Jazz

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 14th, 2014

Fredag 19 januari kan alla nyfikna följa med bakom kulisserna på GöteborgsOperan via Instagram. Alex Falk, som fått både kritiker och publik att jubla över tolkningen av den extravaganta butlern Jacob i musikalen La Cage aux Folles, bjuder på en fotoresa under en arbetskväll på Operan.

Alex Falk har dansat och sjungit sedan han var barn. Han gjorde sitt stora publika genombrott när han hamnade bland de tio bästa i tv-programmet Idol 2004. Från 16 års ålder har han sjungit i körer och på inspelningar. Han har gett ut coverlåten Just can’t get enough med gruppen Starlight med vilka han var förband till den världsberömda gruppen Take That. Han har sjungit med artister som Alcazar, Shirley Clamp, Velvet, Sarah Dawn Finer och Gladys del Pilar samt medverkat i ett flertal musikaler. Med popduon 6 AM och Cissi Ramsby släppte han singeln I´m Gay som utsågs till officiell Pride-låt 2007 och hamnade etta på Hitlistan. Sedan hösten 2013 har han gått rätt in i många hjärtan som butlern Jacob i La Cage aux Folles på GöteborgsOperan.

Musikalen La Cage aux Folles hade premiär 7 september 2013 och spelas på GöteborgsOperan till och med 9 mars 2014. Regi: Bo Hermansson. I huvudrollerna: Mikael Samuelson och Hans Josefsson. Läs gärna mer i pressmeddelande La Cage aux Folles.

Med start klockan 16.00 kan man följa Alex Falk på Instagram, i relatid, med jämna mellanrum, från mask & peruk och soundcheck till ridån går ner. På @göteborgsoperan eller #lcaf.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 5th, 2013

En stilla undran över tomtens politiska hemvist är temat för Henrik Dorsins nya jullåt. Dorsin fick blodad tand efter höstlåten Släpp in lite höst som utkom tidigare i år och bestämde sig för att skriva ytterligare en låt om nästa årstid på tur.

Om den aspirerar på att bli en klassiker får framtiden utvisa, men att det är en låt som är lite vassare i kanterna än traditionella julsånger råder nog ingen tvekan om.

Låten är inspelad med Gävle Symfoniorkester och producerad av Peter Nordahl.

Lyssna på låten “Tomten är en kommunist” här:

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 3rd, 2013

Nobelstudions programledare Victoria Dyring, Anna Hedenmo, Jessika Gedin och Ebba Kleberg von Sydow. Foto: Karl Nordlund

Nobelstudion är tittarnas guide till årets alla Nobelpris. Kvällens program handlar om litteraturpriset och Lena Jordebo besöker Alice Munro i Kanada.

Studion i Stockholm får besök av Alice Munros dotter Jenny Munroe som ger en av sina exklusiva intervjer. Gäst är också den kände nobelexperten Gustav Källstrand, som berättar de spännande detaljerna ur Alfred Nobels liv.

Dessutom träffar vi gästar operatrion Divine som ansvarar för divertisemanget under nobelbanketten. Divine består av Gabriella Lambert-Olsson, Jacqueline Miura och Caroline Gentele.
Programledare: Ebba Kleberg von Sydow och Jessika Gedin.

SVT2 torsdag 5 december kl 22:15: Nobelstudion

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 28th, 2013

Alesandrs Antonenko och Emma Vetter i Tosca på Kungliga Operan. Foto: Alexander Kenney

Årets Jussi Björling-stipendium tilldelas den lettiske tenoren Aleksandrs Antonenko.

Antonenko framträder regelbundet i ledande tenorpartier på världens stora operascener som Covent Garden i London, La Scala i Milano, Metropolitanoperan i New York. Han har ett särskilt gott öga till Kungliga Operan där han gjort roller som Des Grieux i Manon Lescaut, Cavaradossi i Tosca, Hermann i Spader dam och nu senast som Johnson i Flickan från Västern, mot Nina Stemme 2011-12 (även utgiven på dvd)

Stipendiet, som skänkts av Anders Walls stiftelse och är på 50.000 kr, kommer att överlämnas till Antonenko i samband med att han deltar i en solistkonsert på Confidencen den 23 maj 2014. Stipendiet administreras av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister.

En fantastisk sångare och en god kollega, en glad, positiv och generös människa, säger Stiftelsens ordförande Gunnar Lundberg om årets stipendiat.

