Korn och Khoma till Metaltown

kornAmerikanska metalbandet Korn och hyllade Umeåbandet Khoma är nu bekräftade och klara för Metaltown 2011 i Göteborg.

Alternativmetalbandet Korn är gruppen som har banat väg för en helt ny genre inom metal och är kända för sitt mörka ljud skapat av sju-strängade gitarrer och fem-strängad bas, nedstämda ett helt tonsteg på varje sträng. Sedan starten i början av 90-talet har Korn släppt nio studioalbum, varav det senaste, ”Korn III – Remember Who You are”, i somras. Korns identitet har nog främst formats av bandets sångare Jonathan Davis. Hans självbiografiska texter om dålig självkänsla, söndertrasade familjeband och sexuella övergrepp satte tonen för Korn och gav ord åt en hel generation frustrerade ungdomar. Med sin ömsom depressiva, ömsom aggressiva musik, är Korn den sortens band som kan plocka upp en stor publik och vrida ur den som en trasa.

Korn har sålt over 30 miljoner skivor världen över och har även vunnit två grammys; Best Short Form Music Video med “Freak on a Leash” och Best Metal Performance med “Here to Stay”. Bandets nuvarande line-up består av Jonathan Davis (sång), Reginald ”Fieldy” Arvizu (bas), James “Munky” Shaffer (gitarr) and Ray Luzier (trummor). Tidigare medlemmen Brian Welch, skapade också en viss uppståndelse kring bandet när han blev frälst, och lämnade gruppen för att dedikera sin musikaliska sysselsättning till Jesus Kristus.

Korn glömmer aldrig vilka de är. Och det kommer inte du heller att göra.

Även hyllade Umeåbandet Khoma är klara för Metaltown 2011. På ytan kan det se ut som en ohelig allians. Sedan starten 2003 har Khoma förenat totalt mörker och melodiskt vemod, emotionella urladdningar och politisk urkraft. Brutalitet och ömsint skörhet i samma rum. Men det finns en röd tråd. Bandet har en vision om att skapa tung musik som speglar fler känslor än aggressivitet. Målet är att våga spegla den komplexitet vi alla bär inom oss, den som kastar oss mellan sorg och frustration, ilska och hopp.

Senaste skivan ”A Final Storm” som släpptes i april i år blev rejält hyllad i svensk media. Nästan tre års stiltje hade då gått sedan debutplattan, och många av Khomas lyssnare började tro att bandet gått i graven under tystnad.
Men de hade fel – Khoma har hela tiden legat och pyrt, skapat och spelat musik tillsammans. Bandet är också aktuella för nomineringar till P3-Guld (rock/metal) och Grammis (hårdrock), och i januari får vi veta om Khoma tar hem priserna. Khoma är kända för att leverera live, så på Metaltown kommer de i vilket fall stå på scen som vinnare.

Rulla till toppen