Jesper Taube blir ny Jussi-stipendiat

jesper-taubeJesper Taube, baryton vid Kungliga Operan, har idag erhållit det ”nya” Jussi Björling-stipendiet på 50.000:-. Stipendiet, som instiftades 1970, har tidigare delats ut vartannat år men blir från och med i år årligt återkommande.

Själva överlämnandet till stipendiaten ägde rum i samband med en ceremoni vid Jussi-bysten utanför operahuset i närvaro av den nye donatorn till priset, Anders Wall. På plats fanns också bl a Operans vd och teaterchef Anders Franzén, Jespers sångarkollegor vid Operan.

Jesper Taube har en bred repertoar och är en bärare av den enastående svenska sångkulturen. Närmast kan man höra honom ikväll i rollen som Jeletskij i Operans uppsättning av Tjajkovskijs opera Spader dam.

Stipendiet instiftades 1970. Det var Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister som av Jussi Björlings maka Anna-Lisa Björling fick i uppdrag att förvalta minnesfondens kapital och tilldela sångstipendier till sångsolist vid Kungliga Operan. Jury är chefen för Kungliga Operan och Stiftelsen Kungl. Teaterns Solisters styrelse.

Scroll to Top