Klimatmusikal har premiär 3 december

banankontakt

Idyllen i Trazan och Banarnes djungel är hotad av den hemska fröken Öken. Med alla medel försöker hon roffa åt sig marken, riva kojan och såga ner träden.

Familjemusikalen Banankontakt, av Lasse Åberg och Janne Schaffer, handlar om klimatkris, miljö och vänskap och är ett samarbete mellan Riksteatern och Naturskyddsföreningen. Premiär i Gävle den 3 december 2009. Välkommen på pressträff på Södra Teatern den 24 november.

Trazan och Banarne lever ett fridfullt och avspänt liv i djungelkojan tillsammans med kompisarna: den köttätande blomman Roger, som är vegetarian, Kung Lian och pirayan Maja. Men snart förstörs friden av den förfärliga Fröken Öken som med list och hot köper upp bit för bit av all mark. Just som träden ska huggas ner för att ge plats åt en stor öken får regnskogen och djuren hjälp från ett oväntat håll.

Familjemusikalen Banankontakt är fylld av funkig musik skriven av Janne ”Zebran” Schaffer och med träffsäkra texter skrivna av Lasse ”Tigern” Åberg. Gammalt och nytt material varvas med Electric Banana Band-hits som Min piraya Maya, Olyckan och Zwampen.
– Det har varit underbart kul att puzzla ihop en djungelsaga med gamla och nya Bananlåtar, säger Lasse Åberg.

Banankontakt är ett samarbete mellan Riksteatern och Naturskyddsföreningen, som fyller 100 år 2009. Det är en familjeföreställning som på ett kreativt och underhållande sätt tar upp ämnen som klimatkris, miljö och vänskap – med poänger och tankeställare, både för barn och vuxna. På flera av orterna där Banankontakt ska spelas kommer familjeaktiviteter med miljöfokus att anordnas av lokala teater- och naturskyddsföreningar. Riksteatern och Naturskyddsföreningen vill med samarbetet föra samman kultur och natur för att kunna nå ut till det stora flertalet människor.

– Det blir fantastiskt härligt att kunna öka engagemanget i klimatfrågan på ett humoristiskt sätt både till vuxna och till barn samtidigt, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

– Naturskyddsföreningen hörde av sig till oss på Riksteatern och det visar att scenkonsten kan vara en arena för samhällsförändring. Med teaterns hjälp kan vi prata med unga människor om stora frågor som klimat och miljö. Extra roligt är det förstås att Sverige i år är ordförandeland i EU med miljötemat i fokus, säger Riksteaterns VD Birgitta Englin.

Exempel på lokala aktiviteter som planeras av Riksteaterns teaterföreningar och Naturskyddsföreningens kretsar tillsammans ute i landet är utdelning av ekologiska bananer till cyklister, klädbytarpartyn, naturguidningar, rovdjursutställning och återvinningskonst – där konstverk skapas av, exempelvis, gamla förpackningar.

BANANKONTAKT
Text: Lasse Åberg
Musik: Janne Schaffer
Regi: Olle Törnqvist
Scenografi: Per A Jonsson
Koreografi: Karl Dyall
Mask: Mihra Lindblom
Ljusdesign: Peter Stockhaus

Premiär i Gävle den 3 december. Därefter på turné till: Hofors (5/12), Örebro (10/12), Piteå (28/12), Kalix (29/12), Haparanda (30/12), Stockholm (3/1, 4/1, 5/1, 6/1), Linköping (16/1), Motala (17/1), Lund (22/1), Karlshamn (24/1), Karlskrona (25/1), Kungsbacka (30/1), Falköping (31/1), Skövde (1/2), Lidköping (2/2), Falkenberg (5/2), Varberg (6/2), Västervik (13/2), Jönköping (14/2), Härnösand (18/2), Robertsfors (20/2), Skellefteå (21/2), Kiruna (24/2), Östersund (27/2), Kramfors (28/2), Sundsvall (1/3), Hagfors (4/3), Säffle (5/3), Enköping (7/3), Södertälje (14/3), Falun (19/3 och 20/3), Växjö (27/3).

MEDVERKANDE:
Nassim Al Fakir är framförallt igenkänd som programledare i TV, bland annat för Bolibompa och Vi i femman. Det inte alla vet om Nassim, är att han brinner för musik. Han spelar trummor och har spelat i ett flertal olika band. Han är också komiker och bemästrar sång, dans och rörelsekomik.

Ayla Kabaca kommer från Stockholm och är utbildad vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg. Hon är van att stå på scen och har tidigare bland annat spelat Linda i Blodsbröder på Värmlandsoperan och Jeanie i musikalen Hair på Göteborgs stadsteater. Hon har arbetat som programledare i SVTs barnprogram Bolibompa och Sommarlov 2006. Ayla kom tidigt i kontakt med tv och började redan som tolvåring jobba som reporter för Barnjournalen, där hon bland annat fick intervjua toppolitiker om FN:s barnkonvention.

Andreas Nilsson växte upp i Södertälje som mellanbarn i en skara på fem. Han har utbildats sig vid Teaterhögskolan i Stockholm och efter det medverkat i otaliga teaterproduktioner, gjort TV och film, dubbat filmer och släppt skivor med bandet Farbror Blå. Han har medverkat i i den uppmärksammade krogshowen R.E.A som rullat på i nio år på Hamburger Börs. Andreas har också gjort ett flertal turnéer med Riksteatern och spelat Shakespeare-pjäser på Roma-teatern på Gotland.

Mari Götesdotter är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Hon har spelat flera roller vid olika teatrar i Sverige, bland annat spelat Amanda i Dan då Dan dog på Jämtlands Länsteater, Zackarina i Sandvargen och Bolett i Kvinnan från havet på Malmö Dramatiska Teater. Marie har även körat bakom flera artister på jul- och vårkonserter samt sjungit mycket jazz, både solo och i band. Nu senast, våren 2009 har hon turnerat med Riksteaterns föreställning Förödelsedagsbarnet.

Scroll to Top