Nisse Hellberg från Wilmer X släpper nytt soloalbum

nisse-hellberg-en-modern-manDet finns ett uns av ironi i titeln på Nisse Hellbergs nya soloalbum. Visserligen är sångaren som en gång blev riksbekant i gruppen Wilmer X en man som är väl placerad i den nya tiden, mycket av innehållet på det nya albumet understryker detta. Men precis som på hans föregående soloalbum finns även på ”En modern man” åtskilliga referenser tillbaka i rocktraditionen, till inte fullt så moderna tider. Precis som på de guldsäljande föregångarna ”Snackbar Blues” (2006) och ”En tiger i tanken” (2007) vilar Hellbergs arketypiska låtar och texter på en stabil grund av moderniserad rockabilly. Ett slags blues- och countryfärgad rockabilly som är så kärleksfullt utförd att den blir tidlös.

Men ”En modern man” presenterar också ett delvis helt nytt Hellberg-sound. Ännu ett motiv till skivtiteln. Nisse Hellberg summerar läget så här:

”Det är den första skiva som jag gjort där vi har hittat en helt annan ljudbild jämfört med vad jag gjort tidigare. Vi har använt hela den moderna teknologin för att fånga den värme och närhet som liksom fanns i studioluften under de klassiska inspelningarna i studior som Sun eller Muscle Shoals. Vi har använt en uppsjö av mikrofoner, gitarrer, basar, pianon.”

Musikaliskt beskriver han den nya plattan:

”Vi har eftersträvat luft och värme, men också en naken råhet som kanske inte funnits tidigare…det är rockigt men även med inslag av gospel och country. Det låter jag, fast klart annorlunda!”

Nisse Hellberg har funnits i spotlight av svensk popmusik i princip sedan Wilmer X bildades i Malmö 1979. Från albumdebuten 1981 och fram till den senaste plattan, från år 2005, var Wilmer X ett lika självklart inslag på landets stora rockscener som i topplistornas högre regioner. Efter ett 1980-tal där de fanns bland de ledande och kritiker-hyllade banden på klubbscenen fick de 1988 ett första kommersiellt genombrott med albumet ”Teknikens under”. Med albumet ”Mambo feber” och balladen ”Vem får nu se alla tårar” etablerade de sig år 1991 i folkhemmet och sålde nära 100.000 album. 1994 låg Nisse Hellberg för första gången etta på albumlistan efter ett samarbete med Peps Persson, ”Röster från södern”. 1996 kom en första grammis för Wilmer X-albumet ”Hallå världen.” Som soloartist var han i maj 2008 förband till John Fogertys konsert i Öja Slottsruin vid Ystad.

En av Nisse Hellbergs beundrare, Expressen-journalisten Mats Olsson har skrivit: ”Man upphör aldrig att häpna över med vilken briljans som Nisse Hellberg behärskar rockmusikens finaste uttryckssätt.”

En modern man släpps 7 oktober på Metronome/WMS.

Rulla till toppen