Musikfestival för unga i Västerås i maj

MusikRUM Västerås är det nya namnet på den gamla RUM-festivalen. Festivalen hålls för första gången i Västerås den 21-24 maj 2009. Den nya staden gjorde att det behövdes ett nytt och roligt namn.

Under en veckas tid har västeråsarna kunnat skicka in namnförslag till festivalen. Efter det tog en jury ut fyra förslag som gick vidare till en omröstning på spanonline.se – VLT:s ungdomssajt. Kampen var hård men vinnare blev tillslut MusikRUM Västerås ”ung festival med glimten i örat”. Redan från början fastnade juryn för den slogan, som skickades in av Åsa Grönborg.

-Ungdomligt med lite skämtsam underton var vad jag var ute efter säger Åsa.

Festivalen kommer att pågå den 21-24 maj i centrala Västerås. Vi räknar med att cirka 2 000 ungdomar från hela landet samlas i Västerås, för att spela, umgås, mötas i musiken och inspireras. 200 konserter kommer att genomföras under helgen, av deltagarna själva såklart men också av gästartister. Det bästa av allt är att alla konserter är gratis för besökare. Festivalen inriktar sig på blåsorkestrar, stråkorkestrar, symfoniorkestrar, körer, ensembler, dans och drill, solister och pianister men alla som sysslar med någon kulturverksamhet är välkomna.

Riksförbundet Unga Musikanter, RUM, är en ideell organisation för ungdomar i åldrarna 7-25 år som spelar ett instrument, sjunger, dansar, drillar eller spelar teater. RUM har 40 000 medlemmar, främst på musik- och kulturskolor, men även fristående föreningar. I RUM:s verksamhet, som sker både lokalt, regionalt och nationellt, ingår till exempel kurser i musik och demokrati för unga, läger, festivaler, studiebesök, att sprida information om ungas musicerande med mera.

Scroll to Top