Musikförläggarna och Spotify instiftar nytt pris

Spotify och branschorganisationen Musikförläggarna instiftar tillsammans priset ”Årets mest spelade låt”. Statistiken tas fram av Spotify och priset delas ut i samband med galan Musikförläggarnas Pris den 8 november på Berns Salonger i Stockholm till den/de svenska låtskrivare som står bakom den låt som spelats flest gånger på Spotify i Sverige under perioden 1 juli 2012 – 30 juni 2013.

Vi är väldigt glada för samarbetet med Spotify. Det känns ärligt att dela ut priset ”Årets mest spelade låt” baserat på statistik från Spotify eftersom att strömma musik mer eller mindre är det sätt man lyssnar på musik idag. I och med att man som användare själv gör ett aktivt val innebär det att priset också avspeglar vad det svenska folket faktiskt har lyssnat på, säger Nutta Hultman, kanslichef på Musikförläggarna.

Musik frontas av artister vilket gör att det kan vara lätt att glömma dem som skapat musiken vi lyssnar på. Därför är det extra roligt att, tillsammans med Musikförläggarna, få vara med och lyfta fram svenska kompositörer och textförfattare, säger Sofie Grant, presschef på Spotify.

Musikförläggarnas Pris är en årlig prisgala för svenska låtskrivare/kompositörer och textförfattare. Bakom galan står musikförlagens branschorganisation Musikförläggarna. Priset delas ut i flertalet kategorier där vinnarna utses av en jury bestående av musikjournalister, låtskrivare och förlagsanställda.”Årets mest spelade låt” bygger på antalet spelningar på Spotify i Sverige under perioden 1 juli 2012 – 30 juni 2013 och måste vara skriven till minst 50 % av en eller flera svenska upphovsmän. Prisutdelningen sker på Berns Salonger i Stockholm fredagen den 8 november.

Scroll to Top