Kraftwerk till Way Out West

Skuggan som Kraftwerk kastar är evigt stor och ofantligt omintetgörande; vi hittar Düsseldorfs absoluta söner i The Big Lebowsky, på Warp Records, på MoMA, i The Simpsons etc. Listan kan göras oändligt lång men deras grepp är inte bara kring musik utan om kulturyttringar som helhet (var de än kan dyka upp). Trycket de byggt upp under närmare 40 år är massivt. M-A-S-S-I-V-T.

Genom milstolpar som ”Autobahn”, ”Radio-Aktivität” och ”Die Mensch-Maschine” har Kraftwerk för evigt präntat in sig i den stiliserade encyklopedin över vad som är värt att veta om världen. Genom att brygga cocktails av kretsar, oscillatorer och filter flyttade de fram gränserna för både instrumentbyggen och hur elektronisk musik kunde låta. Men det handlar inte om pionjäranda för syftet om att vara först; Kraftwerk har alltid förvaltat melodierna och det är utan tvekan därför de erövrat världen. Vi kan alla ”The Model”. Vi kan alla ”Showroom Dummies”. Vi kan alla ”The Robots”. Mer behövs inte sägas.

Men musiken är inte det enda området där gränserna har sprängts. Kraftwerks konserter har alltid lämnat folk med munnen öppen och med huvudet helt urblåst. Med sina mannekänger strikt uppradade och sinnesomstörtande projektioner har dess uttryck etsat sig fast i varje besökare. Vittnen går tretton på dussinet.

Kraftwerk är en av Way Out Wests största bokningar. Det går inte att neka till. Ja, vi är mer än våldsamt euforiska. Att de sedan bjuder på sin hyllade 3D-konsert (där snygga brillor tillhandahålles gratis) gör att augusti 2012 kommer bli höjdpunkten på året. Det står vi fast vid redan nu och i december när året summeras. Tro oss!

www.wayoutwest.se

Scroll to Top