Jazzdoftande ballader på turné

Third Stream
Third Stream

Fria tolkningar av standards och lågmälda jazzdoftande singer/songwriterlåtar. De är vad trion Third Stream och duon Josef och Erika bjuder på under sin turné för Rikskonserter. Fyra konserter under våren men fler väntar i höst.

Third Stream är en trio med tre välmeriterade svenska jazzmusiker. Lina Nyberg är en av landets mest profilerade jazzsångerskor med en lång rad väsensskilda projekt bakom sig. I vintras satte hon till exempel upp Lina Nyberg Show på Teaterstudio Lederman och skapade en ny inramning för jazzen. ”Nybergs show lika busig som sofistikerad! Skrev SvD.

Klarinettisten och saxofonisten Fredrik Ljungkvist å sin sida var Jazz i Sverige-artist 2004, är medlem av svensk-norska supergruppen Atomic och ledare för Yun Kan 5. Bland annat.

Medlem i Yun Kan 5 är också Klas Nevrin. Han är den distinkt glimrande och i dubbel bemärkelse sparsmakade pianisten som också ägnar tid åt att forska i religionshistoria.

Tillsammans är de Third Stream, en trio som lika gärna klär standardlåtar i fria improvisationer som i strukturerade arrangemang.

Att Josef Kallerdahl och Erika Alexandersson är två är en begränsning som bara triggar dem. Han spelar annars bas i New Tango Orquesta, musicmusicmusic och Nils Berg 5, hon sjunger med grupper som The Moth, THUS:OWLS och loney, dear.

Var och en för sig skriver de låtar som har det gemensamt att de inte bottnar i jazztraditionen utan snarare hör hemma i singer songwriter-traditonen. Det är enkla idéer eller riff som de bygger på eller skalar av, låtar med vers och refräng och texter som berättare en story eller fördjupar en stämning.

Men de är skolade inom jazzen och improviserar fritt, något som egentligen inte passar genren. Kanske kan man säga att duons musik tar form i, eller rent av är, krocken mellan uttrycken. Med bara bas och sång är det också musik som lämnar mycket över till publikens fantasi. Var och en måste ju fylla i luckorna i registret.

Turnédatum:
Fre 20/3 STOCKHOLM Kulturhuset kl 19
Lö 21/3 LUND Mejeriet kl 14
Sö 22/3 LULEÅ Kulturens Hus kl 18
To 26/3 GÖTEBORG Swedish Jazz Celebration/Nefertiti kl 20.30

Scroll to Top