Hiphop / rap

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 24th, 2014

conchitawurst

Drottningen av Europa inviger Stockholm Pride 2014. En historisk fest i regnbågens färger står på programmet när Conchita Wurst besöker Sverige i sommar.

Stockholm Pride är stolta över att kunna presentera vinnaren av Eurovision Song Contest 2014 som hedergäst under årets festival. För den Österrikiska sångerskan blir det här andra gången på Nordens största Pridefestival. Redan förra sommaren gästade hon Stockholm för ett par uppmärksammade framträdanden i Pride Park på Östermalms IP.

– Det här är oerhört stort! När Conchita klev upp på Eurovisionscenen i maj och konstaterade ”We are Unity, We are Unstoppable”, sammanfattade hon i ett känsloladdat ögonblick hur vi alla kämpar tillsammans för en bättre, mycket öppnare, värld. Och nu har vi äran att se henne på vår stora scen, under en kväll där vi kommer sätta fokus på just kampen. På att vi firar Pride för att känna styrkan i glädjen och gemenskapen, så att vi orkar fortsätta utmana normer även resten av året. En kamp som Conchita för varje dag – säger Sandra Ehne, ordförande Stockholm Pride.

Conchita Wurst kommer att framföra ”Rise Like a Phoenix” under invigningsgalan som går under namnet Den historiska festen, onsdagen den 30 juli i Pride Park på Östermalms IP.
Stockholm Pride presenterar Conchita Wurst i samarbete med Navid Kabiri och Österrikes nationella flygbolag Austrian Airlines.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 21st, 2014

grammis14

Universal Music-etiketten Svenska inspelningar med samarbetspartners ärades med flera fantastiska artistnomineringar till årets Grammis-gala. Under kvällen bjöds vi på ett uppträdande från den egna artisten Veronica Maggio som framförde singeln Hädanefter. Vinsterna lät inte vänta på sig och följande priser kammades hem:

Årets pop:

Veronica Maggio: Ända sedan debutalbumet 2006 räknas Veronica Maggio som en av de absolut största artisterna i Sverige.  Hennes fjärde album ”Handen i fickan fast jag bryr mig” sålde guld på en vecka och har rosats av kritikerna och dominerat topplistorna. Hon fortsätter att uppnå musikaliska framgångar, gång på gång, och befäster med priset årets pop sin plats högst upp på tronen som Sveriges popdrottning.

Årets hiphop/soul:

Stor – Shere Khan XIII: Redan innan Stors officiella debutalbum, har hans namn varit ett av de största på den svenska hiphopscenen. Med en berättarkonst som ingen annan och en omväxlande rap som underhåller lyssnaren från början till slut, så har han bevisat vem som står bakom årets hiphop/soul.

Årets nykomling:

Linda Pira: Redline Recordings first lady blev mamma samtidigt som karriären tog fart, detta har inte hindrat henne från att ta plats och etablera sig som en av de mest spännande artisterna på den svenska musikscenen. Hennes debut-EP och P3-guld framträdande, bland mycket annat, bevisar varför Linda är årets artist.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 23rd, 2014

innovator

Priset “Årets innovatör” delas ut av Spotify och IFPI Sverige. Priset tilldelas en artist eller ett band som sticker ut med sin kreativitet och sitt nytänkande. Priset upp­märk­sammar användningen av sociala och digitala medier och belönar kreativa samt originella kampanjer att främja sin musik och bygga relationer med sina fans.

För fjärde året i rad delar Spotify tillsammans med IFPI Sverige ut priset för “Årets innovatör” på Grammis. De fem nominerade till årets pris är: Britta Persson, Daniel Adams-Ray, Avicii, Veronica Maggio och The Fooo.

Förutom utmärkelsen tilldelas vinnaren en marknadsföringskampanj genom Spotify till ett värde av 200 000 kronor.

