Jazzpianisten Jan Lundgren får Region Skånes kulturpris 2012

Foto: Kennet Ruona

Jazzpianisten Jan Lundgren får Region Skånes kulturpris 2012 för sitt konstnärskap som kännetecknas av både nyskapande och tekniskt raffinemang. Prissumman är på 100 000 kronor. Dansstationen får Region Skånes kulturpalett 2012 och premieras för sin verksamhet för barn och unga. Det nyinstiftade priset är på 50 000 kronor.

Jan Lundgren räknas som en av jazzens stora pianister. Sedan tre år tillbaka har han även sett till att placera Skåne och Ystads jazzfestival på den internationella musikscenen. Jan Lundgren i en kommentar med anledning av att han får Region Skånes kulturpris.

Det är otroligt kul, säger han. Jag har verkat i Skåne under 26 år och gett hundratals konserter i regionen. Här har basen för min karriär byggts upp och därför är det extra roligt att få ett Skånepris.

Dansstationen som får det nyinstiftade priset Region Skånes kulturpalett är både en fri dansscen och en väl etablerad verksamhet. Nu premierar Region Skåne deras unika samspel när det gäller arbetet med, för, av och om barn och unga. Dansstationen tilldelas det nya vandringspriset Region Skånes kulturpalett och prissumman är 50 000 kronor. Verksamheten består av tre delar – svenska och internationella dansgästspel, Turnékompaniets produktioner för ung publik i Sverige och utomlands, samt den regionala barn- och ungdomsdansfestivalen Salto!

Eftersom prispengarna är till för dans för unga vill vi gärna använda dem för vårt Turnékompani till en kommande produktion, alternativt till ett större gästspel för ung publik, säger Lars Eidevall, konstnärlig ledare för Dansstationen i Malmö.

Scroll to Top