Blues

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 31st, 2014

robert-cray

Den legendariske gitarristen, sångaren och låtskrivaren Robert Cray släpper 2 april In My Soul via Mascot Label Group/Provogue
Records/Warner Music Sweden. Det är hans sjuttonde studioalbum.

Plattan är producerad av den amerikanske musikern, låtskrivaren, producenten och Grammyvinnaren Steve Jordan som tidigare
arbetat med bland andra Alicia Keys, John Mayer och Keith Richards. In My Soul visar upp Robert Cray från hans bästa sida med
tio soul och blueslåtar som hämtat mycket inspiration från klassiska etiketterna Stax och Chess.

Bland låtarna kan nämnas covern på Otis Reddings Nobody’s Fault But Mine som är en duett med trummisen Les Falconer och
som drivs på av ett studsigt blåskomp och Crays vassa gitarrspel. På sin egenkomponerade What Would You Say drömmer han
om en bättre värld med melankoliskt gitarrspel till texrader som; ”What would you say if we quit waging war, children felt safe
to sleep. One of these days we may all learn to talk over a table with something to eat. What would you say? Can we do that,
what would you say?”

Bandmedlemmen sedan många år, Richard Cousins, skrev den instrumental Booker T-hyllningen Hip Tight Onions liksom den
70-tals doftande Hold On som behandlar vikten av att hålla samman ett förhållande vid en kris. Ämnet förlorad kärlek dyker u
pp som temat i både Pillow, skriven av Cray och Jerry Friedman, och I Guess I’ll Never Know som är en funkig, knyckig, pulserande
låt skriven tillsammans med Les Falconer. Plattan innehåller även Deep In My Soul som var en livefavorit med Bobby Blue Bland
liksom en cover av Isaac Hayes och David Porters Your Good Thing (Is Going To End) som först spelades in av Motowns Mable John
1966 och blev en hit med Lou Rawls tre år senare.

Trots att han hållit på i fyrtio år nu så är Robert Cray alldeles för upptagen för att blicka tillbaka. I vår startar han ännu en världsturné
med The Robert Cray Band som består av Cray (sång och gitarr), Richard Cousins (bas), Dover Weinberg (klaviaturer) och
Les Falconer (trummor).

In My Soul är en av Robert Crays starkaste plattor med hans unika gitarrspel och passionerade sång i centrum på ett urval klassiska
låtar och nyskrivet material som kommer att göra hans fans saliga och få smilbanden att resa sig på nya lyssnare.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 12th, 2013

I det sena 60-talets USA, hippieeran om man så vill, var Canned Heat ett av de stora rockbanden. Deras framgångsrecept var att utgå från blues i dess mest traditionella form och toppa med en psykedelisk rockkänsla. Under den här perioden medverkade Canned Heat på de legendariska Monterey- och Woodstockfestivalerna och fick jättehits som “Going up the country” och “On the road again”. Med åren har bandet fått utstå många problem och ett flertal medlemmar befinner sig numera i rockhimlen. Canned Heats kultstatus är dock oförminskad och bandets låga hålls numera vid liv av de gamla medlemmarna Fito de la Parra (trummor), Larry Taylor (bas, sång, gitarr) och Harry Mandel (gitarr) tillsammans med Dale Spalding (gitarr, bas, munspel, sång).

Sommaren 2014 står Canned Heat på scen under Sweden Rock Festival i Blekinge.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 27th, 2013

Nya stjärnskottet Blues Pills klara för sommarens Sweden Rock Festival.

Ett nytt stjärnskott har tänts på den del av den svenska rockhimlen där arvet från de ljuva 60- och 70-talen förvaltas. Svensk-amerikansk-franska konstellationen Blues Pills bildades i december 2011 och släppte minialbumet “Devil man” i oktober 2013. De har hyllats av både kritiker och prominenta kolleger som Amorphis, Witchcraft och Orchid. Soundet kunde komma direkt från Jimi Hendrix, Janis Joplins, Creams och Fleetwood Macs 1967 och musiken framförs med både stil och sväng. Elin Larsson sjunger fantastiskt, tidvis rentav på svenska.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 21st, 2013

Mascot Label Group / Provogue är stolta att presentera gitarristen, sångaren, låtskrivaren och producenten Matt Schofields kommande plattan Far As I Can See som släpps den 19 februari 2014 via Warner Music Sweden. Schofield betraktas som en av dagens ledande bluesgitarrister i Storbritannien. Guitar magazine säger om Schofield att: “Det finns faktiskt ingen bättre bluesgitarrist idag.”. Han kom nyligen hem från en turné i USA som fått fin kritik.