– Digitala och sociala medier är en oerhört viktig aspekt när det kommer till att sprida sin musik och knyta starka band med sin lyssnare. Därför väljer vi att hylla och belöna de artister och band som skapar originella och kreativa kampanjer, säger Sofie Grant, presschef på Spotify.

– För varje år ser vi ett tydligt samband mellan de digitala och sociala mediernas utveckling tillsammans med artisternas förmåga att finna nya och kreativa vägar att nå ut med sin musik och sitt budskap, säger Lisa Cronstedt, kommunikationsansvarig på IFPI Sverige och projektledare för Grammis

Från den 23 januari kan lyssnarna vara med och lägg sin röst på en av de fem nominerade som utfört den mest innovativa och kreativa kampanjen under det gångna året. Vinnaren presenteras och får motta priset under Grammis 14 den 19 februari på Cirkus i Stockholm.

Gå in och rösta på din favorit här.

Priset delas även ut Norge, Finland och Danmark: I samband med Spellemann i Norge, EMMA Gaala i Finland och DMA i Danmark.

De nominerade:

Britta Persson
”If I was a band my name would be Forevers” är titeln på Britta Perssons fjärde album. Lyssnarna räknas som fullvärdiga bandmedlemmar i Forevers och vid skivsläppet involverade Britta Persson sina fans ytterligare genom en digital skattjakt. Genom att svara på ett antal frågor gav de rätta svaren en kod som när den skrevs in i Spotify ledde till ett ljudspår, där Britta gav instruktioner om hur lyssnarna kunde vinna exklusiva biljetter till hennes intima releasefest.

Daniel Adams-Ray
Daniel Adams-Ray introducerade albumet ”Innan vi suddas ut” genom att just sudda ut sin musik. Innan den officiella albumreleasen kunde fans lyssna på tre låtar under tre dagar på tre svenska mediers hemsidor. Där låg också en exklusiv video till varje låt och nedräkning till när låten skulle försvinna igen. Idén fångar temat av rörelse och förändring som albumet kretsar kring.

Avicii
Med 13 000 ljudklipp från fler än 4 000 personer spridda över 140 länder lyckades Avicii och hans fans skapa världens största globala musiksamarbete. Av de inskickade bidragen valde Avicii ut ett antal och skapade låten ”X You”, som sedermera sålde platinum. Kampanjen visar hur dagens teknik kan koppla samman fans världen och flytta gränser som tidigare har ramat in musikindustrin.

Veronica Maggio
För att lansera sitt senaste album ”Handen i fickan fast jag bryr mig” valde Veronica Maggio att ge strålkastarljus åt varje enskild låt. Under en vecka innan albumets officiella release släppte hon två spår om dagen och uppmanade sina fans att följa en specifik spellista för att få meddelanden när nya låtarna fanns tillgängliga. Tillsammans med en stor nyhetssajt och genom sina sociala kanaler berättade Maggio historien bakom varje låt som ackom­pan­jerades av unika omslagsbilder.

The Fooo
The Fooos filosofi är att vara tillgängliga för sina fans, som får vara med och bestämma var gruppen ska uppträda härnäst. Köpcentrum, gator och torg blir till scener där ingen åldersgräns eller biljettsumma begränsar publiken, och uppträdandena filmas och sprids sedan på sociala medier. The Fooo är inte upphöjda idoler som är omöjliga att nå, de gör fansen delaktiga i sin karriär. Tre och en halv miljoner visningar på gruppens YouTube-kanal visar att lojaliteten är besvarad.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 20th, 2014

maggio

Svenska Inspelningar med samarbetspartners ärades med flera fantastiska artistnomineringar till årets P3 Guld-gala. Under kvällen bjöds vi på uppträdanden från de egna artisterna Elliphant, Panda Da Panda och Linda Pira med Redline-familjen. Vinsterna lät inte vänta på sig och följande priser kammades hem:

Årets artist – Veronica Maggio

Veronica Maggio har sedan debutalbumet 2006 visat att hon tillhör musik-Sveriges absoluta elit. Genom åren har vi fått ta del av otaliga listettor från fantastiska album med skarpa låttexter, där en enad kritikerkår har hyllat henne till skyarna. Nu, i och med det fjärde albumet ²Handen i fickan fast jag bryr mig², har hon en gång för alla gjort klart att hon är Sveriges främsta artist.

