John Fogerty och Mando Diao till Peace & Love

john-fogertyPeace & Love-festivalen kan nu stolt konfirmera tio akter som fyller på det redan starka startfältet i sommar. I detta släpp återfinner vi bland annat den amerikanska urrockens gigant John Fogerty, den norska pärlan Kings of Convenience och Mando Diao, vilka gör den enda svenska festivalspelningen hos oss i sommar.

Klara artister:
John Fogerty (US)
Mando Diao
Tech N9NE (US)
Kings of Convenience (NO)
Nationalteaterns Rockorkester
As I Lay Dying (US)
Attentat
Helt Off
The Mary Onettes
Fontän

John Fogerty personifierar den amerikanska urrocken på ett helt unikt sätt. Som frontfigur i Creedence Clearwater Revival fick han ett enormt genombrott och bandet sålde miljontals med album under 60- och 70-talet. En rockskribent skrev i början av 70-talet: ”Fogerty spelar inte på strängarna, han spelar direkt på skelettet”. Beatles var först säkra på att en kille med en sådan röst måste vara svart. Ingen vit kille kan väl sjunga så där fantastiskt och med ett sådant riv, ansåg de. Fogerty har röstats fram av den amerikanska musiktidskriften Rolling Stone som en av de bästa gitarristerna genom tiderna. Tillsammans med Creedence spelade Fogerty även på alla festivalers urmoder, Woodstock 1969.

Sedan solostarten 1973 har han släppt åtta album. Det senaste The Blue Ridge Rangers Rides Again utkom förra året och hyllades av recensenterna. Medmusikanter på albumet är bland annat vännen Bruce Springsteen och The Eagles. Fogerty har uppträtt live med Bob Dylan och just Springsteen, vilket visar vilken respekt han har även i initierade kretsar.

Vad är en Peace & Love-festival utan Borlänges största musikgrupp någonsin? Det har blivit lite av en tradition att Mando Diao spelar på Peace & Love, och 2010 är inget undantag. I sommar gör de den enda svenska festivalspelningen i Borlänge.

Amerikanska Tech N9NE har under 25 år har levererat hip-hop med den egna lilla touchen. Med tio album i bagaget, varav det elfte släpps lagom till Peace & Love, är TECH N9NE verkligen en artist att räkna med. Med sin Midwest Rap har han varit med i allt ifrån filmer, TV-serier, vunnit utmärkelser och dessutom samarbetat med 2Pac.

Ibland är det svårt att sätta etikett på grupper så vi nöjer oss helt enkelt med att kalla Kings of Convenience för en av Norges hetaste musikgrupper. Efter att Erlend Øye och Eirik Glambek Bøe startat gruppen i Bergen har framgången rullat in successivt och de förmedlar i dag den allra finaste formen av indiepop med inslag av folkmusik och sing and song.

Nationalteaterns Rockorkester är ett av Peace & Loves husband och tog semester förra året men nu är de tillbaka! De har spelat på Peace & Love hela fyra gånger och är alltid ett uppskattat inslag. I år fyller de dessutom 40 år men låtarna lever kvar starkare än någonsin. Nationalteatern tillhör inventarierna i svensk musikhistoria.

Den bästa formen av metalcore kommer troligtvis från Kalifornien, och detta bevisar verkligen amerikanska As I Lay Dying. Efter att ha vunnit en rad utmärkelser och turnérat runt hela världen gör de nu ett stopp i Borlänge. Fem album har det hunnit bli och fler är i görningen.

Om man frågar någon vilket Sveriges största punkband genom tiderna är så drar nog de flesta till med Ebba Grön, men om fenomenet Göteborgspunk kommer på tal så är nog Attentat det första bandet man tänker på. Förra året kunde Strindbergs ses återförenas på Peace & Love, i år är det dags för Attentat.

Det som från början var ett sidoprojekt med Jens ”Chords” Resch och Måns ”Moose” Asplund utvecklades till en succé. Med faktorer som hiten Babylonsjukan, turné med Promoe och den evigt gästande Timbuktu är nu Helt Off verkligen ett band att räkna med när det gäller roots reggae. Första albumet släpptes 2004, två år därefter kom uppföljaren och nu är även ett tredje album på gång. På Peace & Love ser du dem tillsammans med Timbuktu, och vem vet, kanske kommer det fler gäster för med det här bandet vem man aldrig riktigt säkert.

De senaste åren har Sveriges Jerusalem, alltså Jönköping, fått ett upplyft när det kommer till musikexporter. Mycket av detta beror på det fantastiska bandet The Mary Onettes. Med en platta producerad av självaste Pop-Lars från Broder Daniel och ett sound som för tankarna tillbaka till 1984 rycks man lätt med i svänget. Och det kan inte annat än låta bra med inspirationskällor som Joy Division, The Smiths och tidiga U2.

Recensenter har kallat Winterwhila, debutalbumet från Fontän, för Pink Floyd filtrerat genom en housegeneration. Bandet består av två göteborgskillar som sökte sig till Dalarna och Siljan när de spelade in skivan. Klart de ska spela på Peace & Love i sommar.

Mer info om Peace & Loves finns på www.peaceandlove.nu.

Scroll to Top