Joe Bonamassa i Lisebergshallen på fredag

joe-bonamassa-2010Han har fått en Gibsongitarr och en Marshallförstärkare uppkallad efter sig och en av hans sånger finns med i dataspelet Guitar Hero V.

Han har spelat med legender som Eric Clapton och BB King.

Det 33-årige gitarrgeniet Joe Bonamassa, som har turnerat sedan han var bara 12 år, är känd som bluesrockvärldens absolute mästare. Nu gästar han åter Sverige.

Det är sprakande, progressiv, elektrifierade bluesrock på programmet när album aktuella Bonamassa intar scenen för en konsert i Lisebergshallen i Göteborg den 22 oktober 2010.

Sångaren och gitarristens besök i Sverige är en förlängning av en världsomspännande turné, som inkluderar Japan, Ryssland, Australien och USA. Bonamassas 10:e album ”Black Rock” släpptes i mars i år och gick direkt upp som nummer ett på Billboards bluesrocklista.

Det ska börjas i tid. Fyra år gammal spelade Joe Bonamassa elgitarr för första gången. Förebilderna är några av branschens tungviktare, som Jimi Hendrix och Eric Clapton. Redan som 12-åring var Bonamassa beredd att åka på turné – med ingen annan än BB King, som nu 20 år senare gästar Bonamassa på ”Black Rock”.

”Black Rock” spelades in i Grekland på ön Santorini. Detta har satt sina spår, några av Greklands bästa folkmusiker medverkar på inspelningen. Om ” Black Rock” har bara skrivits strålande recensioner. Bland andra Gaffa skrev: ”Bonamassas 10:e i eget namn är bland de bästa den 32-årige Guitar Heron har att bjuda på ”. I Ekstra Bladet kallas Bonamassa en ”ekvilibrist med ett säkert grepp om både akustisk blues och boogie”.

Trots sin, i bluesbranschen, relativa ungdom, firar Bonamassa redan 20-årsjubileum som professionell musiker. Under de 20 åren har det inte saknats uppmärksamhet och beröm. Nyligen har han tilldelats ”Best Overall Guitarist” och ”Bästa bluesgitarrist” i den ansedda gitarrtidningen Reader’s Choice Award 2010. Bonamassa utnämdes “ Artist of the Year” på Londons prestigefyllda Classic Rock Roll of Honour Awards, där juryn bestod av Slash, Ronnie Wood, Pete Townshend, Brian May, Jeff Beck, Billy Gibbons, Tony Iommi och Jimmy Page. Bonamassa har tidigare valts av musiktidningen Guitar Players läsare till ”Best Blues Guitarist” och även de senaste fyra åren har han fått titeln ”Artist of the Year” av Bluesvox läsare.

Förra året spelade Bonamassa i ett utsålt Royal Albert Hall. Här fick Bonamassa besök på scen av Eric Clapton.

När Bonamassa spelar i Göteborg kommer det att vara i sällskap med sitt stjärnspäckade lag som spelat tillsammans med supernamn som David Bowie, Tina Turner och Rod Stewart:

Joe Bonamassa – gitarr/sång
Rick Melick – keyboard
Carmine Rojas – bas
Boogie Bowles – trummor

Konsertdatum:
22 oktober – Lisebergshallen, Göteborg

Mer information om Joe Bonamassas Göteborgs-spelning

Rulla till toppen