Årets dans ­ Avicii

Avicii har tillsammans med At Night Management och Universal Music Sweden lyckats med något som få svenska artister har uppnått, nämligen en enorm internationell framgång med sitt debutalbum “True”. Med låten ²Wake Me Up² tog Avicii sig hela vägen till plats fyra på den Amerikanska Billboardlistan och förutom den bedriften har singeln dessutom gått guld eller platina i 25 länder.

Årets hiphop/soul ­ Abidaz

I samarbete med Soblue Music gav Abidaz under året ut albumet ²Kvalité och kvantitet². Efter releasen har en sammanstämd svensk kritikerkår varit enade i sina utlåtanden om att Abidaz gav ut en av årets absolut bästa hiphop-plattor. I och med vinsten på P3 Guld gör han, än en gång, klart att han tillhör hiphop-Sveriges absoluta elit.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 16th, 2013

Foto: Johan Paulin/SVT

När SVT den 19:e februari sänder Grammis från Cirkus i Stockholm är det Gina Dirawi som håller i taktpinnen. Den dubbla kristallenvinnaren är kvällens ciceron och leder galan då svensk musik ska hyllas och artister prisas för sina insatser under 2013.

Gina Dirawi föddes i Sundsvall 1990 och under sitt första levnadsår kom Tomas Ledins oförglömliga En del av mitt hjärta och årets dansband blev senare Sven-Ingvars med albumet På begäran. Freda´ var årets rockgrupp och Army of Lovers gjorde årets video. Årets artist var ingen mindre än Robban Broberg och 1989 års nykomling, Titiyo, blev det här årets kvinnliga pop/rock-artist.

Lite drygt 24 år senare, med bl a Musikhjälpen, Melodifestivalen och Hungerhjälpen innanför västen, ska hon lotsa tittarna genom kvällens festligheter när svensk musik ska uppmärksammas och hyllas under Grammis 2014.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 11th, 2013

Efter sönderkramade mixtapes levererade Kendrick Lamar förra årets genombrottsplatta i alla kategorier: good kid, m.A.A.d city. Ett album som hyllades unisont av en enig kritikerkår och toppade flertalet årsbästalistor 2012, däribland Sonic och Pitchfork.

Kendrick Lamar har nu nominerats till sju Grammys inför Grammy Awards som går av stapeln den 26 januari 2014. Han är nominerad i kategorierna: Best New Artist, Album Of The Year – good kid, m.A.A.d city, Best Rap Album – good kid, m.A.A.d city, Best Rap Song – “Problems”, Best Rap Performance – “Swimming Pools (Drank), Best Rap/Sung Collaboration – “Now Or Never” med Mary J Blige och Best R&B Performance – “How Many Drinks?” med Miguel.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 10th, 2013

På måndagskvällen tog ett tiotal musikskapare emot stipendium från SKAP – Sveriges kompositörer och textförfattare. Ett SKAP-stipendium uppgår till 40 000 kronor.

Bland mottagarna av SKAP-stipendium igår kväll fanns riksspelmannen Maria Hulthén, filmmusikteamet Jennie Löfgren och Anders Herrlin, det hyllade metalbandet Opeths ledare Mikael Åkerfeldt samt Patrik Berger, som skrivit och producerat musik till bland andra Robyn, Lana Del Rey och Icona Pop.

I Sverige har vi många bra musikskapare inom alla genrer, något som mångfalden bland kvällens stipendiater verkligen speglar, säger SKAP:s ordförande Alfons Karabuda.

