Mykki Blanco till Sverige i februari

Mykki Blanco är Michael Quattlebaum , en galet talangfull, normbrytande, flamboyant och våghalsig rapartist från New York. Rent musikaliskt är det drivet, mörkt, nytt och dansant. Dekadensen vet inga gränser. Mykki chockar gärna och journalister världen över tycks ha problem att veta om de ska titulera Blanco ”han” eller ”hon”. Vi väljer självfallet att säga hen. För Mykki uppträder lika mycket förförisk och sensuell i glittrande kvinnokläder som med bar överkropp, tajta vita jeans och ett baseballträ i händerna.

Normer och konventioner inom rap och hiphop är just nu förhandlingsbara. Det var länge sedan så många förändringar skedde inom den här scenen. Inte sedan dagarna när Missy Elliott och Queen Latifah skakade om alla bros before hos-karlar har det funnits sådana möjligheter att göra något nytt som just nu. A$AP Rocky kallar sig ”pretty” och fördömer homofobi, Le1f rappar om den ukrainske snygge killen och konstaterar ”he wanna suckle on my muscle” och Frank Ocean kommer ut. Inget av det här hade kunnat förutses för några år sedan. Och även om utvecklingen går långsamt, och folk hurrar över så små framgångar som att en kvinna för första gången är med på XXL:s lista över 2012 års freshmen, så rör det på sig.

Det är här Mykki Blanco kommer in i bilden. Å ena sidan med sin mörka och nästan gastlika framtoning när hen på ett lastbilsflak far runt med svettig överkropp och nästan hysteriskt intensivt spottar fram sina rim i hitten Wavvy . Å andra sidan som förföriskt ormande och klänningsbärande i Haze Boogie Life eller den gråtande tjejen på stranden i bh och trosor med flaska och cigg i högsta hugg i Join My Militia (Nas Gave Me A Perm) . Texterna är rena mästerverk emellanåt och det kommer troligtvis av att Blanco är lika mycket performanceartist, konstnär och poet som just rappare.

Med artister som Mykki Blanco får hiphopens swag en ny innebörd. Festen blir roligare, nätterna tar aldrig slut, vad som helst kan hända och dansgolvet slutar aldrig att röra sig. Det blir inte mer punk än så här. Välkommen till 2013 års bästa hiphop-gig.

Konsertdatum
6 feb – 2:35:1 / Berns – Stockholm

Mer information om Mykki Blancos Sverige-spelning

Rulla till toppen