Moneybrother gör grön turné

moneybrother-2009

Den 30 september på Katalin i Uppsala påbörjar Moneybrother ett nytt kapitel i svensk turnéhistoria. Då inleder Moneybrother i samarbete med Luger och GreenBagTag Sveriges första gröna turné.

Luger har från starten 1991 tänkt i gröna banor. Sedan 2007 är företaget miljödiplomerat. På senare år har vi accelererat miljöarbetet. Nu startar vi tillsammans med GreenBagTag konceptet Green Touring och gör Sveriges första gröna turné. Det innebär bland annat att de arrangörerna runt om i landet väljer ekologisk och i möjligaste mån lokalproducerad mat och dryck till artister och personal, att de använder kranvatten istället för buteljerat, att artister och personal bor på hotell med miljöprofil och att de i övrigt håller nere den negativa miljöpåverkan så mycket som möjligt.

Vidare har vi på Moneybrotherturnén helt valt bort flygresor. Alla resor sker med bil, minbuss eller buss. Utsläppen från dessa klimatkompenserar vi på två olika sätt; via direkt klimatkompensation och via långsiktiga miljöprojekt med fokus på uthållighet och biologisk mångfald. De pengar vi investerar i direkt klimatkompensation går till projektet ”One Nature Portfolio”. Det innehåller förnybar energi och teknikutveckling inom solenergi, vind, vatten, biomassa och biogas. Projektet är verifierat enligt the Carbon Neutral Standard och drivs av The CarbonNeutral Company (www.carbonneutral.com), ett av världens ledande företag inom miljö- och klimatfrågor.

Det långsiktiga miljöprojektet är ”Replanting a Rainforest”. Projektet ligger i norra delen av staten Sao Paulo i Brasilien och handlar om återplantering av regnskogsfauna för att skydda vatten, växter och djur och att skapa en biologisk mångfald i samarbete med lokala samhällen och miljöorganisationer. Projektet drivs av svenska Open World Foundation (www.openworldfoundation.org) med stöd från bland annat Brasilianska handelskammaren och Brasilianska ambassaden i Stockholm.

Tillsammans med GreenBagTag arbetar Luger löpande med research, mätningar, dokumentation, utvärdering och kommunikation för att skapa attityd- och beteendeförändringar. Konceptet kallar vi Green Touring.

Att klimatkompensera våra turnéer är dock inte något vi vill hålla på med i evighet. Vi vill istället se till att resorna från start inte bidrar till någon negativ miljöpåverkan. För att lyckas med det behöver vi hjälp. I dagsläget finns det till exempel väldigt få miljöanpassade minibussar och bussar att tillgå i Sverige. Sverige är för litet för att de fordon som faktiskt tillverkas ska skeppas hit, det menas att det inte är tillräckligt ekonomiskt lönsamt. Detta vill vi ändra på. Vi vill uppmana bil- och busstillverkare att ställa om produktionen att tillverka fler miljöanpassade minibussar och stora bussar. Efterfrågan finns nämligen – det kan vi garantera. Och vinsten finns i ett hållbart och långsiktigt samhälle!

Moneybrothers turné avslutas 28 november på Högfjällshotellet i Sälen, med summa summarum noll i klimatpåverkan för resandet och boendet, och en jäkla skön känsla hos alla inblandade.

Rulla till toppen