Internet

Av Magnus Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 13th, 2016

g

Hårdrocksbandet Ghost släppte nyligen sin nya EP Popestar som nästan direkt hamnade på den svenska albumtopplistan. Detta var framgång i sig, men nu har albumet faktiskt tagit sig in på den amerikanska billboard-listan Rock Chart. Dessutom har de även lyckats ta sig in på den generella listan Billboard 200. De enda som har lyckats lika bra förut av svenska band är Europe, Avicii och Ace of Base. Just nu är Ghost ute på en turné som sträcker sig från norr till söder i USA så det finns förhoppningar att detta albumet ska lyckas lika bra som deras album Meliora som hamnade på tionde plats på Billboard 200.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 9th, 2014

En streamingtjänst med enbart elektronisk musik varvat med unika verktyg och funktioner som skulle få vilket DJ-hjärta som helst att slå några extra slag – det är Revibe – streamingtjänsten som på drygt ett år hunnit födas, lanseras i Norden och nu samarbeta med Sony Music för licensiering av relevant katalog.

Magnus Örn Berg, Johan Wallberg och Johan Bååth är inte bara listade som 2012 års hetaste digitala entreprenörer av tidningen Internetworld utan också hjärnorna bakom Revibe – en streamingtjänst för endast elektronisk musik tillgänglig både som webbtjänst och som app för iOS och Android. Efter lansering i Norden fortsätter den nischade streamingtjänsten att blomma, senast ut med Sony Musics elektroniska musikkatalog.

Det är väldigt kul att få in Sony Musics starka katalog till tjänsten. Det innebär inte bara samarbeten med väletablerade lablar som Ultra, Disco:wax och CatchyTunes, utan även grym musik från tungviktare så som Calvin Harris och Daft Punk ihop med svenska dominanter som bland andra Style of Eye och John de Sohn, säger Magnus Örn Berg, VD och en av tjänstens tre grundare.

Elektronisk musik har under de senaste åren exploderat världen över och kommer att fortsätta växa sig starkare framöver. En streamingtjänst som erbjuder ett nischat utbud i genren ihop med smarta funktioner är väldigt kul och början på något större, ett samarbete vi är glada att ingå i, säger Mark Dennis, VD på Sony Music i Sverige.

Streamingtjänst med funktion och vision
Sedan Revibe 2012 släppte sin betaversion av tjänsten i Sverige har över 20 000 användare strömmat in. Inte nog med att Revibe är först med att samla elektronisk musik på ett och samma ställe bjuder de även på unika verktyg och mixningsfunktioner integrerade i tjänsten. Bland annat finns en automixer som taktmixar övergångarna mellan spår, vilket får en spellista att låta som ett sammanhängande DJ-set. För den som vill mixa låtar manuellt finns en mixer med funktioner som även kan styras från särskild extern hårdvara tack vare MIDI-support.

Vi satsar på att bli mer än bara en streamingtjänst där DJ-verktyg och en Nordenlansering bara är ett steg på vägen. Självklart kommer vi att utöka tjänsten med siktet inställt på att expandera till flera marknader utanför Norden, säger Magnus Örn Berg.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 17th, 2013

Queen B gör skäl för sitt namn. Tidigt i fredags morse svensk tid släppte Beyoncé oväntat sitt femte studioalbum med 14 låtar och 17 videos, endast via iTunes.

Nu slår Beyoncé rekord – hon har på endast tre dagar sålt 828 773 album vilket därmed slår det tidigare iTunes-rekordet med 617 213 sålda album på en vecka med råge. Beyoncé har också toppat iTunes-listorna i 104 länder världen över med sitt nya visuella album. Även här i Sverige har Beyoncé toppat iTuneslistan och succén är ett faktum.

Idag bjuder Beyoncé också på videopremiärerna av ”XO” samt ”Drunk In Love” på VEVO och dessa videos kan avnjutas nedan. “XO” är skriven av Ryan Tedder (One Republic), Terius Nash a.k.a. The-Dream och Beyoncé. “Drunk In Love” är skriven av bland annat Jay-Z, Beyoncé, Timbaland och J.Harmon. De videos Beyoncé släppt med sitt visuella album är inspelade världen över i städer som Houston, New York, Paris, Sydney och Rio de Janeiro.

