Kungliga Operans gästspel i Savonlinna en succé

Kungliga Operans gästspel vid den internationella operafestivalen i finska Savonlinna/Nyslott har blivit en publik- och kritikersuccé. ”Hög kvalitet, insiktsfull och effektiv teater” präglar Staffan Valdemar Holms uppsättning av Richard Strauss expressionistiska opera, berömmer recensenten i finska ITÄ-SAVO och utnämner ”den fenomenala Katarina Dalayman i titelrollen till kvällens odiskutabla stjärna”.

Presskollegan Kauppalehti skriver att ”en sådan intensitet sällan skådats i Nyslott. Titelrollinnehavaren Katarina Dalayman, som är på scenen nästan hela tiden, har en röst och en närvaro som limmar fast betraktaren”, heter det vidare. Stor del i framgången har givetvis Kassel-operan chefdirigent Patrik Ringborg, som här gjort sin operadebut för Kungliga Operan.

Mycket beröm får även uppsättningen av Mozarts Figaros bröllop som beskrivs som ”frisk, levande och oavbrutet fängslande”, ”ett teatermirakel” i regi av Ole Anders Tandberg. ITÄ-SAVOs recensent berömmer dessutom inte minst dirigenten Stefan Klingele som framhäver detaljerna i en tolkning som ”torkat bort allt teaterdamm”.

Såväl Helsingin Sanomat som Kauppalehtis recensenter talar om att styrkan framför allt sitter i sångarnas ensemblespel där Finland, menar i varje fall Kauppalehti, trots många berömda solister ”fortfarande har en del att lära”. Helsingin Sanomat konstaterar att man aldrig tidigare skådat en sådan erotisk operaföreställning i den gamla borgen som byggdes mot slutet av 1400-talet för att markera gränsen mellan Sverige och Ryssland.

www.operafestival.fi

Rulla till toppen