Tidigare pristagare

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 28th, 2013

Unik gratiskonsert live på SvD.se och för publik med världsberömda sångaren Bryn Terfel tillsammans med Radiokören i NK:s Ljusgård den 6 december kl 12. Konserten är ett samarbete mellan, NK Musik, Sveriges Radio Berwaldhallen/Radiokören och Universal Music.

I år firar Bryn Terfel 20 år med Deutsche Grammophon och 2,3 miljoner sålda album. Idag är han en av världens mest kända sångare och väldigt populär, inte minst i Sverige med återkommande engagemang i Berwaldhallen.

Inget är främmande för Bryn att sjunga. Wagner, musical eller amerikanska/walesiska folksånger och traditionella spirituals. Homeward bound är det senaste albumet i raden dedicerade till folksången. Musik med mäktig feelgood-känsla tillsammans med Mormon Tabernacle Choir och orkester.

Konserten äger rum kl 12, fredagen den 6 dec i den vackra ljusgården på NK. Det blir både julmusik och musik från det nya albumet i arrangemang speciellt gjorda för det här tillfället.

Dessutom kan du uppleva konserten via Svenska Dagbladets webbplats i en direkt streaming på förstasidan.

Under sitt Sverigebesök sjunger Bryn Terfel tredje akten ur Wagners Valkyrian tillsammans med Nina Stemme i Berwaldhallen den 5 & 7 dec.

Träffa Bryn Terfel vid signeringen efter konserten då han signerar sin nya skiva Homeward bound.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 28th, 2013

I tisdags eftermiddag besökte representanter från Arbetsmiljöverket Malmö Konserthus och träffade Malmö SymfoniOrkesters styrelseordförande Birgit Hansson, vd Per-Ola Nilsson, orkesterchef Björn Lovén, Symfs regionala skyddsombud Jonas Nyberg samt de båda lokala skyddsombuden Andreas Wetterlund för Unionen och Carl Johan Stjernström för Musikerförbundet.

Arbetsmiljöverket har i sin helhet godkänt den handlingsplan som tillställts dom från MSO och avskrivit ärendet. Handlingsplanen är framtagen i samverkan med personalen och är ett starkt dokument som inte är en hyllvärmare utan ett levande dokument, säger Birgit Hansson. Nyligen tillträdde vd Per-Ola Nilsson har haft kort tid på sig att sätta sig in i ärendet, men anser att personalen lagt ner ett gediget arbete i att ta fram en handlingsplan och att det nu är hans ansvar att genomföra den tillsammans med personalen.

Handlingsplanen är ett gemensamt arbete och nu hoppas vi att alla, från styrelse till medarbetare, hjälps åt att förverkliga den, avslutar Andreas Wetterlund.

Arbetsmiljöverket kommer att följa upp hur arbetet framskrider under våren 2014.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 27th, 2013

Den världskända och älskade sångerskan och sopranen Sarah Brightman, aktuell med sitt nya album ”Dreamchaser”, kommer med sin världsomspännande turné med samma namn till Stockholm. Upplev en unik och spektakulär konsert med enastående musik och en vacker rymdinspirerad ljusshow på Hovet den 26 februari 2014.

Med sin stämningsfulla sångröst har hon har erövrat världen, men Sarah Brightman drömmer om mer. Målet är att under 2015 ta sig utanför jordens gränser och besöka rymden. Arbetet med albumet ”Dreamchaser” har skett samtidigt som Sarah Brightman förbereder sig inför kanske sitt livs största äventyr. Albumet är inspirerat av hennes livserfarenheter och förberedelserna inför sin kommande rymdresa. Låtarna präglas av upplyftande, öppna och lugna melodier. Albumet omnämns av sångerskan själv som ”det perfekta soundtracket för vad som komma skall, inte bara för henne utan för alla, och för att inspirera människor till att sätta mål och att uppnå sina drömmar”.

”Dreamchaser” är Sarah Brightmans elfte studioalbum och första samarbete med producenten Mike Hedges som tidigare arbetat med artister som U2, Dido och The Cure.

Sarah Brightman är en av vår tids främsta sopraner med en karriär som sträcker sig över tre decennier. Hon har sålt över 30 miljoner album och hon har mottagit över 180 guld och platinaskivor i över 40 länder. Musiken är gränsöverskridande och med hits som ”Time to Say Goodbye” och ”Scarborough Fair ” sätter hon sin egen prägel på såväl äldre som nya låtar.

