Folkmusik / visa

Av Magnus Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 24th, 2016

Håkan Hellström har som få har missat haft några riktiga succéer på Ullevi under sommaren och nu har han släppt att det tillkommer konserter under vintern, hela fem konserter står på tur. Hans nya album “Du gamla du fria” släpps nu den 26:e augusti till mångas förtjusning och hans miniturné börjar i november, närmare bestämt den 25:e. Biljetterna för konserterna släpptes den 13 augusti och kan köpas här.

Spelningarna i vinter:

25 Nov – Scandinavium, Göteborg

26 Nov – Scandinavium, Göteborg

3 Dec – Spektrum, Oslo

10 Dec – Ericsson Globe, Stockholm

21 Dec – Malmö Arena, Malmö

håkan

...
Av Magnus Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 20th, 2016

granit

Äntligen har Lars Winnerbäck släppt sitt nya album med låtar så som Köpt en bil och Granit och Morän som vi alla fått som smakprov de senaste månaderna. Nu är albumet ute i sin helhet och är enligt kritiker ett av de bättre han gjort.

Lyssna här:

 

Spelningar 2016:

29 Jun              STOCKHOLM, Skansen
1 Jul                  SKELLEFTEÅ, Stadsfesten
2 Jul                 KIRUNA, Kirunafestivalen
7 Jul                  TYSNES (N), Tysnesfest
8 Jul                 BORLÄNGE, Peace & Love
9 Jul                 KALMAR, A Walk In The Park (Fredriksskans)
12 Jul               STORA GÅSEMORA, Sommarkväll på Gåsemora
14 Jul               FALKENBERG, Stortorget
15 Jul               HELSINGBORG, A Walk In The Park (Sofiero Slott)
16 Jul               GÄVLE, Furuviksparken
22 Jul               ESKILSTUNA, Sundbyholms Slottspark
23 Jul               LANGESUND (N), Wrightegaarden
24 Jul               FREDRIKSTAD (N), Månefestivalen
27 Jul               TØNSBERG (N), Foynhagen
28 Jul               ARENDAL (N), Canal Street Festival
29 Jul               GÖTEBORG, Liseberg
30 Jul               ÖSTERSUND, Storsjöyran
4 Aug                ULRICEHAMNU-port
5 Aug                KARLSKRONA, Karlskrona Skärgårdsfest
6 Aug                OSLO (N), Under Festningen
12 Aug              UPPSALA, A Walk In The Park (Stadsträdgården)
13 Aug              ELVERUM (N), Festspillene
20 Aug             LINKÖPING, Linköpings Arena

Köp biljetter här! 

 

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 28th, 2014

planeta

Under helgen stod NorrlandsOperan tillsammans med Umefolk värd för Folk- och världsmusikgalan 2014. Under galan delades priser ut i åtta kategorier inom folk- och världsmusikgenren. Årets arrangör blev Västsvenska arrangörsnätverket Planeta, där Kultur i Väst ingår.

Arrangörsnätverket Planeta arrangerar varje höst Planetafestivalen, som 2013 firade tioårsjubileum. I dag bjuder Planeta på mer än hundra akter på 30 scener, i fem städer – och festivalen växer fortfarande. Under Folk- och världsmusikgalan fick Planeta pris som 2013 års bästa arrangör, i konkurrens med Stockholmsföreningen Farhang och Sommarscen Malmö. Juryns motivering löd: Det här är en arrangör som spänner över ett vitt fält på många sätt. Här kan man tala om mångfald, musikalisk men också geografisk. Mottot ”Ju fler vi är tillsammans” är relevant i sammanhanget – att döma av namnet är det bara en tidsfråga innan den här arrangören finns över hela jorden!”

Västsverige fanns representerat även genom kvartetten Tetra från Göteborg som nominerades till Årets grupp. Där tog Ellika Frisell, Solo Cissokho och Rafael Sida hem priset. Övriga pristagare under Folk- och världsmusikgalan finns på Folk- och världsmusikgalans hemsida.

