Katarina Karnéus ny solist på GöteborgsOperan

Foto: Mats Bäcker
Foto: Mats Bäcker
Vid en presskonferens på GöteborgsOperan kl 11.00 i dag tillkännagavs att mezzosopran Katarina Karnéus knutits till GöteborgsOperan under fem säsonger. Det är första gången som Katarina Karnéus knyter sig till ett operahus.

När erbjudandet kom tvekade jag inte en sekund. För mig är det fantastiskt att få arbeta på ett operahus
av GöteborgsOperans kaliber – på hemmaplan! GöteborgsOperan är ett hus som utmanar min artistiska
utveckling
, säger Katarina Karnéus, som kommer att ha sin konstnärliga bas i Göteborg från och med 2012.

Stockholmsfödda Katarina Karnéus är internationellt verksam på de främsta opera- och konsertscenerna världen över. 1995 vann hon tävlingen Cardiff Singer of the World. 1999 debuterade hon på Metropolitan där hon gjort fl era roller genom åren. Andra scener som fått besök av Katarina Karnéus är bland andra Covent Garden, Bayerische Staatsoper, La Monnaie, Deutsche Oper och Glyndenbournefestivalen. Sverigedebuten skedde på GöteborgsOperan 2002 som Octavian i Rosenkavaljeren och för denna roll tilldelades hon Tidskriften Operas operapris. Debuten på Kungliga Operan kom 2009 med titelrollen i Xerxes och 2011 gjorde hon rollen som Ruggiero i Alcina på GöteborgsOperan. 2010 vann Katarina Karnéus en Grammy för Mahlers 8:e symfoni med San Francisco Symphony Orchestra.

GöteborgsOperans mål är att bli ett av norra Europas ledande operahus. Med de senaste årens stora framgångar
i ryggen är vi redan på mycket god väg att bli det. Engagerandet av Katarina Karnéus är ett viktigt steg på den vägen. Att hon lockats av GöteborgsOperans lyskraft och valt att knyta sig till oss är oerhört glädjande
, säger Peter Hansson, vd.

I vårt operahus sjunger solistensemble, gäster och återkommande gäster på svensk och internationell nivå. Katarina Karnéus är en av Sveriges absolut främst operasångare, med en gedigen internationell erfarenhet och ett rykte som går långt utanför Sveriges gränser. Att få möjlighet att samarbeta med henne i fem år kommer att utveckla huset och bli intressant för både oss och publiken, säger Lise-Lotte Axelsson, operachef.

Rulla till toppen