Kulturrådets satsning på det svenska musiklivet

Musik- och scenkonstinstitutionerna i Sverige får dela på närmare 760 miljoner kronor. Det står klart när Kulturrådets styrelse nu har beslutat om verksamhetsbidragen för 2009. Kulturrådet prioriterar i år att stärka utvecklingen inom musikområdet, och satsar bland annat på operaverksamhet runt om i landet och på Norrköpings symfoniorkester, kammarorkestern Musica Vitae, Jönköpings Sinfonietta och Västerås Sinfonietta.

Kulturrådet fördelar varje år verksamhetsstöd till regionala och lokala scenkonstinstitutioner samt regional musikverksamhet. I år rör det sig om 21 teaterinstitutioner, fyra operahus samt Cirkus Cirkör, Oktoberteatern, Västanå Teater, Norrdans och NMD. Kulturrådet ger också bidrag till 13 orkestrar och regional musikverksamhet i 20 län.

Kulturrådet prioriterar i år institutioner som arbetar med barn och unga. Kulturrådet ökar därför bidragen för regional musikverksamhet i Stockholm och Dalarna, samt till verksamheten vid till exempel Stockholms Stadsteater, Byteatern i Kalmar, Västerbottensteatern, Länsteatern på Gotland och Teater Halland.

Kulturrådet prioriterar också förbättrade villkor för kulturskapare. Det innebär bland annat att Kulturrådet tar hänsyn till pensionsfrågan och konstaterar att verksamhet som rör dans, musik och opera är kostnadskrävande. Därför får nu Folkoperan, Göteborgsoperan, Norrdans, Norrlandsoperan och Värmlandsoperan höjda bidrag.

Kulturrådet har under de senaste åren omfördelat bidrag från regional musikverksamhet till scenkonstinstitutionerna. Anledningen är att statens andel av den offentliga finansieringen till regional musikverksamhet har legat högt jämfört med statens bidrag till andra regionala kulturinstitutioner. Kulturrådet har därför fört en dialog med regionerna och flera av dem har nu ökat sina insatser till den regionala musikverksamheten.

– Det är mycket positivt att regionerna tar ett större ansvar och gör rejäla satsningar på den regionala musikverksamheten, säger Kulturrådets generaldirektör Kennet Johansson.

Hela listan över beviljade bidrag hittar ni här.

Scroll to Top