Nästa Planetafestival arrangeras v 44. Läs mer på Planeta.se

 

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Dec 14th, 2013

Freyr Flodgren och Lucas Enqvist lever som två karaktärer ur Lucas Moodyssons film Tillsammans.
De delar ett kollektiv som heter Lärkträdet tillsammans med några andra musiker i deras hemstad Umeå.
Det är här de skapar sin musik, och behöver de öva sätter de sig bara i köket som mer eller mindre blivit en samlingspunkt för musiklivet i Umeå.
Visst, det kanske låter lite 70-tals flummigt, men gemenskapen i deras hem har blivit en viktig del i gruppens kemi.
De två killarna har känt varandra sedan de var 10 år gamla och har mer eller mindre levt tillsammans som två bröder sedan dess. Deras vänskap har gjort dem trygga i sig själva och varandra.
De brinner inte bara för musiken utan även naturen har varit en viktig del i deras uppväxt. Det är denna fascination för naturen som även märks i deras musik, som går från det stillsamma och vackra till det storslagna och vidsträckta.
Skulle man beskriva Brother Norths musik är det som ett soundtrack till en road movie som tar oss igenom ett vidsträckt landskap.

Brother North värnar om den traditionella akustiska musiken. Musik som tar oss bort från den just nu trendiga elektrovågen som sveper in över topplistorna. Istället bygger de sina låtar på riktiga instrument. Det är nog få musiker som vid 21 års ålder kan arrangera både stråkar och blåsinstrument helt själva, bara för att få musiken precis så som de vill ha den.
När man lyssnar till Brother Norths musik märker man tydligt vilka grupper som är starka inspirationskällor till Freyr och Lucas. Grupper som Mumford And Sons, The Cinematic Orchestra och självklart Sigur Rós kan skymta i arrangemangen och fans av just dessa grupper kommer att hitta sina nya favoriter i Umeå-bandet.
När ni sedan får uppleva Brother North live faller alla bitar på plats.
Då blir det än mer symfoniskt och deras folk-pop förstärks med inslag av den moderna klassiska musiken. Det är här Brother North hittar sin absoluta rätt, och deras vackra musik får blomstra tillsammans med de vidsträckta ljudlandskapen.

Igår släppte Brother North debutsingeln Rain Song / Krummi.
Rain Song är en vackert arrangerad låt, som visar upp gruppens styrka i att orkestrera musik. Enkelt men ändå stort får de låten att känns som hämtad ur ljudspåret från en film.
Krummi visar upp Freyrs fascination för Island, då den är är sjungen på isländska.
Debutalbum släpps under våren 2014.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Dec 10th, 2013

Riksspelmannen och sverigedemokraten Marie Stensby från Krokoms kommun i Jämtland har idag med omedelbar verkan avsagt sig alla sina politiska uppdrag sedan tidningen Expressen avslöjat en rad kontroversiella anonyma kommentarer på den främlingsfientliga webbplatsen Axpixlat. Hon har bland annat skrivit att hon hoppas att hungerstrejkande ensamkommande flyktingbarn svälter sig till döds och kallar muslimska invandrare för patrask och “de invaderande styrkorna”.

Marie Stensby har sedan 1980 undervisat kultur- och musikskoleelever i norra Jämtland i ett flertal instrument, framför allt fiol. Inom Sverigedemokraterna har hon fram till idag varit suppleant i partistyrelsen. Eftersom hon använt sin jobbmejl på Avpixlat så stängs hon också av från sitt nuvarande jobb som lärare på Kulturskolan i Krokom.

Avpixlat är en webbplats som är nära knuten till Sverigedemokraterna. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth har bland annat upplåtit ett bankkonto till deras verksamhet. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare kallat Avpixlat för “den sunda delen av internet”.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 7th, 2013

Sven Ahlbäck, professor i svensk folkmusik vid KMH, har tilldelats Göran Lagervalls musikstipendium 2013 för sitt banbrytande arbete med att utveckla ämnet svensk folkmusikteori.

