Nightwish-symfoni till modern dans

nightwish

Finska Nightwish med den svenska sångerskan Anette Olzon är onekligen ett av världens mest populära och bäst säljande hårdrocksband just nu med hagel av guld och platina-album över sig. Senaste albumet ”Dark Passion Play” sålde snabbt guld i Sverige när det släpptes 2007 och sedan dess har en hel värld fått ta del av ett Nightwish som ständigt turnerar. Nu når deras musik Malmö Opera tolkat av Skånes Dansteater i samarbete med Malmö Operaorkester och kör. Ett unikt tillfälle att möta de fantastiska nyanserna i ”Dark Passion Play” i en annorlunda tappning.

Den 10:e oktober har höstens maffigaste dansupplevelse premiär på Malmö Opera. Stora scenen dränkt i hundratals asiatiska lyktor, hela Skåne Dansteaters ensemble, gästdansare från Vietnam samt Malmö Operaorkester och kör i hårdrockstappning.

Den finska dansens nestor Jorma Uotinen gör ett helt nytt verk för Skånes Dansteater. Jonas Nydesjö kommer att bearbeta Nightwish senaste album Dark Passion Play för Malmö Operaorkester och operakör. Jorma Uotinen som tidigare arbetat med bland annat Apocalyptica letade länge och väl bland storartade finska kompositörer såsom t.ex. Sibelius men fann inte riktigt något som passade för det som han tänkte skapa med Black Water. Då slog det honom hur väl Nightwish musik skulle fungera och kontaktade bandet och fick deras välsignelse. Uppdraget gick till Jonas Nydesjö som tidigare bland annat gjort klassiska omarbetningar av The Arks musik.

– Jag tyckte att det lät som ett enormt spännande projekt när Jorma och Skånes Dansteater kontaktade mig. Tänk att få tolka Nightwish fantastiska musik och ha tillgång till en hel symfoniorkester och en klassiskt skolad kör. Mitt uppdrag blev att omarbeta Tuomas musik till den klassiska världen. Hur skulle Tuomas framfört musiken på ”Dark Passion Play” om han var en klassisk kompositör? säger Jonas Nydesjö.

Föreställningen innehåller även ett dansverk av koreografen Pontus Lidberg som gör en nyuppsättning av sitt verk Heart of Silk som ursprungligen sattes upp för Vietnam National Opera and Ballet Theatre 2007. Fyra vietnamesiska dansare medverkar även i Malmö-föreställningarna. Det är ett förödande vackert stycke till Bachs Brandenburgkonsert nr 4 där snabba rytmer möter ett detaljerat rörelsespråk.

Black Silk spelas på Malmö Opera 10-31 oktober 2009

www.skanesdansteater.se

3 reaktioner på ”Nightwish-symfoni till modern dans”

  1. Låter mycket intressant ska bli kul att se den föreställningen. Jonas Nydesjö är oerhört duktig och har gjort många spännande saker.

  2. Maj-Gret Svensson

    Har varit och sett Black Water idat på Malmö Opera – helt fantastiskt underbart och vilken musik. Går det att köpa musiken?
    mvh Maj-Gret

  3. Vet tyvärr inte om musiken finns att köpa. Vi föreslår att du kontaktar Malmö Opera.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top