Johnsson ersätter Hakala i Tristan och Isolde

Den amerikanske barytonen James Johnsson gästar GöteborgsOperan i rollen som Kurwenal i Richard Wagners Tristan och Isolde. Han ersätter Tommi Hakala, som tvingats ställa in på grund av sjukdom.

James Johnsson är framför allt känd för sina tolkningar av Wagner- och Strauss-roller, främst i Europa och USA. Han har sjungit på flera av världens stora operascener, bland annat: Metropolitan i New York, La Scala i Milano, Wiener Statsoper, Liceu i Barcelona, Deutsche Oper i Berlin, Chicago Lyric Opera, och Teatro Colon i Buenos Aires. Det är första gången han står på GöteborgsOperans scen.

Med Wagners gigantiska kammarspel Tristan och Isolde firar GöteborgsOperans hans 200-årsjubileum. I uppsättningen samlar några av Sveriges främsta sångare. Isolde gestaltas av husets egen Annalena Persson, som tidigare tolkat rollen på flera internationella scener. Hennes älskade Tristan görs av Lars Cleveman som bland annat har gjort rollen på Covent Garden i London. Våren 2013 debuterar han på Metropolitan i titelrollen i Siegfried. Som kammarjungfrun som förvandlar död till kärlek ser och hör vi Katarina Karnéus. Hon är internationellt verksam på de främsta opera- och konsertscenerna världen över och är sedan säsongen 2012/2013 fast knuten till GöteborgsOperan.

Regissör Wilhelm Carlsson återkommer till GöteborgsOperan efter Goya (2009). Scenografin är skapad av Peter Lundquist, som stod bakom den magiska scenografin till musikalen Mary Poppins (2008). Scenografin till Tristan och Isolde blev Peter Lundquists sista, innan han tragiskt gick bort hösten 2012. Dirigenten Stefan Lano gör här sin Sverigedebut. Kostymerna designas av Ann-Marie Anttila och ljuset av Torkel Blomkvist.

Tristan och Isolde har premiär lördagen den 9 februari 2013 och spelas sju föreställningar till och med den 23 mars 2013.

Rulla till toppen