Laleh släpper nytt album, ger sig ut på turné

laleh

Laleh kom som en stormvind in i våra liv för egentligen inte alltför länge sedan, men det är svårt att föreställa sig ett svenskt musikliv utan henne. Rakt på sak, genuint bara sin egen, levererar hon sin musik på det språk hon anser passar bäst. Och med ”Me And Simon”, som släpps idag, gör hon det igen.

Längre ner kan du se och höra henne framföra den nya låten ”Bjuröklubb” på Musikhjälpen i Sveriges Radio den 15 december förra året.

Även detta album är trespråkigt, engelska, farsi och svenska, och Laleh har sin vana trogen skrivit, komponerat och producerat allting själv. Nytt för denna gång är dock att hon gett sig på live stråk-och blåsinstrument till skillnad från förut, samt tagit med sig ett noga handplockat band in i studion och utvecklat producentrollen och arrangemanget för att kunna förverkliga låtarna bättre. Den långa inspelningsperioden och Lalehs kompromisslösa ljudbild har varit värt sin väntan, och nu när Me And Simon är klar märks en betydande skillnad på produktionen och att hon haft resurser och en ny slags frihet som producent. Sångtexterna är noga vägda och värda att utmanas och ges tid åt.

Albumet inleds med mjuka Big City Love, som med Lalehs fingertoppskänsla funderar över utrymmet för kärlek i en stor stad. Skivan fortsätter med singeln Simon Says, (på temat Följa John) som redan letat sig upp på P3s A-lista. I Nation utmanar hon trångsyntheten i politiken. Självklart återfinner vi vackra, spröda Snö som skrevs till filmen Arn och spelades in med London Symphony Orchestra. I Svalorna samtalar hon med änglar som sjunger om en nyutsprungen ros, och avslutande Lär mig om inleds med:

”föddes på gator och torg noga med nycklar och jargong, skogen från något nära håll har jag väl sett, någon enstaka gång. Jag längtar på tå, längtar till allt som är gott, havet det vill jag se någon gång från nära håll, ta mig ifrån allt hitte-på. Lär mig om.”

Albumet har kunnat förhandslyssnas på via Lalehs MySpacesida, www.myspace.com/lalehsweden, sedan onsdagen 14 januari, och enbart under första dagen hade över 10 000 lyssningar registrerats!

I februari åker Laleh på turné. Turnén avslutas 22 mars i Göteborg.

On 18-feb Luleå – Kulturens Hus
To 19-feb Umeå – Sagateatern
Fr 20-feb Östersund – Gamla Teatern
Lö 21-feb Stockholm – Cirkus
To 26-feb Uppsala – Konsert & Kongress
Lö 28-feb Norrköping – Borgen
On 04-mar Oslo – Parkteatret
To 05-mar Västerås – Sigurdsgatan 52
Fr 06-mar Örebro – Conventum
Fr 13-mar Vara – Konserthuset
Lö 14-mar Ytterjärna – Kulturhuset
Fr 20-mar Malmö – KB
Lö 21-mar Helsingborg – Tivoli
Sö 22-mar Göteborg – Lisebergshallen

Som Laleh själv säger:

”jag kan knappt vänta på att få dela med mig av det jag pysslat med dom två senaste åren, jag ska sträcka ut mina armar så långt jag bara kan och vila i att jag inte behöver vara övertydlig i sångerna, inte behöver dras med någon jargong, utan att det räcker med min längtan ifrån allt hitte-på, för jag tror inte att jag är den enda som känner så.”

Scroll to Top