Country

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 31st, 2014

robert-cray

Den legendariske gitarristen, sångaren och låtskrivaren Robert Cray släpper 2 april In My Soul via Mascot Label Group/Provogue
Records/Warner Music Sweden. Det är hans sjuttonde studioalbum.

Plattan är producerad av den amerikanske musikern, låtskrivaren, producenten och Grammyvinnaren Steve Jordan som tidigare
arbetat med bland andra Alicia Keys, John Mayer och Keith Richards. In My Soul visar upp Robert Cray från hans bästa sida med
tio soul och blueslåtar som hämtat mycket inspiration från klassiska etiketterna Stax och Chess.

Bland låtarna kan nämnas covern på Otis Reddings Nobody’s Fault But Mine som är en duett med trummisen Les Falconer och
som drivs på av ett studsigt blåskomp och Crays vassa gitarrspel. På sin egenkomponerade What Would You Say drömmer han
om en bättre värld med melankoliskt gitarrspel till texrader som; ”What would you say if we quit waging war, children felt safe
to sleep. One of these days we may all learn to talk over a table with something to eat. What would you say? Can we do that,
what would you say?”

Bandmedlemmen sedan många år, Richard Cousins, skrev den instrumental Booker T-hyllningen Hip Tight Onions liksom den
70-tals doftande Hold On som behandlar vikten av att hålla samman ett förhållande vid en kris. Ämnet förlorad kärlek dyker u
pp som temat i både Pillow, skriven av Cray och Jerry Friedman, och I Guess I’ll Never Know som är en funkig, knyckig, pulserande
låt skriven tillsammans med Les Falconer. Plattan innehåller även Deep In My Soul som var en livefavorit med Bobby Blue Bland
liksom en cover av Isaac Hayes och David Porters Your Good Thing (Is Going To End) som först spelades in av Motowns Mable John
1966 och blev en hit med Lou Rawls tre år senare.

Trots att han hållit på i fyrtio år nu så är Robert Cray alldeles för upptagen för att blicka tillbaka. I vår startar han ännu en världsturné
med The Robert Cray Band som består av Cray (sång och gitarr), Richard Cousins (bas), Dover Weinberg (klaviaturer) och
Les Falconer (trummor).

In My Soul är en av Robert Crays starkaste plattor med hans unika gitarrspel och passionerade sång i centrum på ett urval klassiska
låtar och nyskrivet material som kommer att göra hans fans saliga och få smilbanden att resa sig på nya lyssnare.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 21st, 2014

sinatra

Frank Sinatra är en av vår tids stora romantiker. Under sin långa karriär spelade in många klassiska kärleksballader och romantiska flirtare.

På “Sinatra, With Love” har Universal samlat 16 av hans mest älskade och tidlösa låtar, däribland Cole Porters ³From This Moment On² och Gershwinklassikern ³Love Is Here To Stay², arrangerade av legendariske Nelson Riddle, samt ³It Had To Be You² (som många minns från den romantiska komedin When Harry Met Sally).

²Sinatra, With Love² är det andra albumet som ges ut på Signature Sinatra, där Universal ger ut material från Old Blue Eyes storhetsperiod på Capitol och Warner Bros.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 5th, 2013

Playground Music kommer att distribuera bolaget Ace Records för Sverige, Norge och Danmark fr o m 1 januari 2014. Även det engelska bolaget Soul Jazz Records med sina exklusiva och högprofilerade samlingsutgåvor kommer att distribueras och representeras av Playground i hela Norden fr o m 1 januari 2014.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 4th, 2013

Popartisten Jenny Wilson, jazzgruppen Musicmusicmusic och världsmusikartisten José Pereelanga, med rötter i Kongo, är exempel på artister vars skivor nu får stöd. Kulturrådet fördelar vid andra ansökningsomgången drygt 4,1 miljoner kronor i produktionsstöd och internationellt marknadsstöd till 65 produktioner på 49 skivbolag.

Andra exempel på fonogram som får stöd är ”Pastern” av folkmusikartisten Mats Edén, en inspelning av barnmusikföreställningen”Marhaba Hej!”, och BIS andra volym av ”Stenhammar string quartets”. Teg Publishing erhåller internationellt marknadsstöd för Europalansering av indiegruppen Könsförrädares album ”Curse all law”.

Vid andra ansökningsomgången för året fördelar Kulturrådet alltså 4,1 miljoner kronor. 2013 års sammanlagda budget för fonogramstöd är 7,5 miljoner kronor.

Syftet med stödet är att främja ett allsidigt utbud av konstnärligt och kulturpolitiskt värdefulla fonogram. Kulturrådet strävar efter mångsidighet vad gäller verk, artister och upphovsmän. Utgångspunkter för bedömningen av ansökningarna har varit konstnärlig kvalitet och producentens behov av stöd.

Läs hela listan

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 21st, 2013

Nu kommer “Jul på norska”, uppföljaren till det enormt hyllade julalbumet ”Jul på Svenska”. Liksom senast kan vi njuta av den minst sagt välrenommerade trion Jojje Wadenius, Arild Andersen och Jan Lundgren.