Även om Beyoncé slår rekord på iTunes så ses inte lanseringsprocessen med blida ögon från alla håll. Den stora butikskedjan Target har valt att inte ens sälja hennes nya album eftersom det släppts på nätet innan det erbjuds de fysiska butikerna.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 11th, 2013

På en presskonferens i New York idag, meddelade Daniel Ek att Spotify nu har blivit gratis på alla typer av plattformar, musikfans kan nu njuta av all världens musik i både mobilen, på surfplattan och datorn helt gratis.

Daniel Ek meddelade även att Spotify, i linje med den globala expansionsstrategin, kommer att lansera 20 nya länder i Europa och Latinamerika under morgondagen, vilket betyder att Spotify kommer att finnas i 55 olika länder världen över.

Slutligen är vi stolta att meddela att rocklegenderna Led Zeppelin har gjort hela sin katalog tillgänglig på Spotify från och med idag.

Spotify expanderar dessutom och lanserar sin streamingtjänst i ytterligare 20 länder. Därmed finns Spotify i dagsläget tillgängligt i totalt 55 länder – Andorra, Österrike, Belgien, Bolivia, Bulgarien, Danmark, Cypern, Tjeckien, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Island, Irland, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Slovakien, Spanien, Sverige, Schweiz, Turkiet, Storbritannien, Argentina, Chile, Colombia, Costa Rica, Dominikanska republiken, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexiko, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay, USA, Australien, Nya Zeeland, Hongkong, Malaysia, Singapore och Taiwan.

Watch live streaming video from spotifyevents at livestream.com

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 7th, 2013

Sven Ahlbäck, professor i svensk folkmusik vid KMH, har tilldelats Göran Lagervalls musikstipendium 2013 för sitt banbrytande arbete med att utveckla ämnet svensk folkmusikteori.

Stipendiet om 25.000 kr delades ut vid Kungl. Musikaliska Akademiens årliga högtidssammankomst 25 november.

Den fortsatta motiveringen lyder:
Genom sina pedagogiska modeller och sättet att presentera dem, alltid i nära anslutning till det egna musicerandet och med stor generositet och upptäckarglädje, har han fått en stor och växande skara av musiker och musikintresserade att upptäcka, fascineras av och fördjupa sin förståelse för svensk folkmusik. Hans insatser har haft oerhörd betydelse som inspiration till hela den kreativa förnyelse som genren genomgått de senaste tjugo åren.

Samtidigt har investerarna Almi Invest och Jari Ovaskainen beslutat placera 1 miljon amerikanska dollar i bolaget Doremir för fortsatt arbete med den bästsäljande musikappen ScoreCleaner, som utvecklats på initiativ av Sven Ahlbäck och Sven Emtell och som bygger på Sven Ahlbäcks forsknings- och utvecklingsarbete.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 4th, 2013

Den svenska streamingtjänsten Spotify har med jämna mellanrum fått hård kritik från artister, bland andra Magnus Uggla och Radioheads frontman Thom Yorke, för att de betalar ut alldeles för låga ersättningar. Kanske är det som ett svar på detta som man nu väljer att avslöja den hitintills hemliga ersättningsnivån på en sajt som riktar sig till artister och skivbolag som vill använda sig av tjänsten.

För en spelning på Spotify så betalas i snitt mellan 0,006 och 0,008 dollar. Förutom artisten så kan även producenter, skivbolag och managers vara berättigade till ersättning. Den exakta fördelningen varierar beroende på lokala avtal och lagar. I USA får artisten ungefär en femtedel av ersättningen vilket innebär att man får omkring 1500 dollar, eller knappt 10000 kronor, för en miljon spelningar.

Läs mer om ersättningsnivåerna här

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 3rd, 2013

Idag släpper Spotify sin data för musikåret 2013.

Avicii ”Wake Me Up” – mest spelade låten i Sverige
Avicii hade ett starkt Spotify-år och tar hem både årets mest spelade låt med superhiten ”Wake Me Up” samt årets mest spelade artist i Sverige. “Det har varit ett grymt år för mig, men jag är så klart extra stolt över att se “Wake Me Up” toppa Spotify-listan för 2013 på hemmaplan. Tack till alla fans och för all support av albumet!”, säger Avicii om topplaceringarna.

Avicii, Håkan Hellström och Veronica Maggio bland de mest spelade artisterna
På albumfronten ser vi ”Melodifestivalen 2013” som årets starkaste album i Sverige, följt av Calvin Harris ”18 Months” och Håkan Hellströms ”Det kommer aldrig va över för mig”. 2013 har varit ett år med många stora svenska musiksläpp och vi finner även Avicii och Zara Larsson på topp10-placeringar. Även i kategorin årets mest spelade artister återfinner vi många svenska namn, däribland Veronica Maggio.