Stipendiet om 25.000 kr delades ut vid Kungl. Musikaliska Akademiens årliga högtidssammankomst 25 november.

Den fortsatta motiveringen lyder:
Genom sina pedagogiska modeller och sättet att presentera dem, alltid i nära anslutning till det egna musicerandet och med stor generositet och upptäckarglädje, har han fått en stor och växande skara av musiker och musikintresserade att upptäcka, fascineras av och fördjupa sin förståelse för svensk folkmusik. Hans insatser har haft oerhörd betydelse som inspiration till hela den kreativa förnyelse som genren genomgått de senaste tjugo åren.

Samtidigt har investerarna Almi Invest och Jari Ovaskainen beslutat placera 1 miljon amerikanska dollar i bolaget Doremir för fortsatt arbete med den bästsäljande musikappen ScoreCleaner, som utvecklats på initiativ av Sven Ahlbäck och Sven Emtell och som bygger på Sven Ahlbäcks forsknings- och utvecklingsarbete.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 28th, 2013

Julhysterin började tidigt i år och biljetterna till Bo Kaspers Orkesters julkonserter på Rival 16 och 17 december har varit slutsålda sedan en tid tillbaka. Inget att hänga läpp över då Bo Kaspers tillsammans med Lifeline bjuder på extraföreställning 19 december på just Rival. Biljetter finns att köpa via ticnet.se

Rival Stockholm

Torsdag 19 december

Kl. 19.30

Alla konserter med Bo Kaspers Orkester

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 28th, 2013

Unik gratiskonsert live på SvD.se och för publik med världsberömda sångaren Bryn Terfel tillsammans med Radiokören i NK:s Ljusgård den 6 december kl 12. Konserten är ett samarbete mellan, NK Musik, Sveriges Radio Berwaldhallen/Radiokören och Universal Music.

I år firar Bryn Terfel 20 år med Deutsche Grammophon och 2,3 miljoner sålda album. Idag är han en av världens mest kända sångare och väldigt populär, inte minst i Sverige med återkommande engagemang i Berwaldhallen.

Inget är främmande för Bryn att sjunga. Wagner, musical eller amerikanska/walesiska folksånger och traditionella spirituals. Homeward bound är det senaste albumet i raden dedicerade till folksången. Musik med mäktig feelgood-känsla tillsammans med Mormon Tabernacle Choir och orkester.

Konserten äger rum kl 12, fredagen den 6 dec i den vackra ljusgården på NK. Det blir både julmusik och musik från det nya albumet i arrangemang speciellt gjorda för det här tillfället.

Dessutom kan du uppleva konserten via Svenska Dagbladets webbplats i en direkt streaming på förstasidan.

Under sitt Sverigebesök sjunger Bryn Terfel tredje akten ur Wagners Valkyrian tillsammans med Nina Stemme i Berwaldhallen den 5 & 7 dec.

Träffa Bryn Terfel vid signeringen efter konserten då han signerar sin nya skiva Homeward bound.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 22nd, 2013

Den 25 november släpper Cookies N Beans den nya singeln ”Christmas in Stockholm” som de har skrivit tillsammans med Peter Kvint.

Under våra tio år tillsammans som band har vi alltid längtat efter att få spela in en riktig hemsnickrad jullåt. Christmas in Stockholm handlar om längtan att få komma hem till familj och vänner över jul, något som de allra flesta kan känna igen sig i, säger trion.

Under åtta kvällar i december bjuder de dessutom in till en stämningsfull afton där låtar från hela deras långa karriär varvas med utvalda låtar som gör sig extra bra i decemberkylan. Turnén har premiär 3 december på Södra Teatern i Stockholm.

Cookies N Beans inledde året med att medverka i Melodifestivalen, där de med stor framgång deltog med sitt bidrag ”Burning Flags” (skriven av Fredrik Kempe) som tog sig till Andra Chansen och gav tjejerna en rivstart på året. Albumet ”The First Steps” släpptes under våren där låtar från deras tio år långa karriär samlades på ett album, tillsammans med två nyskrivna alster.

