Världsmusik

Av Magnus Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 13th, 2016

g

Hårdrocksbandet Ghost släppte nyligen sin nya EP Popestar som nästan direkt hamnade på den svenska albumtopplistan. Detta var framgång i sig, men nu har albumet faktiskt tagit sig in på den amerikanska billboard-listan Rock Chart. Dessutom har de även lyckats ta sig in på den generella listan Billboard 200. De enda som har lyckats lika bra förut av svenska band är Europe, Avicii och Ace of Base. Just nu är Ghost ute på en turné som sträcker sig från norr till söder i USA så det finns förhoppningar att detta albumet ska lyckas lika bra som deras album Meliora som hamnade på tionde plats på Billboard 200.

...
Av Magnus Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 5th, 2016

Nu är Kent igång med sin avslutningsturné och det pratas hej vilt på de olika Kentforumen. Under spelningarna har det nämligen synts till en helt del kameror runt omkring scenerna. Nu har det äntligen bekräftats att det kommer en film. Per Sinding-Larsen berättade nämligen på sin instagram att det faktiskt är en Kent-film in the making.

Det kommer bli en film om Kents sista år som kommer visas i SVT. Per har tidigare gjort filmen “Så Nära Får Ingen Gå – Ett År Med Kent som kom ut 2001. Nu avvaktar vi bara datum för releasen av filmen, ser ni fram emot det?

kent

...
Av Magnus Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 28th, 2016

Det kan ju inte finnas någon som har missat stjärnskottet Lukas Grahams superhit 7 years och senare hans senare släppta populära låtar så som Mama said. En stor artist i Danmark som tog steget och erövrade världen med hans relokerbara texter och sin härliga livsglädje som syns tydligt på scenen. Han säger själv: “What I can do is to make you laugh, dance, and cry within 60 minutes of a show, if you let me. It´s a mix of poorer musical styles. We get down and dirty, and we talk about all the little things.” (Källa: http://www.lukasgraham.com)

Det låter ju inte direkt som något man vill missa, eller vad säger ni?  Efter deras gigg på Bråvalla har de nu uttalat att de kommer till Sverige igen. Det blir två tillfällen man kan lyckas se dem. Biljetterna släpptes den 21:a september, så in och kolla direkt!

29 Mars – Annexet i Stockholm

31 Mars – Baltiska Hallen i Malmö

graham

 

 

...
Av Magnus Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 19th, 2016

Nu har Bastille äntligen släppts sitt nya album Wild World, som är albumet de turnerar med nu. I November kommer de till Stockholm vilket ni kan läsa mer information om här tillsammans med resten av turnédatumen! Här kommer låtlistan från det nysläppta albumet som sägs vara en värdig uppföljare från deras debut. Lyssna själva och tyck till:

...
Av Magnus Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 4th, 2016

För ett par veckor sedan släppte M.I.A. första singeln från det kommande albumet AIM, nämligen låten “Go Off”, som hon producerat tillsammans med Skrillex och Blaqstar. Videon till nysläppta låten han hon regisserat själv.

Här är låten:

M.I.A har även meddelat att albumet som planeras släppas den 9 september och är hennes femte album antagligen blir det sista hon släpper. Så håll utkik!

 

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 28th, 2014

planeta

Under helgen stod NorrlandsOperan tillsammans med Umefolk värd för Folk- och världsmusikgalan 2014. Under galan delades priser ut i åtta kategorier inom folk- och världsmusikgenren. Årets arrangör blev Västsvenska arrangörsnätverket Planeta, där Kultur i Väst ingår.

Arrangörsnätverket Planeta arrangerar varje höst Planetafestivalen, som 2013 firade tioårsjubileum. I dag bjuder Planeta på mer än hundra akter på 30 scener, i fem städer – och festivalen växer fortfarande. Under Folk- och världsmusikgalan fick Planeta pris som 2013 års bästa arrangör, i konkurrens med Stockholmsföreningen Farhang och Sommarscen Malmö. Juryns motivering löd: Det här är en arrangör som spänner över ett vitt fält på många sätt. Här kan man tala om mångfald, musikalisk men också geografisk. Mottot ”Ju fler vi är tillsammans” är relevant i sammanhanget – att döma av namnet är det bara en tidsfråga innan den här arrangören finns över hela jorden!”

