Meshuggah ger sig ut på vårturné

Med eviga körer av beundran som ekar utan tendens att klinga av har Meshuggah fått se sin musik dissikeras av helyllefans och tröstlösa journos. I en lika evig tävlan tömmer de bägaren på superlativ om och om igen. I ett centrum som alltid har rört sig framåt med största trolöshet mot musiken själv står Meshuggah och bryr sig mer om vart de ska ta vägen nu än vad några rader av stelnat bläck på papper vittnar om. Det är så deras modus operandi har varit sedan begynnelsen. Det är så det kommer att förbli.

När detta skrivs har Meshuggah existerat i en eller annan form i mer än 25 år. Deras vitalitet har levt genom ett nervigt spektrum och där ”Contradictions Collapse” (1991) vältrade sig i jazzdoftande thrash har vi ett kompakt organiskt mörker att vänta oss när ”Koloss” levereras i mars. Där emellan har de laborerat och korsbefruktat olika genrer av den tyngre skolan men istället för att lättsamt filtrera sin egen musik genom någon annans mönster så kanaliserar Meshuggah all sin kraft för att göra musiken till ett signum som endast kan skrivas under av bandet själva. Att det Meshuggah gör är unikt är precis det som gör att fansen fortsätter att strömma till en större klunga.

Jens Kidman, Fredrik Thordendahl, Tomas Haake, Mårten Hagström och Dick Lövgren har alla något som gör att summan blir monumentalt mycket större än de massiva delarna som de redan utgör. Inte sällan har tidningar, fans och musikvetare krönt dem som kungar av allt psykedeliskt, proggigt, experimentellt, jazzigt och inte minst tungt som berört metalgenren. ”Ett av världens viktigaste metalband” enligt både Rolling Stone Magazine och Alternative Press och den akademiska tidsskriften Music Theory Spectrum förärade bandet en djuplodande analys av deras komplexitet. Många ord har gått åt i försök att på ett pricksäkert sätt beskriva hur och varför Meshuggah låter som de gör men det är oftast där det går fel. Ord kan inte beskriva musiken, bara dina öron och hjärna kan tolka tyngden som trycker mot din skalle. Det vet alla deras fans.

När studios idag har den tvivelaktiga förmågan att korrigera små små fel och lägga allt i perfekta rader känns det betryggande att veta att Meshuggah presterar i studio som de gör live – med knivskarp precision och klinisk närvaro. Det ges aldrig tillfälle för fusk. Meshuggah har blivit en brutal väckarklocka med många mil under bältet; bandets turnéer är själva definitionen av arbetsmoral och världsatlasen är en nåldyna med märken för varje blodigt nedslag de gjort.

I mer än tjugo år har de förfinat sin konst, krossande fonogram som öronbedövande konserter, och varje enskilt verk är signerat med alla medlemmars djupa tro på sig och sin musik. Få band har uppvisat ett sådant digert arbete med sin musik. Få band är som Meshuggah. Få skulle kunna vara.

Turnédatum
18 april – Seinäjoki – Rytmikorjaamo
19 april – Pakkahuone – Tampere
20 april – Nosturi – Helsingfors
5 maj – Lille Vega – Köpenhamn
6 maj – Voxhall – Århus
8 maj – Rockefeller – Oslo
9 maj – Cirkus – Stockholm
10 maj – Folkets Hus (Idun) – Umeå

Mer information om Meshuggahs Sverige-spelningar

Scroll to Top