Kristina från Duvemåla på GöteborgsOperan 2014

Från höger till vänster: Lars Rudolfsson, Birthe Wingren (Ulrika), Maria Ylipää (Kristina), Benny Andersson, Oskar Nilsson (Robert), Robert Noack (Karl Oskar), Björn Ulvaeus.

Hösten 2014 har musikalen Kristina från Duvemåla premiär på GöteborgsOperan – lagom till husets 20-årsjubileum. Uppsättningen görs i samarbete med Blixten & Co som tar musikalen vidare till Stockholm hösten 2015.

Kristina från Duvemåla är en musikal byggd på Vilhelm Mobergs utvandrarepos av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Lars Rudolfsson. Handlingen kretsar kring småländska Kristina, Karl Oskar, deras familj och vänner som liksom en miljon andra svenskar utvandrade till Nordamerika från mitten av 1800-talet.

Urpremiären skedde i Malmö 1995. Därefter spelades musikalen på GöteborgsOperan och på Cirkus i Stockholm under åren 1995-99 och sågs av över 1 miljon människor.

Kristina från Duvemåla var den första musikal som spelades på den då nya GöteborgsOperan, med premiär 1996 och är den mest framgångsrika i sitt slag som spelats i huset.

När GöteborgsOperan nu firar 20-årsjubileum känns det fantastiskt att kunna presentera Kristina från Duvemåla igen med en ny generation artister, säger Stephen Langridge, konstnärlig ledare Opera/drama på GöteborgsOperan.

I februari 2012 hade musikalen åter premiär, nu på Svenska Teatern i Helsingfors. Rollen som Kristina gjordes av Maria Ylipää, Karl Oskar av Robert Noack, Ulrika av Birthe Wingren och Robert av Oskar Nilsson. Lars Rudolfsson regisserade. Samma team och huvudrollsinnehavare kommer att göra uppsättningen i Göteborg och Stockholm.

Efter fem års föreställningar i Malmö, Göteborg och Stockholm på 90-talet och efter sejouren i Helsingfors nyligen, så känns det väldigt roligt att Kristina från Duvemåla kommer upp på den svenska scenen igen, säger Benny Andersson.

Det är en stor ära att arbeta med en modern klassiker som Kristina från Duvemåla. Vi ser fram emot att ge Göteborg och Stockholm den genom tiderna största svenska musikalupplevelsen, säger Leif Blixten Henriksson på Blixten & Co.

Premiär på GöteborgsOperan 25 oktober 2014 och på Cirkus i Stockholm september 2015. Biljetterna till GöteborgsOperan planeras att släppas mars 2014.

Scroll to Top