Metallicas basist spelar med Rodrigo y Gabriela

rodrigo-y-gabriela

När den världsberömda akustiska duon Rodrigo y Gabriela uppträdde på Riviera Theater i Chicago i fredags den 16 oktober fick publiken bevittna ett något oväntat gästframträdande. Den dynamiska mexikanska duon fick sällskap av ingen mindre än Metallicas basist Robert Trujillo som framförde Metallicas klassiker ”Master of Puppets” och ”Orion” tillsammans med bandet. Ett klipp från spelningen kan ni själv se nedan.

Efter spelningen skrev duon på sin Twitter:
”Amazing show at Chicago. Robert Trujillo jammed with us on stage great fun and amazing guy he is!! Loved the crowd!!! Gracias!!!”.

Rodrigo y Gabriela släppte sitt nya album ”11:11” den 8 september genom ATO Records. Plattan spelades in på turistorten Ixtapa på den mexikanska sydvästkusten av bandet själva med assistans av John Leckie på två låtar. Mixning skedde i Wales och London av Colin Richardson, en av metalvärldens mest välkända producenter och som tidigare arbetat med bland andra Slipknot och Trivium.

”11:11” är bandets personliga tack till elva artister som inspirerat dem i deras karriär. En av låtarna, ”Atman”, gästas av den skickliga jazz- och metalgitarristen Alex Skolnick från Testament och är tillägnad den tragiskt mördade gitarristen ”Dimebag” Darrell Abbott, känd från Pantera och Damageplan. ”Atman” är sanskrit och betyder ungefär ”själ”, den del av människan som aldrig kan dö. Rodrigo y Gabrielas självbetitlade debutalbum från 2006 har hittills sålt mer än en halv miljon exemplar världen över.

Rodrigo Sanchez och Gabriel Quintero växte upp i Mexico City och började spela tillsammans i thrash metal-bandet Castlow (som senare bytte namn till Terra Acida) som kämpade på i underjorden och spelade live i hemstaden i sju års tid. Paret flyttade sedermera till Irland där de bildade den akustiska duon som haft stora internationell framgångar. De har bland annat uppträtt på ”Late Show” med David Letterman.

”Som en stor del av den mexikanska ungdomen så influerades vi starkt av amerikanska metalband som Metallica, Megadeth och Pantera men också Sepultura”, berättar Gabriela.

Rulla till toppen