John Prine till Sverige i mars

John Prine har varit ett hushållsnamn bland countryentusiaster sedan början av 1970-talet. Det var då han upptäcktes av Kris Kristoffersson som ska ha sagt att Prine skrev så bra låtar att man ”måste bryta tummarna av honom”. Första albumet släpptes 1971 och sedan dess har det blivit hela tjugotvå olika skivor med tumknäckarbra country.

Nu är det över fyrtio år sedan John Prine påbörjade sin gedigna karriär men han är mer aktuell än någonsin. Dagens folkartister sjunger lovsånger i hans ära, bokstavligen. Plattan Broken Hearts and Dirty Windows innehåller en rätt imponerande samling artister som hyllar Prine genom att spela in sina egna versioner av hans låtar. Där finns My Morning Jacket, Conor Oberst, Lambchop och Bon Ivers Justin Vernon för att bara nämna ett fåtal. Hans senaste två skivor har båda hamnat på topp 5 på den amerikanska folklistan, och nu har nya generationer fått upp ögonen för honom på allvar.

Så hur blev det så att en traditionell countryman med snart ett halvt sekel av artisteri i ryggen blev ett av de mest rykande heta affischnamnen i dag? Kanske var det Grammyn han tilldelades 2004 för sin medverkan på samlingsalbumet Beautiful Dreamer, att han blev Artist of the Year på Americana Music Awards 2005 eller att Johnny Cash och Bob Dylan är hans största fans. Eller så kanske det är hans uppmärksammade kamp mot strupcancer som efter operation lämnade honom med en förändrad karaktär på rösten som väckt intresset hos en yngre generation. Sedan 1998 hör du en klar skillnad på hans stämma som nu är raspigare. För en sångare inom en annan genre hade detta varit katastrof, men för Prine, countryhjälten som sjunger lika mycket om luffare och biltvättar som livets svårigheter och hjärtats tillstånd, gör det ingen skillnad. Han låter lika bra nu, om inte bättre.

Konsertdatum
4 mars – Stockholm – Filadelfiakyrkan

Mer information om John Prines Sverige-spelning

Scroll to Top