Minneskonsert för Jussi Björling på Skansen

jussi-bjorling

En minneskonsert för en exceptionell artist, den världsberömde tenoren Jussi Björling. Medverkar gör Mats Carlsson, tenor, mottagare av Jussi Björling-sällskapets nyinstiftade pris 2008 och Nils Olsson, tenor, årets pristagare.

Jussi Björling var en välkommen och frekvent artist på Skansen under sin levnad. Till och med hans sista uppträdande skedde på Sollidenscenen 1960. Nästa år får vi ännu en anledning att fira då det är 100 år sedan han föddes i Stora Tuna i Dalarna 2 februari 1911.

Jussi började sin bana redan som femåring då han medverkade med sin far David och bröderna Olle och Gösta i Björlingkvartetten som åren 1919 – 21 turnerade i USA.

1928 antogs han som elev vid Musikaliska Akademien och året därpå vid Operahögskolan.

Han debuterade i rollen som Don Ottavio i Mozarts Don Juan 1930 i en uppsättning på Kungliga Teatern. 1936 riktade han sig ut i världen och blev mycket uppskattad på de stora operascenerna. Några av sina mest firade framföranden hade han på anrika Metropolitan i New York. Därifrån är kanske steget långt till Stockholms Skansen men hit kom han många gånger och ibland vid flera tillfällen per år. Alltsomallt gjorde han 51 framträdanden här.

Det första var på Barnens dag 1933, och det allra sista den 20 augusti 1960.
Den 25 maj 1952 sjöng Jussi Björling på TCO-Dagen på Skansen, ackompanjerad av Harry Ebert på flygel. Framförandet spelades in, och i samband med minneskonserten kommer vi nu att få höra Jussi ”live”, en Jussi i högform som bjuder friskt på sig själv. Här förstår vi varför han blev så oerhört populär och för alltid har en plats i den svenska, och internationella, musikhistorien.

Minneskonsert lördag 28 augusti kl 14 – 15 på Sollidenscenen.

Scroll to Top