Jojje Wadenius släpper nytt soloalbum

Georg ”Jojje” Wadenius är tillbaka med ett nytt soloalbum, Reconnection. Medproducent är Kleerup, som också står för en del keyboards och programmeringar. Bland gästvokalisterna märks Frida (ja, DEN Frida), Nina Persson, Kleerup, Helen Sjöholm, Peter Jöback, Nicolai Dunger samt några av Norges intressantaste röster.

Reconnection rymmer ett antal låtar som betytt mycket för Wadenius genom åren i nya, fräscha arrangemang. Bland de artister vars material tolkas märks Peter Gabriel, The Police och Dire Straits. Dessutom två spår av Kleerup samt några nyskrivna instrumentalspår som bekräftar Wadenius unika identitet som gitarrist.

Wadenius kan blicka tillbaka på mer än 40 år som välrenommerad gitarrister. Han har varit medlem i Blood, Sweat And Tears, Solar Plexus och Made In Sweden. Han har spelat med en lång rad amerikanska artister, däribland Steely Dan, Simon & Garfunkel, Luther Vandross, Roberta Flack och Backstreet Boys. I eget namn har han både gjort jazzfusion och en rad uppskattade barnskivor, där Goda’, Goda’ och Zzoppa brukar räknas bland de bästa svenska albumen – inte bara för barn. Wadenius var också en nyckelperson på de tidiga, banbrytande albumen med Pugh och spelar även 40 år senare ibland med densamme.
Wadenius, som även spelade med Cornelis Vreeswijk, fick härom månaden det prestigefyllda Cornelis-stipendiet.

På senare år har han varit kapellmästare för Polar Music Prize-galan, där han träffade Andreas Kleerup. Något som nu alltså lett till fortsatt samarbete.

Reconnecting handlar om att återställa sig till sitt originaltillstånd. Det finns krafter i universum som går igenom oss, men ju längre vi håller på i livet desto mer förlorar vi kontakten med vårt ”ursprungliga” jag. Reconnecting handlar om att gå tillbaka till sitt naturliga ursprung, både själsligt och fysiskt. Och det känns som att jag spelmässigt återanknyter till mig själv på den här skivan.

Albumet släpps den 27 oktober!

Scroll to Top