Jens Lekman ger sig ut på turné i höst

jens-lekman-2012

Allas vår härliga Jens Lekman är tillbaka. Oj, vad vi har längtat och trängtat efter honom och den nya skivan som det pratats och spekulerats om så länge. I höstas fick vi ett litet smakprov ”från det som komma skall” som han sa själv; EP:n ”An Argument With Myself”. Det var dock inte hela sanningen visar det sig nu när skivan faktiskt är på väg. (!!!)

Jens nya album heter ”I Know What Love Isn’t” och släpps 3 september av Secretly Canadian/Service. I ett tidigt stadium av arbetet med skivan fick han höra en låt av Tracey Thorne. Hon sjunger ”Oh Jens, oh Jens / your songs seem to look through a different lens / you’re still so young, love ends just as easy as it’s begun.” Jens blev förstås berörd av låten, han har ju varit förtjust i Tracey Thorn ända sedan i tonåren. Låten slog an en sträng hon honom och gav honom perspektiv på sig själv och sitt låtskrivande. Resultatet blev att låtarna på den nya skivan faktiskt inte tittar genom samma lins längre.

Musikaliskt skiljer sig det nya materialet från både ”An Argument With Myself” och ”Night Falls Over Kortedala”. Han har rört sig bort ifrån den stora paletten och de breda penseldragen och närmat sig sina historier med lite färre, noggrannare utvalda färger. ”Jag vill att låtarna ska lyfta nästan omärkligt, att refrängen skiljer sig från versen bara med en liten detalj som en tamburin eller en harmoni. Som att lyfta med ett flygplan, och titta ut genom fönstret och inse att man redan är i luften. ”

Jens lyckas åter igen koka ner sanningar och våra problem och lustar till små historier om livet, kärleken och avsaknaden av den stora kärleken. Han är den historieberättare som vi så väl känner igen, och han knockar oss varje gång. Nu är Jens lekman äntligen hemma från sin långa Australiensemester. Det har varit så tomt! Vem samplar Beat happening och croonar oss knäsvaga när han är borta? Nej just det, ingen! Nu ger sig Jens ut på de svenska vägarna och vi tar emot honom med öppna armar.

Turnédatum
10 sep – Tavastia, Helsingfors
11 sep – Train, Århus
12 sep – Vega, Köpenhamn
13 sep – Rockefeller, Oslo
14 sep – KB, Malmö
15 sep – Pustervik, Göteborg
17 sep – Dramaten, Stockholm
19 sep – The Ruby Lounge, Manchester
20 sep – Hackney Empire, London
21 sep – The Haunt, Brighton
23 sep – La Gaîté Lyrique, Paris
24 sep – La Laiterie, Strasbourg
25 sep – Tivoli de Helling, Utrecht
26 sep – Postbahnhof, Berlin

Mer information om Jens Lekmans Sverige-spelningar

Rulla till toppen