Macklemore & Ryan Lewis ”Can’t Hold Us” – mest spelade låten globalt
Årets mest spelade artist på Spotify 2013 blev Macklemore & Ryan Lewis som under året toppat listorna världen över med hiten ”Can’t Hold Us”. De tog även hem årets mest spelade låt och årets mest spelade manliga artist. Avicii hittar vi globalt på en andraplacering med låten ”Wake Me Up”, Macklemore & Ryan Lewis tar hem tredjeplatsen med ”Thrift Shop”. Daft Punk-hiten ”Get Lucky”, som slog rekordet som mest spelade singeln under en dag på Spotify, hamnar på fjärdeplats.

Rihanna och Veronica Maggio mest spelade kvinnliga artisterna
Rihanna behåller första platsen som den mest spelade kvinnliga artisten globalt på Spotify för andra året i rad, tätt följd av Lana Del Rey och P!nk. I Sverige tar Veronica Maggio hem förstaplatsen efter höstens succé med albumet ”Handen i fickan fast jag bryr mig”.

Skapa ditt musikår på Spotify
För första gången kan musikfans ta fram sina egna Spotify-topplistor för musikåret 2013. Gå till www.spotify.com/2013/ (kommer idag) för att se alla Spotify-listor och skapa ditt egna musikår på www.spotify.com/youryear (kommer senare i veckan).

PS – Under 2013 spelades mer än 4,5 biljoner timmar musik, vilket också kan räknas som mer än 50.000 år av musik på Spotify.

Topp 10 mest spelade låtar i Sverige 2013
1. Avicii – Wake Me Up
2. Passenger – Let Her Go
3. Macklemore & Ryan Lewis – Thrift Shop
4. Macklemore & Ryan Lewis – Can’t Hold Us
5. Aki – När solen går ner
6. Zara Larsson – Uncover
7. will.i.am – Scream & Shout – Dirty/Main
8. Avicii – I Could Be The One
9. P!nk – Just Give Me a Reason
10. Medina – Miss Decibel

Topp 10 mest spelade låtarna globalt 2013
1. Can’t Hold Us – Macklemore & Ryan Lewis
2. Wake Me Up – Avicii
3. Thrift Shop – Macklemore & Ryan Lewis
4. Get Lucky – Daft Punk
5. Radioactive – Imagine Dragons
6. Let Her Go – Passenger
7. Blurred Lines – Robin Thicke
8. Just Give Me A Reason – P!nk
9. Ho Hey – The Lumineers
10. I Need Your Love – Calvin Harris

Topp 10 mest spelade artisterna i Sverige 2013
1. Avicii
2. Håkan Hellström
3. Macklemore & Ryan Lewis
4. Justin Bieber
5. Veronica Maggio
6. Eminem
7. One Direction
8. Rihanna
9. Calvin Harris
10. David Guetta

Topp 10 mest spelade artisterna globalt 2013
1. Macklemore & Ryan Lewis
2. Avicii
3. Daft Punk
4. Eminem
5. Imagine Dragons
6. Jay Z
7. Bruno Mars
8. Rihanna
9. Calvin Harris
10. Drake

Topp 10 mest spelade albumen i Sverige 2013
1. Melodifestivalen 2013
2. 18 Months – Calvin Harris
3. Det kommer aldrig va över för mig – Håkan Hellström
4. All The Little Lights – Passenger
5. TRUE – Avicii
6. The Heist – Macklemore & Ryan Lewis
7. Take Me Home Yearbook Edition – One Direction
8. The Truth About Love – P!nk
9. Introducing – Zara Larsson
10. Så mycket bättre – Säsong 3

Topp 10 mest spelade albumen globalt 2013
1. The Heist – Macklemore & Ryan Lewis
2. 18 Months – Calvin Harris
3. Night Visions – Imagine Dragons
4. The Truth About Love – P!nk
5. Unorthodox Jukebox – Bruno Mars
6. The Lumineers – The Lumineers
7. Random Access Memories – Daft Punk
8. All The Little Lights – Passenger
9. Take Me Home: Yearbook Edition – One Direction
10. Born To Die – The Paradise Edition Lana Del Rey

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 28th, 2013

Unik gratiskonsert live på SvD.se och för publik med världsberömda sångaren Bryn Terfel tillsammans med Radiokören i NK:s Ljusgård den 6 december kl 12. Konserten är ett samarbete mellan, NK Musik, Sveriges Radio Berwaldhallen/Radiokören och Universal Music.

