Kulturnatt Stockholm blir gratis i år

kulturnatt-stockholm-2011

För knappt ett år sedan fick Stockholm sin första kulturnatt, nu är den tillbaka för andra året i rad. Nytt för i år är att det är gratis.

Lördagen den 9 april öppnar ett 60-tal kulturinstitutioner, stora som små, sina dörrar mellan 18 och 24 och bjuder på någonting extra i sina lokaler. Totalt bjuds besökaren på nästan 200 programpunkter, allt från tango och opera till rymdteman och barhäng.

Kulturnatten är en folkfest med kulturen i centrum där vi visar upp vårt rika kulturutbud, säger kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP). Kultur handlar ju om att finna nya vägar – att gå på museum mitt i natten, uppleva poetiska maratonläsningar eller att förnya sin vårgarderob på en klädbytarnatt, det ger mersmak!

Några av aktörerna som deltar i årets Kulturnatt är:

Kungliga Operan
Njut av festkonsert på Kungliga Operan där vi under Kulturnatt Stockholm får lyssna till Kungliga Hovkapellet tillsammans med artister från opera och balett. Eller varför inte ägna sig åt ett riktigt operaquiz som framförs live av solister och musiker från Kungliga Operan i den vackra Guldfoajén eller lyssna på Jazz Evergreens i Gustav III Kafé.

Nobelmuseet
Du kastas in bland stjärnor, planeter och Stormtroopers. Astronomen Marie Rådbo berättar om stjärnhimlen, dess historia och varför den är viktig för människan idag. Maths Claesson från Science Fictionbokhandeln berättar om vilka skillnader och likheter det finns mellan populärvetenskap och science fiction och Staffan Bengtsson berättar om rymden och formgivningen och om formgivningen och rymden.

Historiska museet
På historiska museet är det dags för ficklampsvisning bland helgon, martyrer och osaliga andar. Gotiska hallen släcks ner och det ska frossas i altartavlornas blodiga berättelser i skenet av ficklampor. Annars tar Historiska museet avstamp i bland annat fornnordiska skrönor för vuxna öron och i utställningen Sveriges historia som gestaltas av dramatiska scener där museipedagogen Petter Ljunggren ger nya perspektiv på makt och maktutövande.

Hornsgatspuckeln
Besök Horngatspuckeln, där Galleri Abante, Galleri Hera, Kaolin Keramikgalleri och blås&knåda har öppet. Samtliga gallerier visar upp nya utställningar, nya verk av Anders Palmér, Tina Messings nya fotoutställning, Anna Ulins nya keramiska skulpturer och Paul Scotts vernissage med hans keramiska föremål.

So Stockholm
So Stockholm välkomnar konstnärerna Magnolia, SAN Lundberg och Ylva Storm som deltar i utställningen Amazing Women. Under Kulturnatt Stockholm kan du bli surrealistiskt fotad av fotografen, makeupartisten och konstnären Magnolia. Utställningen sker i samarbete med NORDSTROM ART.

Hela programmet hittar du på www.kulturnattstockholm.se.

Rulla till toppen