Västsverige fanns representerat även genom kvartetten Tetra från Göteborg som nominerades till Årets grupp. Där tog Ellika Frisell, Solo Cissokho och Rafael Sida hem priset. Övriga pristagare under Folk- och världsmusikgalan finns på Folk- och världsmusikgalans hemsida.

Nästa Planetafestival arrangeras v 44. Läs mer på Planeta.se

 

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 17th, 2014

undefined

Onsdag 12 februari 2014 19:30

Att det fria ordet inte är självklart ser vi prov på varje dag. Inte heller musiken undgår censur. Många artister drabbas hårt av repressalier från maktens representanter. I samband med konferensen om yttrandefrihet som är en del av Fredsåret 2014 arrangeras en konsert med turkisk-kurdiske sångaren och musikern Ferhat Tunç. Han kommer också att delta under konferensen.

I över trettio år har Ferhat Tunç enträget kämpat för att få framföra sina sånger om kurdernas rätt till en egen identitet. Detta trots att han flera gånger ställts inför rätta, fängslats och även torterats av de turkiska myndigheterna. År 2010 fick han ta emot organisationen Freemuse utmärkelse för sin kamp att få uttrycka sig genom sin musik och sina texter.
– Freemuse aktiviteter har haft stor betydelse för mig. Solidariteten med förtryckta och censurerade konstnärer och musiker är oerhört viktig, säger Ferhat Tunç.

Tunç är en av det kurdiska Turkiets mest populära artister och hans skivor säljer i stora upplagor, ändå upplevs varje konsert och varje uttalande från honom som en provokation av de turkiska myndigheterna. Så sent som 2012 dömdes han till två års fängelse för ett uttalande som hyllade tidigare avrättade turkiska revolutionärer och demokratiförespråkare i samband med en konsert. Straffet omvandlades senare till ett förbud att prata om samma ämne offentligt.

Det är genom de melodiska sångerna kampen går vidare. I Ferhat Tunçs kraftfulla röst finns stänk av vemod som vid den här konserten ackompanjeras av gitarr, bağlama, saz och det karaktäristiska soundet från blåsinstrumentet duduk.

Arrangör

Uppsala Konsert & Kongress

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 4th, 2013

Popartisten Jenny Wilson, jazzgruppen Musicmusicmusic och världsmusikartisten José Pereelanga, med rötter i Kongo, är exempel på artister vars skivor nu får stöd. Kulturrådet fördelar vid andra ansökningsomgången drygt 4,1 miljoner kronor i produktionsstöd och internationellt marknadsstöd till 65 produktioner på 49 skivbolag.

Andra exempel på fonogram som får stöd är ”Pastern” av folkmusikartisten Mats Edén, en inspelning av barnmusikföreställningen”Marhaba Hej!”, och BIS andra volym av ”Stenhammar string quartets”. Teg Publishing erhåller internationellt marknadsstöd för Europalansering av indiegruppen Könsförrädares album ”Curse all law”.

Vid andra ansökningsomgången för året fördelar Kulturrådet alltså 4,1 miljoner kronor. 2013 års sammanlagda budget för fonogramstöd är 7,5 miljoner kronor.

Syftet med stödet är att främja ett allsidigt utbud av konstnärligt och kulturpolitiskt värdefulla fonogram. Kulturrådet strävar efter mångsidighet vad gäller verk, artister och upphovsmän. Utgångspunkter för bedömningen av ansökningarna har varit konstnärlig kvalitet och producentens behov av stöd.

Läs hela listan

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 19th, 2013

Musikerduon Markus Fagervall och Tony Björkenvall ger sig ut på en roadtrip genom Tornedalen. I UR:s serie Raja – Gränsen ska de ta reda på vilken betydelse minoritetsspråket meänkieli har. Seriestart 4 december i SVT1 kl. 22.00.

Markus Fagervall (Idol-vinnare 2006) har pratat meänkieli under sin uppväxt.Tony Björkenvall (tidigare medlem i Willy Clay Band) har inte samma kunskap i språket. Hans familj på faderns sida har talat meänkieli – men Tony har bara en viss språkförståelse. Nu får han förhoppningsvis lära sig mer!

