Kommer forna pokerstjärnan och hårdrocksprofilen Sully Erna till Sweden Rock 2020?

Inbitna hårdrocksfans.
Källa: Unsplash ”Inbitna hårdrocksfans reser till Norje, Sölvesborg, för att uppleva tjusningen med Sweden Rock ”

Sweden Rock är en av Sveriges största festivaler för rockmusik som varje år lockar drygt 30 000 besökare till staden Norje i Sölvesborg. Sedan festivalen startade år 1992 har stora namn på rock- och hårdrockscenen synts på scenen, bland annat har Ozzy Osbourne, Volbeat och Guns´N Roses spelat på den internationellt omtyckta festivalen. Ett annat namn som figurerat är Sully Erna, en av hårdrockvärldens mest kända sångare. I denna artikel tar vi oss en närmare titt på Sully Ernas liv som både musiker och pokerspelare, där vissa paralleller dras mellan hans båda karriärer. Senast Sully sågs på Sweden Rock var år 2010 och den stora frågan är; kommer Sully och hans band Godsmack att spela på Sweden Rock år 2020?

Musik plus poker är lika med sant

De flesta känner Sully Erna som sångaren och gitarristen i det amerikanska hårdrocksbandet Godsmack, som sedan tidiga 2000-talet varit ett populärt namn i hårdrocksvärlden. Sully Erna har även haft en framgångsrik solokarriär, där han bland annat släppt soloalbumet Avalon. Älskad av många har han beskrivits som en av världens framstående hårdrocksångare och rankats på plats 47 på listan över topp 100 Heavy Metal Vocalists av Hit Parader. Vad många inte känner till är att Sully Erna, vid sidan av sin musikkarriär, även haft en framgångsrik karriär i poker, där han vid flertalet tillfällen deltagit i världsomsusade pokerevenemang och turneringar, inte sällan med stora prispengar på fickan.

Första gången som Sully Erna deltog i World Series of Poker (WSOP) var år 2006. Detta event presentera varje år några kändisprofiler, och denna gång var alltså Sully ett av de aktuella namnen. Han avslutade på plats 713 av totalt 8800 deltagare och vann $17,730. Året därpå var det dags igen! Erna spelade även detta år i WSOP huvudevent, där han efter att Tobey Maguire blev eliminerad, var den enda kändisprofilen som återstod i turneringen. Denna gång hamnade han på 237: e plats och vann imponerande $45,422. Strax därefter WSOP deltog Erna även i Bellagio´s klassiska turnering Bellagio´s 5 Diamond World Poker Classic, där han vann ytterligare $307,325. Man kan gott konstatera att år 2017 var ett riktigt bra år för Sully Erna, som samma år även deltog i VH1 Celebrity Rock and Roll Tournament med Ace Frehley, Vinnie Paul, Scott Ian och Dusty Hill, där han hamnade på en prestigefylld andraplats.

Det faktum att Sully Erna lyckats att kombinera både en professionell och internationell karriär inom hårdrock med en pokerkarriär är för många fascinerande och kanske även förvånande. Man kan fråga sig hur det egentligen är möjligt att vara en så kallad highroller pokerspelare, det vill säga en pokerspelare som omsätter höga summor, och samtidigt kreativt skapande inom musiken. I nästa stycke kommer likheter mellan musik och poker beröras, för visst borde det finnas någon gemensam nämnare?

Musik och poker har förvånansvärt mycket gemensamt

Källa: Unsplash ”En pokerspelare behöver ha ett starkt psyke för klara av motgångar, precis som en musiker”

När man börjar att reflektera kring hur en musik- och pokerkarriär kan kombineras, och om de två karriärerna egentligen har något gemensamt, blir man snart införstådd i att musik och poker faktiskt har mycket gemensamt. En gemensam nämnare är de mentala aspekterna av de båda karriärerna. I bägge branscherna tenderar framgången att svänga en hel del; exempelvis kanske musikskapandet känns svårt eller så säljer plattan dåligt. För pokerspelaren kan svängningarna istället handla om att pengar går förlorade eller att dåliga resultat påverkar ens mående och därmed leder till ännu sämre resultat. I pokervärlden refererar man en sådan period till en “tilt”, vilket ju går att applicera även i musikvärlden baserat på exemplena ovan. Det finns en del tips och råd kring hur pokerspelare kan undvika tilt, vilka ju även kan användas i musiksammanhang. Bland annat påtalas vikten av att behålla humöret och lugnet, att ha god självkännedom samt att undvika negativa spiraler för tilt.

Något annat som pokerspelare och musiker har gemensamt är förstås att vardagen blir lite annorlunda, till skillnad från vanliga jobb som pågår mellan nio till fem, måndag till fredag. Att turnera som musiker kan vara ensamt och isolerande, där nog ensamheten kan vara påtaglig trots stor berömmelsen och kanske även en hel del festande. Man kan tänka sig att även pokerspelare upplever en liknande känsla av ensamhet, då spelandet ju är ett enmansjobb där man ofta reser mycket mellan de olika pokerturneringarna. För spelare som mestadels spelar på poker online blir ensamheten ännu mer påtaglig, då hen ju “jobbar” själv framför sin dator, inte sällan under obekväma tider på dygnet.

Även om musik och poker till en början kan låta helt olika, finns det helt klart en del bakom kulisserna som är gemensamt för de bägge yrkena.

Godsmack till Sweden Rock 2020?

Det har gått 10 år sedan Sully´s band Godsmack spelade på Sveriges största hårdrocksfestival – Sweden Rock. Frågan alla ställer sig nu är; kommer de tillbaka till Sweden Rock år 2020? Spanar man in schemat för Godsmacks turné för kommande år, verkar det som om de flesta av de aktuella konserterna hålls runt USA, där en usa-turné sker runt om i landet på mäktiga arenor. Ett fåtal konserter kommer även att hållas i Europa – bland annat i Tyskland, Frankrike och Belgien. Vad vi kan se kommer Godsmack med Sully i spetsen tyvärr inte att besöka Sverige under den närmaste tiden, åtminstone inte enligt vad man kan se på hårdrockbandets egna hemsida.

För alla Sully Ernas stora fans i landet är det förstås tråkiga nyheter att spelningar i Sverige eventuellt inte kommer att äga rum inom den närmaste tiden. Notera man ännu inte avslöjat vilka artister som kommer att spela på Sweden Rock 2020. Kan det kanske vara så att Godsmack trots allt åter gör entré på scenen i Sölvesborg, exakt 10 år senare? Oavsett vad blir det spännande att se vilka artister som finns med på schemat. Förra året spelade bland andra Electric Boys, Hällas och Black Mamba tillsammans med ett 50-tal andra, man kan hoppas att några av dem gör comeback i år. 

Sweden Rock hålls precis som vanligt mellan den 3 till 6 juni år 2020 i Norje, Sölvesborg. Missa inte festivalen för hårdrock av världsklass! Även en rad andra festivaler går av stapeln i Sverige under sommaren, däribland Peace & Love och Way Out West. Den svenska festivalsommaren går minsann inte av för hackor! 

Scroll to Top