Markus Krunegård gör skiva med hemlösa

Markus Krunegård, Nina Ramsby, Irma Schultz, Anders Wendin, César Vidal och Andreas Grega är några av de artister som medverkar på den unika gatuskivan Våran Drömmars Stad i samarbete med rotlösa musiker, textförfattare och konstnärer.

2011 släpptes den första gatuskivan i Malmö med artister som Peps Persson, Manu Chao, Promoe och Timbuktu och såldes i över 3000 exemplar på fyra veckor runt om i Skåne och Småland. Nu har projektet tagits upp till Stockholm för att hjälpa människor som lever på stadens gator till en bättre tillvaro. Skivan kommer ut i maj och köps av försäljarna för 20 kronor som sedan säljer den vidare på gatan på samma sätt som en gatutidning till allmänheten för 80 kronor.

Vi vill försöka hjälpa människor som lever i utanförskap till ett bättre liv men det är också viktigt att se förbi den stereotypa bilden av en hemlös. Därför har vi valt att använda begreppet rotlös istället för hemlös, säger Lina Johansson, projektkoordinator.

När César Vidal, mest känd som sångare i bandet Ceasar’s Palace, blev tillfrågad att tonsätta och bearbeta en text skriven av gatans språkrör broder Elias Markewärn behövde han inte fundera länge.

Jag tycker att det är spännande och kul att jobba på det här sättet och göra musik till någon annans texter. Utmaningen är att bli nöjd själv och självklart vill man att de som har skrivit texten också ska kunna identifiera sig med musiken, säger César Vidal.

För César Vidal är det viktigt att allmänheten inte bara köper denna skiva för att stödja de rotlösa utan för att produkten är bra.

Med producenterna Christoffer Roth och Klas Åhlunds hjälp kommer skivan att sammanfogas till en ljudbild av Stockholm men skivan kommer också att innehålla en samling konstverk och fotografier från etablerade och rotlösa konstnärer.

Rulla till toppen