Joanna Newsom till Sverige i maj

joanna-newsom

Numera är man lat om man drar paralleller mellan Joanna Newsoms artistskap och älvlika väsen i John Bauers trollskogar. Hennes pipande stämma och drömska harpa skapade för sex år sedan en helt ny röst i popmusiken: sagoindie. Men Joanna Newsom vandrar på en smal stig mellan virtuost musicerande, indietilltal och folkmusik, och nu är konceptet utvecklat. Äventyrslustan har tagit med henne till en plats där det enkla har blivit det sofistikerade. Joanna har blivit en stor artist.

Skimrande vacker som alltid – ”Have one on me”, hennes nya skiva, är en resa tillbaka till det enkla tonläget, i kontrast till föregångaren ”Ys”. Då gjorde producenten Van Dyke Park s stora orkestreringar att Newsoms stilla skogsgläntor blev till stora bergsmassiv. Numera kombineras det lilla med det stora: ”Have one on me” är magstarkt nog en trippelplatta som kontrasterar det romantiskt skira med soulpop, pianoballader och långa, vindlande låtar i en ändlös rikedom av tät, välskisserad skönhet.

Klangbottnen i Newsoms musik är hennes säregna röst och den ömsom skira, ömsom taggiga harpan. Harpan är ett signum och en identitet, och utgör fundamenten i hennes plattor såväl som hennes konserter. Joanna Newsom sprudlar av ord, toner och en nästan övernaturlig egenhet. Det melodiska, enkla och själfulla har gjort henne omåttligt populär, men ”Have one on me” är precis som hennes framträdanden en samling musikaliska dialekter som spelar på helt andra stämningar än traditionell sorg eller glädje. Det verkligt överväldigande är det ovanligt starka bildspråket i musiken – Newsom använder musik för att göra sina berättelser mer visuella än någonsin en målning.

Alla kontraster som utgör hennes identitet kompletterar Newsoms dubbla förhållande till den indie-kultur som omfamnar henne, men i vars kläder hon inte riktigt passat. Hennes album, liksom hennes konserter, delar människor i läger; de som bara tycker det är naivt och gulligt, och de som inte kan existera utan dem.

Vi vet var vi står.

Konsertdatum:
24 maj – Dramaten, Stockholm

Närmare information om spelningen samt biljetter hittar du här.

Rulla till toppen