Marcus Birro skriver om Imperiet

Den 10 juni släpps Imperietboxen ”Silver, guld och misär”. Boxen innehåller 5 skivor, 1 dvd och en tjock booklet skriven av Marcus Birro. Birro har tidigare skrivet om bandet i konvolutet till skivan ”Klassiker 1983-88” som kom ut i juni 2007.

Till den nya samlingsboxen har han intervjuat samtliga bandmedlemmar och även skrivit historien om det band som en gång fick honom att bli författare. Förutom de exklusiva intervjuerna innehåller bookleten helt nya och fantastiska fotografier.

Hur svårt har det varit att skriva om ett band som betyder så mycket för dig?
– Bra fråga. Det svåra var nog att inte darra på rösten när jag snackade med medlemmarna i telefon. Själva skrivandet har gått fint.

Stämmer det att du under skrivandet sov över i det som 1988 var logen där Imperiet splittrades?
– Jag tänkte göra det. Jag ändrade mig. Det ligger ju ett hotell där Ritz hade sina loger och jag tänkte ta in på deras ”Imperiet-rum” när boxen kommer och bara lyssna, läsa, och titta.

Vad har varit roligast med arbetet?
– Att minnas hur fantastiskt bra och viktiga Imperiet var i Sverige för drygt tjugo år sedan.

Du har skrivit för Imperiet och medverkat på två skivor med Stry Terrarie, hur imponerad hade en sextonårig Marcus Birro varit?
– Han hade svimmat gång på gång tills någon hade fått köra honom till sjukhus.

I din första roman heter huvudpersonen Joakim, hur många andra referenser kan ett inbitet Imperietfans hitta i dina böcker?
– Fler än jag vill erkänna…

Scroll to Top