Den här gången har de lyft fram 12 av de mest finaste norska julsångerna genom tiderna, många av dem klassiker, men också några mer oupptäckta pärlor. En underbart rogivande och stämningsfull julskiva att njuta av när man vill varva ner från den hektiska julhysterin.

Vi var nöjda med hur “Jul på Svenska” blev och fick en tanke om att göra en uppföljare med en blandning av kända och okända norska julsånger, berättar den legendariske gitarristen Georg “Jojje” Wadenius, som numera bor i Norge:

Fortfarande har idén varit att detta är fina låtar, som får ett annat djup när de framställs instrumentalt.

Wadenius är mycket stolt över konstellationen, vars musikalitet och anslag kompletterar varandra.

Arild Andersen är inget mindre än en legend i jazzens värld – en av de mest framträdande profilerna i europeisk jazz. Jan Lundgren är en unik pianist som verkar lite i Jan Johanssons anda. Han har en otroligt djup och avancerad kunskap om sitt instrument, samtidigt som hans spel alltid är lekfullt.

Wadenius eget CV rymmer det mesta, från Made In Sweden och Blood Sweat & Tears, till Simon & Garfunkel, Steely Dan, Saturday Night Live-bandet och ett antal rosade album i eget namn. Wadenius är även kapellmästare för The Polar Music Prize Band.

Med denna julskiva får musikerna chans att visa hur genuin musikalitet och lyhördhet kan locka fram nya, njutbara sidor hos ett tidlöst material.

Här nedan kan ni se en video till ”I denne søte juletid” med bilder från inspelningen.

Albumet släpps fysiskt den 27 november.

Låtlista:
1. Kimer i klokker
2. Deilig er den himmel blå
3. Julekveldsvisa
4. Du Grønne Glitrende Træ
5. Home for Christmas
6. Det kimer nu til julefest
7. Det lyser i stille grender
8. Romjulsdrøm
9. Almas vuggevise
10. I denne søte juletid
11. Deilig er jorden
12. Her er det ny som på jorderik skjedde

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 21st, 2013

Jan Lundgren, konstnärlig ledare för Ystad Sweden Jazz Festival, tilldelas Ystads kommuns Kulturpris 2013. Kulturpriset på 25 000 kr överlämnas den 19 december i Gamla Rådhuset i Ystad.

I sin motivering, skriver kulturnämnden:
Jan Lundgren är pianisten som ständigt tänjer på musikens gränser för att hitta nya sätt att uttrycka sig. Han har hela världen som arbetsfält men finner sitt fokus hemma i Ystad.

Jan Lundgren samarbetar med äldre generationers jazzmusiker men har också ett öga för framtidens stjärnor. Han låter sig inspireras av olika musikgenrer och skapar sin egen stil och blir på så sätt ett föredöme för andra.

Genom sitt konstnärliga ledarskap för jazzfestivalen för Jan Lundgren världens jazzelit till Ystad och sätter samtidigt Ystad på kartan som jazzstad i världsklass.

Jan Lundgren går utanför sig själv och skapar arenor för andras musik, genom att vara konstnärlig ledare för Ystad Sweden Jazz Festival, säger Charlotta Blom Rudolv, kulturchef på Ystads kommun.

Ystads kommuns Kulturpris har tidigare tilldelats bl. a Ernst-Hugo Järegård, Ola Billgren, Björn Ranelid, Henning Mankell och Jacques Werup. Edda Magnason tilldelades priset redan 2003, långt innan hon blev känd för svenska folket som Monica Zetterlund i höstens storfilm.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 18th, 2013

Under de senaste två decennierna har Avishai Cohen förtjänat sitt rykte som en av världens största basister. För en månad sedan var han i Stockholm och uppträdde på Stockholms Jazzfestival där han fick stående ovationer från både publik och recensenter. I Cohens kommande fjortonde(!) album ”Almah” har israelen gått tillbaka till rötterna av sina första musikaliska upplevelser. Enligt den israeliska radiokanalen 88FM Radio definierar albumet ett nytt språk som bär generna av en perfekt syntes mellan klassisk musik och jazz.

Almah öppnar med kraftfulla ”Overture ’Noam’ Op 1”, vilken tillägnar minnet av Cohens unga kusin som dog i en olycka under tjänstgöring i den israeliska armén. Albumet innehåller sedan samlat material från flera olika tidigare traditioner samt nya kompositioner och nya versioner av tidigare Cohen inspelningar. I centrum för Almah är en stråkkvartett där Cohen har ersatt en fiol med en viola för att dra nytta av dess mörkare klang och skapa mer djup. Ett engelskt horn sätts till ensemblen och ansluter Cohens kärntrio av kontrabas, piano (Nitai Hershkovits) och trummor (Ofri Neẖemya).

