Kulturrådet satsar på svenska tonsättare

Eric Ericsons Kammarkör, Norrlandsoperan och Alice Kollektiv är några av de som nu får bidrag från Kulturrådet för samarbete med tonsättare. Kulturrådet har beslutat att ge 5 miljoner kronor i bidrag till olika samarbeten med tonsättare och det är en ökning med 1,5 miljoner jämfört med förra året.

Kulturrådet har i år fått en förstärkning av budgeten som bland annat ska gå till att främja musikområdet. En del av denna satsning går till samarbete med tonsättare.

Den här gången får totalt 61 olika samarbeten bidrag från Kulturrådet. Det innebär att nyskriven musik av bland andra Marie Samuelsson, Sten Sandell och Ida Lundén kommer att uppföras.

Kulturrådet har tidigare uppmärksammat att andelen samarbeten med tonsättare som är kvinnor har varit låg. Den här gången går cirka en tredjedel av det beviljade bidraget till samarbeten med tonsättare som är kvinnor.

– Det är viktigt att både män och kvinnor finns representerade bland tonsättarna och det är därför glädjande att det nu kommer in fler ansökningar där kvinnor engageras, säger Kulturrådets generaldirektör Kennet Johansson.

Syftet med bidraget till samarbete med tonsättare är att göra det möjligt för fria grupper och regionala scenkonstinstitutioner att beställa nya verk och anställa tonsättare. Bidraget ska stimulera konstnärlig utveckling och förnyelse på området.

Hela listan över beviljade bidrag finns på Kulturrådets webbplats: www.kulturradet.se/beviljadebidrag.

Rulla till toppen