I år firar Bryn Terfel 20 år med Deutsche Grammophon och 2,3 miljoner sålda album. Idag är han en av världens mest kända sångare och väldigt populär, inte minst i Sverige med återkommande engagemang i Berwaldhallen.

Inget är främmande för Bryn att sjunga. Wagner, musical eller amerikanska/walesiska folksånger och traditionella spirituals. Homeward bound är det senaste albumet i raden dedicerade till folksången. Musik med mäktig feelgood-känsla tillsammans med Mormon Tabernacle Choir och orkester.

Konserten äger rum kl 12, fredagen den 6 dec i den vackra ljusgården på NK. Det blir både julmusik och musik från det nya albumet i arrangemang speciellt gjorda för det här tillfället.

Dessutom kan du uppleva konserten via Svenska Dagbladets webbplats i en direkt streaming på förstasidan.

Under sitt Sverigebesök sjunger Bryn Terfel tredje akten ur Wagners Valkyrian tillsammans med Nina Stemme i Berwaldhallen den 5 & 7 dec.

Träffa Bryn Terfel vid signeringen efter konserten då han signerar sin nya skiva Homeward bound.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 28th, 2013

Nu lanseras Revibe – den nischade streamingtjänsten för elektronisk musik. Med unika DJ-verktyg ska startupföretaget fånga musikintresserade runtom i Norden.

Revibe har funnits som en öppen betaversion i Sverige sedan 2012 och tar nu ett steg framåt och lanserar i Norge, Danmark och Finland. Nu kan alla fyra länderna ta del av tjänstens nischade musikkatalog och unika DJ-funktionalitet. Tjänsten går att testa gratis i upp till 30 dagar och en prenumeration kostar från 49 kronor i månaden.

Inte som andra streamingtjänster
Så sent som 2012 släppte Revibe en betaversion av sin tjänst i Sverige. Sedan dess har 20 000 användare strömmat till, mycket tack vare tjänstens unika DJverktyg och mixningsfunktioner. Till exempel har Revibe en Automixer som taktmixar övergångarna mellan alla spår i tjänsten och får en spellista att låta som ett DJ-set. Och för den som vill ta ett steg längre finns en DJ-mixer som kan användas för att mixa spår manuellt. Men framförallt är Revibe först med att samla svåråtkomlig och attraktiv elektronisk dansmusik på en och samma plats.

Elektronisk musik fortsatt stort
För att säkra tillförseln av ny musik sluts hela tiden nya avtal med skivbolag.

I dag finns ingenting hetare än elektronisk musik. Musikscenen just nu stavas Avicii men även undergroundscenen växer starkt. Vi satsar på att bli mer än bara en streamingtjänst, där DJ-verktyg och en Nordenlansering bara är ett steg på vägen. Självklart kommer vi att utöka tjänsten med mer unik funktionalitet och siktet är även inställt på att expandera till flera marknader utanför Norden, säger Magnus Örn Berg, VD och en av tjänstens tre grundare.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 21st, 2013

Nu på lördag den 23 november är det äntligen dags för 1D Day – en 7 timmar lång direktsändning på webben med världens hetaste popband; One Direction! 1D Day är en del av lanseringen av bandets nya album ”Midnight Memories” som släpps den 25 november – bandets tredje album på tre år. Den aktuella singeln “Story of My Life” gör just nu stor succé på svenska radiostationer och på Spotify klättrar singeln uppåt på topplistan.

Klockan 20:00 svensk tid på lördag startar sändningarna på webben och 7 timmar framåt kan fansen hänga med Harry, Zayn, Liam, Louis och Niall då de bjuder på smakprov från nya albumet, besök i studion av kända gäster som Robbie Williams, Celine Dion, Simon Cowell och Mupparna, galna världsrekordförsök, sketcher, videos av och med fans och självklart en hel del överraskningar.

Under de senaste veckorna har fans från hela världen deltagit i 1D Day-utmaningar av olika slag och den svenska specialutmaningen bestod i att man skulle designa en T-shirt till One Direction, en T-shirt som killarna skulle kunna ha på sig privat. Under direktsändningen på lördag kommer vi få se de fem svenska vinnartröjorna visas upp av killarna – håll utkik!

...