Möt Timbuktu på Uppsala stadsteater

timbuktu

Hiphoparen Timbuktu, eller Jason Diakité som han egentligen heter, samtalar med America Vera-Zavala om musik och politik.

Artistnamnet Timbuktu har Jason Diakité tagit från staden Timbuktu i Mali där hans far har sina rötter. Timbuktu, som är född 1975, växte upp i Lund. Diskussionerna vid middagsbordet hemma lade grunden för hans politiska engagemang. På 1990-talet, när hiphopen slog igenom i Lund, började Timbuktu göra musik.

Framgångarna har kommit slag i slag. Ett intensivt turnerande har varvats med skivframgångar som Alla vill till himmelen men ingen vill dö och radioprogrammet P3 Hip hop. Han var även en av programledarna i Musikhjälpen 2009, ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen.

Timbuktus politiska idéer finns med som en underton i hans musik. Han reagerar på att staten gör sig av med sådant som byggts upp med skattepengar, den tilltagande kommersialiseringen och de ökande klassklyftorna. Beslutet om FRA-lagen fick honom att ta steget fullt ut och engagera sig partipolitiskt.

Samtalskvällen med Timbuktu ges den 20 april kl 19 på kaféscenen Salongen på Uppsala stadsteater.

Scroll to Top