Mikael Wiehe släpper bok om sitt liv

mikael-wiehe

I ”Aldrig bli som ni” skriver Mikael Wiehe, med utgångspunkt i 200 sånger, texter som tillsammans bildar berättelsen om hans liv. Vi får följa honom från det att han som liten flyttar från Köpenhamn till Malmö och mobbas som ”dansk skideröv”.

Rocken och jazzen är två anhalter på musikens väg före genombrottet med Hoola Bandoola Band. Det långvariga samarbetet med Björn Afzelius skildras kärvt och gripande. Detta är samtidigt en biografi över en generation, den som växte upp med känslan av att världen gick att förändra. Den kampen har han inte givit upp.

Aldrig bli som ni är en berättelse om politik, kärlek, resor och kamp, skriven på det sätt vi känner igen från hans mellansnack på konserterna, med den perfekt doserade ironin och den lågande, lågmälda vreden. Vi får, närmare än någonsin, följa Mikael Wiehe i det eviga filandet, råslitet, självrefuserandet, omskrivningarna – och sedan uppleva känslan när publiken jublar!

”Här finns sånger som ni känner igen men också en hel del som ni inte mött tidigare. Här finns sånger i nya och gamla versioner. Här finns sånger jag skrivit för andra artister. Här finns sånger i olika genrer. Och sånger som av olika anledningar aldrig fick plats på skiva.
Här finns texter från block och byrålådor som inte hittade sin melodi eller som aldrig var tänkta att sjungas. Här finns också exempel på den flyktiga scenkonst som kallas för ”mellansnack”.
Här finns bilder som ni inte sett förr. Eller också är det så länge sedan att ni – och jag – hade glömt dem. Här finns sånger om födelse och död, kärlek och hat, hopp och förtvivlan, segrar och nederlag.
Här finns, kort sagt, sångerna om livet.”

Mikael Wiehe

Aldrig bli som ni ingår även i en box med 16 cd där ungefär hälften av låtarna är tidigare outgivna. Boxen ges ut av Warner Music och släpps 22 september.

Scroll to Top