Genom sina spelningar runt om i landet har de bit för bit vunnit svenskarnas hjärtan. Ingen går oberörd från en spelning med Frida, Linda och Charlotte. Tillsammans skapar de en unik stämning och sitt alldeles egna Cookies N Beans-sound.

Under året har gruppen synts i en rad TV-produktioner. Förutom Melodifestivalen har man kunnat se dem sjungandes in Valborg i SVT och nu senast i SVT:s lördagsunderhållning Alla Tiders Hits där de presenterade sin version av ”Sparvöga”, som även släpptes som singel.

På konserterna i december bjuder Cookies N Beans på allt från hjärtskärande ballader som verkligen känns till explosiva och fotstampstampande låtar från hela sin repetoar, samt en och annan glimrande jullåt under kvällens gång. efter turnéavslutningen i Mariefred kommer Frida, Linda och Charlotte ta en välförtjänt paus från turnerandet.

Cookies N Beans på decemberturné 2013:
3-dec SÖDRA TEATERN, STOCKHOLM
5-dec GÄVLEKONSERTHUS, GÄVLE
6-dec HASSELA SKI RESORT, HASSELA
12-dec BOLLNÄS KULTURHUS, BOLLNÄS
13-dec KATALIN, UPPSALA
14-dec KATALIN, UPPSALA
18-dec SKOTTVÅNGS GRUVA, MARIEFRED
19-dec SKOTTVÅNGS GRUVA, MARIEFRED

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 21st, 2013

Nu kommer “Jul på norska”, uppföljaren till det enormt hyllade julalbumet ”Jul på Svenska”. Liksom senast kan vi njuta av den minst sagt välrenommerade trion Jojje Wadenius, Arild Andersen och Jan Lundgren.

Den här gången har de lyft fram 12 av de mest finaste norska julsångerna genom tiderna, många av dem klassiker, men också några mer oupptäckta pärlor. En underbart rogivande och stämningsfull julskiva att njuta av när man vill varva ner från den hektiska julhysterin.

Vi var nöjda med hur “Jul på Svenska” blev och fick en tanke om att göra en uppföljare med en blandning av kända och okända norska julsånger, berättar den legendariske gitarristen Georg “Jojje” Wadenius, som numera bor i Norge:

Fortfarande har idén varit att detta är fina låtar, som får ett annat djup när de framställs instrumentalt.

Wadenius är mycket stolt över konstellationen, vars musikalitet och anslag kompletterar varandra.

Arild Andersen är inget mindre än en legend i jazzens värld – en av de mest framträdande profilerna i europeisk jazz. Jan Lundgren är en unik pianist som verkar lite i Jan Johanssons anda. Han har en otroligt djup och avancerad kunskap om sitt instrument, samtidigt som hans spel alltid är lekfullt.

Wadenius eget CV rymmer det mesta, från Made In Sweden och Blood Sweat & Tears, till Simon & Garfunkel, Steely Dan, Saturday Night Live-bandet och ett antal rosade album i eget namn. Wadenius är även kapellmästare för The Polar Music Prize Band.

Med denna julskiva får musikerna chans att visa hur genuin musikalitet och lyhördhet kan locka fram nya, njutbara sidor hos ett tidlöst material.

Här nedan kan ni se en video till ”I denne søte juletid” med bilder från inspelningen.

Albumet släpps fysiskt den 27 november.

Låtlista:
1. Kimer i klokker
2. Deilig er den himmel blå
3. Julekveldsvisa
4. Du Grønne Glitrende Træ
5. Home for Christmas
6. Det kimer nu til julefest
7. Det lyser i stille grender
8. Romjulsdrøm
9. Almas vuggevise
10. I denne søte juletid
11. Deilig er jorden
12. Her er det ny som på jorderik skjedde

...