Mycket svenskt i Moskva

Carola
Carola
Det blir mycket svenskt vid Eurovision Song Contest i Moskva. Förutom Sveriges bidrag av Malena Ernman så kommer även Carola Häggkvist att finnas på plats. Carola är inbjuden som tidigare vinnare (1991 i Rom med ”Fångad av en stormvind”) och ska uppträda inför både press och schlagerpublik. Hennes konsert sänds även i den största ryska tv-kanalen, Channel One.

Carola är tillsammans med Marie Bergman den artist som representerat Sverige flest gånger i Eurovision Song Contest. Den första vinsten i Melodifestivalen kom 1983 med ”Främling” vilken tog henne till en tredje plats i München samma år. Finalen uppges ha setts av 84% av Sveriges befolkning och albumet ”Främling” är det mest sålda albumet någonsin i vårt land.

Den svenska representationen i Moskva slutar dock inte med Carola. Svensk-persiske Arash kommer att tävla för Azerbajdzjan tillsammans med azeriskan Aysel Teymurzadeh.

Det finns även flera svenska låtskrivare representerade. Spaniens bidrag ”La Noche Es Para Mi”, framförd av Soraya Arnelas, är bland annat skriven av den svenskgrekiske kompositören Dimitri Stassos. Ungerns bidrag ”Dance With Me” är skriven av den svenske producenten George Németh som på senare år haft stora framgångar i just Ungern.

Bland upphovsmännen till det irländska bidraget ”Et Cetera” finns Jonas Gladnikoff från Stockholm som tidigare skrivit bidrag för Albanien, Bulgarien och Litauen.

Rulla till toppen