Vi har sett henne i alltifrån musikalframträdanden i ”Cats” och ” Phantom of the Opera” till såväl soloframträdanden på arenor, katedraler och vid olympiska spel samt framträdande tillsammans med Andrea Bocelli och Jose Carreras. Hon har även medverkat på film och är den enda artisten som samtidigt toppat både billboard dance listan och klassiska hitlistor.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 22nd, 2013

Ett av Sveriges mest prestigefyllda musikstipendier, Rosenborg-Gehrmans studiestipendium, tilldelas violinisten Isabelle Bania. Stipendiet som kungörs vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst den 25 november tillfaller en ung, framstående musiker. Prissumman som är 100 000 kr delas ut vid ett evenemang på Adolf Fredriks Musikklasser den 28 januari 2014.

Juryns ordförande Tale Olsson säger om Isabelle Bania:
”Isabelle Bania är ett nytt stjärnskott på violinisthimlen. Hon imponerar stort med sin bländande teknik, sitt nyansrika spel och sin intensiva utstrålning. Hon kommer att gå långt!”

Isabelle Bania
Isabelle Bania föddes i Malmö 1989 och började spela fiol som sjuåring. Efter gymnasiestudier för Gunnar Crantz på Musikkonservatoriet i Falun följde drygt 4 års studier för professor Serguei Azizian på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Sedan april 2013 bor hon i Berlin där hon gör sin masterutbildning på Universität der Künste för professor Latica Honda-Rosenberg.

Isabelle är mottagare av Järnåkerstipendiet 2013. År 2012 fick hon 3:e pris i The Danish National String Competition, där hon framförde Nielsens violinkonsert med Århus Symfoniorkester. Hon har även fått stipendium från Idella Foundation och Ida Lützhofts musikstipendium samt deltagit i master classes för bland andra Mihaela Martin, Miriam Fried, Nikolaj Znaider, Pavel Vernikov, Gerhard Schulz, Milan Vitek och Stephan Picard.

Isabelle har även ett stort intresse för barockmusik och har som barockviolinist medverkat i internationella ensembler som Holland Baroque Society, Les Lumieres du Nord och Les Ambassadeurs. Med dessa ensembler har hon konserterat i bl.a. Österrike, Polen, Holland, Slovenien och Bulgarien.

Som kammarmusiker har hon bland annat medverkat i Skägga musikdagar och har representerat Det Kongelige Danske Musikkonservatorium vid Associations of Baltic Academies of Music’s konferens 2013 i Gdansk.

Isabelle spelar på en violin av Ch. F. Gand utlånad av Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Stipendieutdelning
Adolf Fredriks Musikklasser
Tisdagen den 28 januari 2014 Klockan 18.30

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 20th, 2013

Loa Falkman har spelat in ett julalbum tillsammans med producenten Lars Halapi. Albumet släpps idag och innehåller traditionella julsånger, vackra hymner och några magnifika populärklassiker. Förutom orkester och stråkar medverkar Stockholms Domkyrkokör och Adolf Fredriks Diskantkör.

1. Dagen är kommen (O Come All Ye Faithful)
2. Jul, jul strålande jul
3. Bereden väg för Herran
4. Bella Notte
5. Gläns över sjö och strand (Betlehems stjärna)
6. Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt
7. O, helga natt
8. Jag finns hos dig (Abide With Me)
9. Panis Angelicus
10. The Christmas Song
11. Stilla natt
12. De bästa åren kvar (Auld Lang Syne)

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 18th, 2013

Under de senaste två decennierna har Avishai Cohen förtjänat sitt rykte som en av världens största basister. För en månad sedan var han i Stockholm och uppträdde på Stockholms Jazzfestival där han fick stående ovationer från både publik och recensenter. I Cohens kommande fjortonde(!) album ”Almah” har israelen gått tillbaka till rötterna av sina första musikaliska upplevelser. Enligt den israeliska radiokanalen 88FM Radio definierar albumet ett nytt språk som bär generna av en perfekt syntes mellan klassisk musik och jazz.

Almah öppnar med kraftfulla ”Overture ’Noam’ Op 1”, vilken tillägnar minnet av Cohens unga kusin som dog i en olycka under tjänstgöring i den israeliska armén. Albumet innehåller sedan samlat material från flera olika tidigare traditioner samt nya kompositioner och nya versioner av tidigare Cohen inspelningar. I centrum för Almah är en stråkkvartett där Cohen har ersatt en fiol med en viola för att dra nytta av dess mörkare klang och skapa mer djup. Ett engelskt horn sätts till ensemblen och ansluter Cohens kärntrio av kontrabas, piano (Nitai Hershkovits) och trummor (Ofri Neẖemya).

...