Markus och Tony möter ordbokskreatörer, renskötare, musiker och författare som alla brinner för språket och dess fortlevnad. Det blir en massa musik, lite matlagning, möten med mystiska liftare och så skapas världens första sms-roman på meänkieli!

Resan som går från Tornedalsfesten i Luleå, längs med gränsen till Finland, via Kiruna och till Nattfestivalen i Korpilombolo skildras i tre program med titlarna Reggae på meänkieli, Första sms-romanen på meänkieli och Meänkielis framtid.

Till programmen har Markus och Tony specialskrivit musik. Bland annat låten Voi rakas mun som är en version av den engelska låten Oh my Love från duons debutalbum The Silence som släpptes under hösten 2013.

Språket meänkieli blev ett officiellt minoritetsspråk år 2000 och talas av runt 75 000 personer i Norrbotten, framförallt i Tornedalskommunerna Haparanda, Övertorneå och Pajala samt Kiruna, Gällivare och Kalix.

På grund av en repressiv svensk språkpolitik bröts språköverföringen under 50- och 60-talen. Därmed har dagens unga inte talat språket hemma och har därför ingen eller bara en viss språkförståelse. I dag pågår det ett intensivt arbete för att ge nytt liv åt språket genom att översätta litteratur till meänkieli, teckna ner gamla ortsnamn, skapa ordböcker och skriva barn- och vuxenlitteratur direkt på meänkieli.

OM MARKUS FAGERVALL
Markus Fagervall är musiker och fick sitt genombrott 2006 då han vann Idol med låten Everything Changes. Vid sidan av musikkarriären är han snart färdigutbildad kock. Han är född i Kiruna, och uppvuxen i Övertorneå.

OM TONY BJÖRKENVALL
Tony Björkenvall är musiker, bosatt i Kiruna, och tidigare medlem av gruppen Willy Clay Band som 2010 hade en hit på Svensktoppen med Mighty Good Times.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 1st, 2013

Vilken roll spelar musiken för medlemmarna i föreningar som bildats på etnisk grund? Det ska ett forskningsprojekt vid Örebro universitet undersöka i ett treårigt projekt, som fått 4,7 miljoner kronor i bidrag från Riksbankens jubileumsfond. Projektet leds av Maria Westvall, som är lektor i musikpedagogik vid Musikhögskolan.

Musik, identitet och mångkultur. En studie om musikens funktioner i föreningar bildade på etnisk grund heter projektet. I åtta olika föreningar – en bosnisk, en chilensk, en finsk, en irakisk, en judisk, en kurdisk, en romsk och en somalisk – ska forskarna undersöka om musiken är ett sätt att odla sitt ursprung, men också om det tvärtom är ett sätt att öppna sig och skapa dialog och kontakt med det omgivande samhället.

Föreningarna som är med i studien finns i Stockholm, Göteborg och Malmö och de etniska grupperna har funnits i Sverige olika länge och har kommit hit med olika bakgrund och av olika skäl.

Musikens betydelse
Vår övergripande forskningsfråga är just vilka funktioner musiken har i de här föreningarna, säger Maria Westvall. Vi vill ha reda på varför medlemmarna deltar, vad musiken betyder i ett komplext samspel mellan individer, samhälle och mångfald.

Forskarna kommer att delta i föreningarnas aktiviteter, intervjua skilda personer i varje förening och även genomföra intervjuer i fokusgrupp-form.

Vi tror att den här studien kan öka och fördjupa kunskaperna om musikens funktion och betydelse. Den kan väcka frågor om utbildning och kunskap, vara ett bidrag till förståelsen av musikens betydelse och bidra till utveckling av undervisning, lärarutbildning, socialt arbete, liksom av olika institutioner inom kulturlivet. Genom att belysa det komplexa samspelet mellan individ, samhälle, musik och mångfald skapas möjligheter för diskussioner som präglas av tolerans, intresse och insikter om mångfaldens villkor.

Förutom Maria Westvall ingår också docent Ulrik Volgsten, lektor i musikvetenskap och professor Rolf Lidskog, sociologi, från Örebro universitet, docent Oscar Pripp, lektor i etnologi vid Uppsala universitet, professor Ove Sernhede, Centrum för Urbana Studier vid Göteborgs universitet samt Johan Söderman, biträdande professor i musikpedagogik vid Malmö högskola i forskargruppen.

...