Jimi Hendrix arv lever vidare

Det är få artister som på så kort tid har gjort ett så stort avtryck i musikhistorien. På bara fyra år lyckades Jimi Hendrix att ta hela världen med storm. Snart 50 år senare fortsätter hans namn och hans musikarv att fascinera och inspirera oss och 2019 kommer Hendrix återigen igen att vara namnet på allas läppar.  

Jimi Hendrix - Av Danny PiG
(”Jimi” (CC BY-SA 2.0) av Danny PiG.)

Den legendariske gitarristen skulle ha varit 76 år gammal om hans livsstil och andra faktorer inte hade gjort att han endast blev 27 år gammal. Hans liv har porträtterats i flera filmer och dokumentärer, varav den senaste skildrar en av hans legendariska spelningar inför en publik på 500 000 åskådare. Det har skrivits mängder av böcker om hans liv och trots sin korta karriär är han otroligt väldokumenterad. Det finns tusentals fotografier, filmer och inspelningar med gitarristen från Seattle, varav det med jämna mellanrum dyker upp nya och bortglömda porträtteringar – vare sig de är amatörmässiga eller professionella. 

Ny konsertfim

Hendrix musikarv är återigen i rampljuset tack vare att konsertfilmen ”Jimi Hendrix: Electric Church” kommer att visas på utvalda biografer i USA under våren. Den dokumentärliknade filmen kommer att skildra hans framträdande på Atlanta International Pop Festival 1970. Visningarna kommer att följas av frågestunder och möjligheten att träffa personerna som har varit delaktiga i dokumentären och i Hendrix liv. Bland annat kommer hans syster, Janice Hendrix att närvara vid några av visningarna, vilket även regissören Jon McDermott kommer att göra tillsammans med musiker som spelade med Jimi. Konsertfilmen visades första gången 2015 på Showtime.

Huruvida dokumentären kommer att visas på bio utanför USA och i Europa, där han spenderade mycket tid, är ännu inte bekräftat. Hendrix var ofta i Sverige och spelade, varav hans sista spelning var i Göteborg den 1 september 1970. 18 dagar senare hittades han död i London. 

En inspirationskälla

Jimmi Hendrix
(”Jimi Hendrix cor 03” (CC BY 2.0) av Luiz Fernando Reis MMF.)

Det är inte bara tack vare musiken som hans arv lever vidare. Artister och designers har använt hans ansikte och uttryck som inspiration till sina konstverk. Hans stil har efterliknats och inspirerat modeskapare och artister som Lenny Kravitz. Till och med spelutvecklare har hämtat inspiration från honom för att bredda utbudet med nya teman och funktioner. Svenska Netent har flera gånger utvecklat spel under exklusiva licenser, varpå deras rockinspirerade spel med Jimi Hendrix i spetsen blev ett av de mest framgångsrika.  

Hedras i Seattle

Hendrix uppväxt i Seattle kantades av svårigheter, men också av händelser som skulle förändra hans liv för alltid. När han var fjorton år gamla såg han Elvis Presley spela på Sick’s Stadium, vilket fick honom att skaffa sin första elgitarr. Han ligger begravd på Greenwood Memorial Park Cemetery under minnesmärket Jimi Hendrix Memorial. För att hylla honom ytterligare har staden nu valt att döpa ett postkontor i Renton, en tätort till Seattle, efter legenden. Från och med nu kommer postkontoret att heta James Marshall ”Jimi” Hendrix Post Office. 

År 2020 är det 50 år sedan Hendrix miste livet i London. Men hans musik och meddelande tystnade inte. De hörs klarare än någonsin och kommer förhoppningsvis fortsätta att höras i ytterligare 50 år. 

Scroll to Top