Klassisk musik på vuvuzela?

hakan-lidbo-vuvuzuela

Vuvuzelan − den hatade fotbollstutan − har blivit till skön musik. Kompositören Håkan Lidbo fick för knappt två veckor sedan uppdraget av Sveriges Radio P2 att skriva ett musikverk för just vuvuzela. Nu är musiken klar och den uruppförs i Klassisk förmiddag i P2 på fredag.

Med det här musikstycket vill jag presentera vuvuzelan på ett mer nyanserat sätt än det oupphörliga surrandet som hörs i sändningarna från fotbolls-VM; som sensuellt jazzinstrument, som svängigt slagverksinstrument och som funkigt brassinstrument, säger kompositören Håkan Lidbo.

Stycket kommer även att framföras live av Håkan Lidbo och trumpetaren/vuvuzelaspelaren Martin Q Larsson i SVT:s studio på söndag, inför den direktsända finalen i fotbolls-VM.

Musiken i P2 sammanfaller sällan med musikvalet under sportsändningar, så jag och Martin är extra glada att få framföra stycket i båda dessa sammanhang. Och självklart med tittarsiffror som vi inte är bortskämda med, säger Håkan Lidbo.

Martin Q Larsson är trumpetare och ordförande i Föreningen svenska tonsättare. Håkan Lidbo är artist, producent och kompositör. Han är också en av programmakarna bakom Ström, ett program som presenterar experimentell elektronisk musik i P2.

Sändningstider
Vuvuzelastycket uruppförs i Klassisk förmiddag i P2, fredag 9 juli kl. 10.03.
Stycket framförs även live i SVT 2, söndag 11 juli kl. 19.30.
sverigesradio.se/p2

Scroll to Top