M. Ward till Sverige i maj

m-ward

Det var efter sex år med folk-rock trion Rodriguez som Portlandbaserade Matthew Stephen Ward – M. Ward – började skissera på sitt soloprojekt.

Resultatet blev sånger med rötterna fast förankrade i klassisk amerikansk country-folk där den amerikanska västkustens vind ständigt blåser i bakgrunden.

Den opretentiöst charmiga Duets for guitars #2 släpptes år 2000, följdes upp av Transfiguration of Vincent (2003) och banade vägen för hans publika genombrott med monsterhyllade Transistor Radio (2005) och Post-War (2006). De två sistnämnda skivorna etablerade M. Ward som indie-folkens och den vuxna alternativrockens ständigt ombytlige ledsagare under ett 2000-tal som började med depressionshysterin i fotspåren av bröderna Coens O Brother, Where Art Thou? (2000) och slutade med en uppsjö amerikanska folk-influerade mästerverk.

Denna tidslinje blir tydlig på M. Wards senaste alster Hold Time (2009). Utan att ha gått in i mainstreamfåran och utan att ha tummat för mycket på sin musikaliska integritet, representerar M. Ward inte längre det nya gamla. Vad jag menar är inte att han blivit omsprungen eller tappat fokus, utan snarare om att hans vackert dammiga toner gjort det gamla Amerika till en allt vanligare del av vår musikflora.

Den 9 maj uppträder M. Ward solo på Dramatens traditionstyngda scen. Det är svårt att tänka sig en vackrare och mer passande miljö för hans spröda stämma som tar oss från tidigt, konservativt 1900-tal till ett upplöst musikaliskt myller år 2011.

Konsertdatum
09 maj – Stockholm, Dramaten

Mer information om M. Wards Sverige-spelning

Rulla till toppen