Martin Fröst tilldelas interpretpris

martin-frostHan är en trollkarl på sitt instrument. Karismatisk och orädd, vare sig det gäller klassisk repertoar eller nyskriven musik, ger han sig i kast med att förnya konsertformen och ständigt överraska publiken.

Nu tilldelas klarinettvirtuosen Martin Fröst Kungl. Musikaliska Akademiens Interpretpris 2009. Han har ”som solist, kammarmusiker, utforskare och presentatör av både ny och traditionell repertoar, lagt världen för sina fötter. Han undersöker hela tiden nya sidor av den musikaliska kreativiteten och har inspirerat en rad tonsättare att skriva för honom. Verk som har blivit spännande och viktiga på klarinettrepertoaren.”

Priset är på 100 000 kr och delas ut av H. M. Konungen vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst den 30 november. Dagen innan, söndagen den 29 november, kan man höra Martin Fröst tillsammans med Svante Henrysson och Roland Pöntinen på Musikaliska Akademien i serien Akademisöndagar. Den här gången hoppar trion över konserten och bjuder istället på ett musikaliskt fyrverkeri av enbart extranummer.

Interpretpriset instiftades av Kungl. Musikaliska Akademien 2007 och delas ut årligen till en artist eller ensemble på högsta konstnärliga nivå och som ses som en nyskapare på sitt instrument och/eller inom sin repertoar.

Martin Fröst föddes i Uppsala 1970 men är uppvuxen i Sundsvall och Sollefteå. Han kommer från en mycket musikalisk familj där bägge föräldrarna är amatörmusiker och hans bröder Johan Fröst (piano) och Göran Fröst (altviol) är båda två professionella musiker. Martin började sina studier för Inge Magnusson vid Härnösands folkhögskola och fortsatte senare under ledning av Sölve Klingstedt vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Hans Deinzer i Hannover.

Martin Fröst blev 2003 vinnare av en Grammis i kategorin ”bästa klassiska solo” och fick 2007 motta det prestigefulla Dagens Nyheters kulturpris med mer än 40% av läsarnas röster. Sedan 2008 är han även ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Scroll to Top