Kaka följer upp hyllad debut

Av Redaktionen
Maj 27th, 2010
0 Kommentarer
597 Views

kaka

För två år sedan släppte Malmöbaserade Alvestasonen Kaka ett självbetitlat och hyllat debutalbum. Nu kommer den efterlängtade fortsättningen. Idag släpps nya singeln Below This Sun och till hösten väntar skivsläpp i Sverige och stora delar av Europa. Precis som förut gör han allt själv: skriver, sjunger, spelar och producerar.

“Utflippad och lekfull artistpersonlighet som tar plats.”

Så beskrev recensenterna solodebuten Kaka när den släpptes 2008. Nyhetsbyrån TT Spektras recensent dristade sig till en jämförelse som löd:

Tänk er The Tough Alliance, fast med långt mycket bättre låtar och rejäl kraft att ta till när TTA bara slår och slår i luften med sina basebollträn.

Men jämförelser med Göteborgsdoftande The Tough Alliance är ingenting som lockar Kaka, eller Richard Karlsson som han heter, när han nu följer upp debutskivan med singeln Below this sun och en kommande andra fullängdare.

Solokarriären följer på flera års flitigt småländskt bandarbete, först som grundare av, och gitarrist i, The Tambureens, bandet vars medlemmar senare gick vidare till framgångsrika svenska band som Melody Club och The Ark. Kaka anslöt sig å sin del till The Mo och turnerade under flera år flitigt tillsammans med, bland andra, sångaren Nicklas Stenemo som i dag utgör ena halvan av omtalade duon Kite. Bandet hann med att släppa två plattor och turnerade i såväl Europa och Sverige som USA innan medlemmarna valde att gå skilda vägar. Största kommersiella framgången nådde The Mo med Nostalgia Locomotive som toppade Trackslistan i P3 2004.

Med nya singeln Below this sun fortsätter Kaka sitt alldeles egna och svårbeskrivet särpräglade spår. Det är mäktigt egensjungna körer, en hel del kazoo, rytmiskt, festligt och ytterst karaktäristiskt.

Kaka sjunger som om livet nästan stod och vägde, och det gäller både texterna och musiken. Det är poetiskt om sena festnätter och storslaget om smutsig dekadens. Han sjunger om att nå alla mål, för att sedan vara tillbaka på noll igen. Om att slåss för att få bort livets mellanting: om att det ska vara på riktigt – eller inte alls.


Kaka – The Hotspurs

Kaka | MySpace Music Videos

Kommentering är stängd