Schofield förklarar: “Med den nya plattan hade jag satt upp vissa mål samt några bredare konscept jag ville utforska. Men jag ville samtidigt hålla sinnena öppna för vart inspelningarna tog oss för att behålla spänningen som uppstår då man improviserar och interagerar med begåvade musiker. Målen och improvisationerna var saker jag samlat på mig och som jag inte till fullo utvecklat på tidigare studioplattor, som både gamla och nya influenser, musiker jag länge velat samarbeta med och ett behov av att fortsätta växa, att utmana mig själv för att se var jag står idag. Främst ville jag uppnå den unika kommunikationen som uppstår mellan mig och min publik då jag spelar live.”

Matt Schofield rankades bland alla tiders tio främsta britiska bluesgitarrister av Guitar & Bass magazine som även inkluderade Eric Clapton och Peter Green. Hans renommé har givit honom möjligheten att spela med storheter som Buddy Guy och Robben Ford.

Far As I Can See är ett platta av en betydande artist som sammanför allt det bästa inom genren och som Matt Schofield själv uttrycker det: “Det är min bredaste och musikaliskt mest spännande platta någonsin.”

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 18th, 2013

Foto: Paul-Haverkort

Det är med glädje och stolthet vi välkomnar Vandenberg’s MoonKings till Mascot Label Group. Det holländska bandet sällar sig till artister som Joe Bonamassa, Gov’t Mule, Beth Hart, Volbeat, Zakk Wylde/Black Label Society, Leslie West med flera.

Mascot Label Groups VD Ed van Zijl bubblar av glädje över att ha signat Adrian Vandenbergs nya band:

”Adrian är en av rockvärldens mest enastående gitarrister och jag har följt hans karriär genom åren och är mäkta stolt över att vi äntligen fått möjlighet att arbeta tillsammans. Vandenberg’s MoonKings är ett coolt och hårt rockande nytt band som jag är övertygad kommer att imponera stort.”

Adrian Vandenberg gjorde sig ett namn med det melodiösa rockbandet Vandenberg som slog internationellt med den starka balladen Burning Heart. Han cementerade sin status som en av rockvärldens mest talangfulla gitarrister när han gick med i David Coverdales Whitesnake där han bidrog som låtskrivare till många av bandets stora hits som The Deeper The Love och Now You’re Gone. Han lirade även det legendariska gitarrsolot på Here I Go Again. Efter att ha lämnat Whitesnake koncentrerade sig Adrian på sin konst som rönt stora framgångar med utställningar i de flesta Europeiska länder. Men musiken fanns ständigt närvarande i hans tankar så för en tid sedan när tillfället kom att spela med några begåvade unga musiker så började han att skriva ny musik.

Vandenberg’s MoonKings består av Adrian Vandenberg (gitarr), Jan Hoving (sång), Sem Christoffel (bas) samt Mart Nijen Es (trummor). Bandet finslipar just nu detaljerna på sitt debutalbum.

”Det känns otroligt bra att bli upptagna i Mascots stora familj. Det är ett fantastiskt bolag med fantastiska människor som älskar musiken de arbetar med”, säger Adrian Vandenberg entusiastiskt. “Bandet är moget att visa vad vi går för och så snart plattan är klar vill ut och spela live så fort som det bara går.”

Vandenberg’s MoonKings debutplatta släpps 26 februari 2014 och därefter ger sig bandet ut på en omfattande Europa-turné.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 10th, 2013

No Sinner frontas av den karismatiska sångerskan Colleen Rennison som är en ren naturkraft, en postmodern bluessångerska och souldrottning. Hon sjunger hårt, älskar hårt, dricker hårt, jobbar hårt som en återuppstånden Nina Simone, Tina Turner, Joe Cocker, Big Mama Thornton eller Bessie Smith.

Bandet debuterar 22 januari med Boo Hoo Hoo, ett 9-spårs minialbum via Mascot Label Group/Provogue records/Warner Music Sweden.

Rennison började sin karriär som sexårig barnskådespelare i den kanadensiska indiefilmen Max och vid samma ålder började hon även sjunga. Hon sågs i en hel del filmer och Tv-produktioner som The Sentinel och Stargate SG-1. Hon studerade drama på Circle In The Square i New York och sågs senast spela och sjunga i indiefilmen Down river 2013.

Då hon kom hem till Vancouver började hon skriva låtar med Parker Bossley (ex Hot Hot Heat) samtidigt som hon tillsammans med bandmedlemmarna Campbell och Brown började spela regelbundet på nyöppnade klubben Guilt & Company i Vancouver.

“Det var här som jag fick scenvana, självförtroende och lärde att uttrycka mig inför en publik.” Förklarar Colleen. “Men det viktigaste var att vi svetsades samman som band.”

Bilden av Colleen Rennison som en whiskeydrickande, hårdhudad rockbrud är inte påklistrad även om bilden är som tydligast då hon står på scen.

“Trots att jag började som skådespelare så är det musiken som ligger mig varmast om hjärtat” säger hon. “I skådespeleriet använder jag mig av en helt annan typ av kreativitet än musiken och trots att det vore fantastiskt att kunna göra bägge sakerna sätter jag musiken och bandet främst.”