De musikskapare som igår kväll tilldelades SKAP-stipendier är:

Kristina Aspeqvist
Patrik Berger
Kristofer Åström
Gitte Pålsson
Magnus Frykberg
Tony Nilsson
Maria Hulthén
Jennie Löfgren och Anders Herrlin
Mikael Åkerfeldt (Opeth)

Pris- och stipendiesumman är 40 000 kronor. Varje år delar SKAP i olika sammanhang ut ett trettiotal priser och stipendier för att lyfta fram kompositörerna och textförfattarna bakom musiken vi alla lyssnar på.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 7th, 2013

Sven Ahlbäck, professor i svensk folkmusik vid KMH, har tilldelats Göran Lagervalls musikstipendium 2013 för sitt banbrytande arbete med att utveckla ämnet svensk folkmusikteori.

Stipendiet om 25.000 kr delades ut vid Kungl. Musikaliska Akademiens årliga högtidssammankomst 25 november.

Den fortsatta motiveringen lyder:
Genom sina pedagogiska modeller och sättet att presentera dem, alltid i nära anslutning till det egna musicerandet och med stor generositet och upptäckarglädje, har han fått en stor och växande skara av musiker och musikintresserade att upptäcka, fascineras av och fördjupa sin förståelse för svensk folkmusik. Hans insatser har haft oerhörd betydelse som inspiration till hela den kreativa förnyelse som genren genomgått de senaste tjugo åren.

Samtidigt har investerarna Almi Invest och Jari Ovaskainen beslutat placera 1 miljon amerikanska dollar i bolaget Doremir för fortsatt arbete med den bästsäljande musikappen ScoreCleaner, som utvecklats på initiativ av Sven Ahlbäck och Sven Emtell och som bygger på Sven Ahlbäcks forsknings- och utvecklingsarbete.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 5th, 2013

Berlin Music Video Awards är en årlig festival där musikvideon står i fokus och där kända och okända filmskapare och konstnärer kommer samman. Berlin är en av världens huvudstäder för mode och kreativitet. Trender inom både musik och mode skapas och formas här. Förra året fanns dessutom ett flertal svenskar bland vinnarna och de nominerade. The Knife vann i kategorin “Best Actor/Director”, Steve Angello från Swedish House Mafia var nominerad i kategorin “Best Concept” och Nicole Sabouné var nominerad i kategorin “Best Lo-Fi”.

BMVA 2014 tar nu emot musikvideobidrag. Sista dagen för att skicka in bidrag är 1 mars 2014.

www.berlinmva.com

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 3rd, 2013

Det har stormat rejält kring Kartellens och Jason “Timbuktu” Diakités låt “Svarta duvor och vissna liljor” den senaste veckan. I låttexten hittar man bland annat formuleringarna “lägga sverigedemokrater i koma” och “dunka Jimmie gul och blå”, något som fått Sverigedemokraterna att reagera starkt.

– Jag förutsätter att även andra partier tycker att det här är märkligt och att de därför inte förärar Timbuktu med sin närvaro. Det vore konstig logik om man skulle tycka att hot och våld mot en viss politiker är okej, säger Linus Bylund, presschef för SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Imorgon onsdag den 4 december så kommer Diakité att få ta emot ett pris av Fem i tolv-rörelsen vid en ceremoni mot rasism och främlingsfientlighet i riksdagen. Priset delas ut av rörelsens ordförande, riksdagsledamoten Jasenko Omanovic (S). Riksdagens talman Per Westerberg (M) skulle från början ha hållt ett inledningstal vid ceremonin men han väljer nu istället att bojkotta prisutdelningen.

Kartellens frontman Sebastian “Sebbe Staxx” Stakset har tidigare dömts till 5000 kr i böter för olaga hot efter att han våren 2012 skrev på Twitter att han ville tortera Jimmie Åkesson med en avbitartång.

...