Miike Snow till Way Out West

miike-snow-2012

Miike Snow, Kindness och Oberhofer till Way Out West i sommar.

Psst, inför våra släpp ger vi ibland ut ledtrådar på Instagram, följ oss där om du är nyfiken. Appen finns både till Android och iPhone. Vi heter “wayoutwestfestival”. Ses bakom kameran!

MIIKE SNOW
Jisses. Lykke Li, Robyn, First Aid Kit, Peter, Bjorn and John, José Gonzales, – de är hur många som helst! Svenska popmonster som härjar på hipsterbloggar, kritikerlistor och scener i Tokyo, London och New York. Sverige måste ha störst mängd framgångsrik popadel per capita i hela världen, och då har vi inte ens nämnt producenter som Max Martin, Red One och andra topplistedomptörer.

Elektropoppande indieutbrottet Miike Snow har lyckats bli ultrapoppis genom att BÅDE vara superproducenter (Christian Karlsson och Pontus Winnberg är duon Bloodshy&Avant) och modernistindie. Det är unikt. Miike Snow blir som ett Best Of-Sverige-band, där vår pluttenations unika musikaliska begåvningar sammanfattas i ett enda band.

Anmärkningsvärt är att de i farten lyckas ena läger som annars aldrig kommer överens; tonåringar, söderfrillor, radiodiggare, poppuritaner, innebandyspelare…för en jämra gångs skull kan alla bara vara överens: Det. Här. Är. Helt. Enkelt. För. Bra.

Men det som är feelgoodelectroindie på skiva blir något annat live – tynge, råare, och på något vis även upplyftande och smäktande på ett nästan saligt sätt. Publikens armar åker upp i luften och folkhavet studsar unisont medan det liksom sprakar i luften kring ditt huvud. Vi minns Arvikafestivalen för några år sedan: när Miike lirade 2009 års mest bästa låt Animals kortslöt de sista smulorna av begränsningar i den fullsmetade publiken. Vi bara skrek.

Och de där ii:na? Tänk om det avslöjas på WOW 2012? Tänk om det bara är WOW-2012-besökare som mellan låtarna från nya plattan Happy To You får reda på vad tusan de där tandemvokalerna betyder, åsså är du inte där. Tänk om! Skynda till biljettluckan!

KINDNESS
Nattklubbsfest med pulver och dekadenta discokulor; tjock rök täcker dimmiga ögon och dimmiga moves, knarkiga saxofon-fanfarer smyger i stroboskopets ljuskaskader. Vi har stämt träff med Kindness. En väl efterlängtad rendez-vouz.

Med sin skadade cocktail av chillwave och psykedelisk disko har Kindness, eller Adam Bainbridge som han egentligen heter, mutat in sin guldgruva jämte grannarna i Washed Out och Rangers. På den brutalt dansanta debuten ”World, You Need A Change of Mind” dricker han electrofunk ur samma trasiga förpackning som Brian Eno och Ariel Pink. Han gör en fenomenal omstöpning av The Replacements ”Swingin’ Party” och förtsätter sedan att svettas blod med låtar som ”Cyan” och ”SEOD”. Kort och gott har Kindness lyckats med att ta just rätt ingredienser och rätt mängd för att skapa en triumfartad måltid.

Kindness har inte många scenframträdande under bältet. Inte än. Men i ljuset från trummaskiner och syntar roterar höfterna till vit förortspuls men det är så smittande att inget vaccin skulle vilja ta kål på det här. Skimrande och vackert, Kindness på Stay Out West är något vi ser fram emot väldigt mycket.

OBERHOFER
Han kvider ibland som J Mascis men minus det grå håret. Han har spikat fast hela sitt hjärta på skjortärmen. Han har en nervös energi som balanserar på gränsen mellan sammanbrott och eufori. Och han har abonnerat på repeat-knappen i mitt iTunes. Vi pratar, naturligtvis, om Brad Oberhofer, exil-Tacomanian och nuvarande Brooklyn-entreprenör.

Oberhofer är hett villebråd; genom ett par fantastiska singlar har han gått från väldigt lite till väldigt mycket. Bloggmonster skriver spaltmeter om de mästerliga ”Gotta Go” och ”Away Frm U”. På den mer än blygsamt finfina debuten ”Time Capsules II” är det lager på lager av kärlekshymner där han leker med en arsenal av instrument. Med leksakspianon, glockenspiel, trummaskiner och en producent som heter Steve Lillywhite (yes, U2) skapar han något som är både sovrumsbetingat och större än livet själv. Han har adopterat ljuvliga ljudlandskap från garage-scenen och smyckat dem med en rågad slev av spruckna hjärtan.

Vi ser i glaskulan att Way Out West 2012 kommer innehålla en hel del svett och mer tårar än vi någonsin sett tidigare. En stor del av dessa kommer att äga rum när Oberhofer ställer sig på scen i Göteborgs absoluta grönska. Packa svettband och ett antal näsdukar.