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 22nd, 2013

Svenska jazzfusion-kvintetten Subfive åker på turné till Japan i oktober. Det är gruppens fjärde besök i landet sedan 2007, och denna gång framträder Subfive på festivaler och jazzklubbar i södra Japan/Okinawa, vid flera tillfällen tillsammans med inhemska gästmusiker.

Subfive har släppt två fullängdare och en tredje är planerad till våren 2014. Förutom i Sverige och Japan har bandet även turnerat i Tyskland, Österrike och Taiwan.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 12th, 2013

Robbie Williams är äntligen tillbaka med nytt jazz/swingmaterial och följer upp 2001 års succéalbum “Swing When Your Winning”. Nya albumet “Swings Both Ways” släpps 18 november och innehåller duetter med artister som Olly Murs, Rufus Wainwright, Michael Bublé, Lily Allen och Kelly Clarkson. Skivan är producerad av Guy Chambers och första singeln, den nyskrivna “Go Gentle” har premiär 7 oktober.

Från början tänkte jag att albumet skulle vara väldigt likt det förra, men sen insåg jag att det inte alls var vad jag ville, säger Robbie Williams. Därför är det annorlunda – det är inte bara covers, jag har låtar som jag ville att hela världens skulle höra som kanske kan bli en del av deras liv, om jag har tur. Så det är väldigt likt det förra, men samtidigt väldigt annorlunda – och förhoppningsvis fyller jag världen med lite romantik!

Swings Both Ways är en skön mix av klassiska låtar som ”Dream a little dream” ft. Lily Allen men även eget material, som Robbie skrivit tillsammans med Guy Chambers, som ”Soda Pop” ft. Michael Bublé. Första singeln från albumet är nya låten ”Go Gently” som kommer ha premiär 7 oktober.

“Go Gentle” handlar om min dotter, Teddy, där jag ger henne ett löfte som jag inte var säker på om jag kunde hålla innan hon föddes – det är en låt som jag vill leva upp till eftersom det är det viktigaste jag någonsing kommer göra i livet medan jag är här, vilket är att antingen vara en bra eller dålig pappa. Det är viktigare än fyra nätter på Wembley, tre nätter på Knebworth – mycket viktigare. Det skrämmer mig att jag inte ska kunna leva upp till det. Jag lär mig fortfarande varje dag att vara pappa och vad som menas med det. Jag kommer kanske inte kunna leva upp till det. Allt jag vet är att någon helt plötsligt kom in i mitt liv, som jag gladeligen skulle dö för – och det är mäktigt. Låten är ett löfte om att jag ska skydda henne – en del i låten säger ”akta dig för pojkar som jag!

Robbie Williams har hittills under sin framgångsrika solokarriär vunnit fler Brit Awards än någon annan vilket gör honom till den mest framgångsrika artisten i Brit Awardss historia. Han har sålt över 70 miljoner album världen över vilket placerar honom i listan ”Best-selling music artists worldwide”.

“Swings Both Ways” släpps den 18 november.

Se Robbie i studion under inspelningen av albumet längre ner.

Låtlista – “Swing Both Ways”
1. SHINE MY SHOES*
2. GO GENTLE*
3. I WAN’NA BE LIKE YOU (FEATURING OLLY MURS)
4. SWING SUPREME
5. SWINGS BOTH WAYS (FEATURING RUFUS WAINWRIGHT)*
6. DREAM A LITTLE DREAM (FEATURING LILY ALLEN)
7. SODA POP (FEATURING MICHAEL BUBLE)*
8. SNOWBLIND*
9. PUTTIN’ ON THE RITZ
10. LITTLE GREEN APPLES (FEATURING KELLY CLARKSON)
11. MINNIE THE MOOCHER
12. IF I ONLY HAD A BRAIN
13. NO ONE LIKES A FAT POP STAR*
* Nyskriven låt

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 10th, 2013

Idag bjuder vi på ett av våra allra bästa artistsläpp någonsin.

Med ett efternamn som överskuggar hela jazzvärlden skulle man inte tycka det vore konstigt om man inte hittade ut till ljuset. Men Ravi Coltrane, vars föräldrar är just John och Alice Coltrane, så var det ett enkelt sidosteg och sen in i ett rampljus, blistrande hett och bländande. Vi kan inte tänka oss att Slottsskogen inte kommer att ryckas med besinningslöst när Ravi Coltrane och Co. kommer att shredda sig igenom sitt set.

Ben Zabo är bwa-rytmer ihopkokade med svettiga saxofoner och magisk balafon. Albumet (släppt på legendariska Glitterhouse) är producerat av Chris Eckman från Seattles altcountry-veteraner The Walkabouts. Tänk ett uppdaterat Africa 70 med, om det går, ännu mera glöd. Låt Way Out West bli ett utomhus-rave där Ben Zabo styr dina danssteg.

Inte nog med dessa två musikaliska guldklimpar. Dagens släpp bjuder även avant-garde-RNB-pop i form av Autre Ne Veut, Matt Mondanile i Real Estates soloprojekt Ducktails, svenskhoppen Lune och Little Jinder och även ung, ny och gyllene dansmusik i form av Porter Robinson.

...