“Man kan nog säga att jag hela tiden balanserar mellan det djuriska och civiliserade,” förklarar Rennison. “Jag tror vi behöver rejäla doser av både gott och ont i våra liv. Musiken är för mig en sorts uttolkare av osynliga krafter och våra låtar innehåller hela spektret från ren ondska till himmelsk barmhärtighet.”

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 24th, 2013

Leslie West släpper den 30 oktober sitt nya soloalbum Still Climbing via Mascot Label/Provogue records/Warner Music Sweden. Plattan innehåller gäster som Johnny Winter, Dee Snider (Twisted Sister), Jonny Lang och Mark Tremonti.

Nu kan du se och höra legendaren från gruppen Mountain själv berätta om samtliga låtar från nya plattan:

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 23rd, 2013

Gitarrfantomen Eric Clapton fick sitt stora kommersiella genombrott som soloartist imitten av 1970-talet, när han gav ut en rad kritikerrosade försäljningssuccéer, däribland ”461 Ocean Boulevard” från 1974 som är i centrum på denna magiska rockbox,innehållande hela fem CD och en ljud-bluray.”461” satte tonen för hans framgångsrikamix av rock, soul, pop, reggae och så klart – blues.

Boxen innehåller digert utökade versionerav originalalbumet, uppföljaren ”There’s One in Every Crowd” och liveplattan”E C Was Here”, samt en CD med inspelningar tillsammans med blueslegenden Freddie King.På BR återfinns två nya mixar av ”461”.En högtidsstund för alla fans av Slowhand och hans magiska fingrar.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 21st, 2013

Legendariske sångaren och gitarristen ifrån Mountain Leslie West släpper 30 oktober sin nya soloplatta Still Climbing (Mascot Label Group / Provogue records / Warner Music Sweden). På plattan medverkar även Johnny Winter, Dee Snyder, Jonny Lang och Mark Tremonti.

Du kan lyssna på plattan redan nu via stream.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 17th, 2013

ROBIN BECK
AOR-sångerskan Robin Beck slog igenom 1988 med en av genrens största hitsinglar någonsin – “First time”. Sedan dess är hon också känd för att ha en av samma genres starkaste sångröster. I mitten av 90-talet trappade hon tillfälligt ned på karriären, för att sedan återvända starkt under 2000-talet med hyllade album som “Livin’ on a dream” (2007), “The great escape” (2011) och senast “Underneath” (2013). Hon har även utmärkt sig som en del av turnerande stjärnkollektivet Legends – Voices Of Rock. Robin Beck är fortfarande en fantastisk sångerska, och nu är tiden slutligen inne för henne att göra SRF-debut.

FIVE HORSE JOHNSON
Five Horse Johnson från Toledo, Ohio är ett av de mest originella banden inom vår tids bluesrock. Deras sound innehåller, förutom de traditionella ingredienserna, en god portion stoner. Under perioden 1996-2006 släppte Five Horse Johnson sex album och turnerade världen över med polarna i Clutch. Därefter tog de timeout med undantag bl.a. för det bejublade framträdandet på Sweden Rock 2011, men släppte i början av 2013 comebackalbumet “The taking of Black Heart”. Låten “You’re my girl”, en duett mellan sångaren Eric Oblander och Cheap Tricks Robin Zander, hamnade för övrigt på Classic Rock Magazines lista över “songs you need to hear right now”.

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA
Pompös radiorock i 70-talsstil. Inte direkt vad man väntar sig från musiker som Soilwork-medlemmarna Björn “Speed” Strid (sång) och David Andersson (gitarr), och basisten Sharlee D’Angelo (Arch Enemy, Witchery, ex-Mercyful Fate). Faktum är dock att albumet “Internal affairs” (2012) är både stiltroget och välgjort. Vilken som helst av låtarna hade kunnat spelas på amerikansk radio tillsammans med Boston, Steely Dan, Styx och Chicago. Classic rock-diggare har fått ett nytt favoritband som de inte hade förväntat sig – the Night Flight Orchestra var namnet.

EDDIE MEDUZA LEVER
Eddie Meduza (1948-2002) var en av Sveriges största rocklegender. Kombinationen av underlivshumor, samhällssatir och ett sväng direkt från 50-talet var och förblir unik. Eddies låtar är lika populära än i dag och fastän han själv inte längre kan framföra dem, har vi fortfarande hans trogna medmusiker att falla tillbaka på. Som Eddies kompband hette de The Roaring Cadillacs. I dag heter de Eddie Meduza Lever. Det går förstås inte att komma närmare känslan från originalen än när detta gäng stämmer upp klassiker som “Mera brännvin”, “Punkjävlar”, “Såssialdemokraterna” och “Glasögonorm”.

...