Jay-Z till Peace & Love

jay-z-2010Peace & Love kan konfirmera att Jay-Z, en av världens största artister, legender och superstjärnor, nu gör sin första festivalspelning någonsin i Sverige. Han anses lika betydelsefull som James Brown och har sedan ett antal år tillbaka liknande status som Bruce Springsteen. Han har passerat Elvis på Billboard-listan som soloartist med flest albumettor.
Storheten Patti Smith, hett efterlängtade The Kooks och rockande Danko Jones samt ett flertal andra är också redo för sommarens största upplevelse.

Jösses!! Nu blir det till att vattenkamma sig i sommar när Jay-Z kommer. Det här är ungefär som att Elvis skulle komma till Borlänge, säger presschef Ronny Mattsson.

Avslöjandet att Jay-Z kommer till Peace & Love fick snabbt festivalens hemsida att krascha då horder av fans besökte den samtidigt.

Alla artister i detta släpp:
Jay-Z (US) Sverigeexklusivt
Patti Smith (US) Sverigeexklusivt
The Kooks (UK) Sverigeexklusivt
Danko Jones (CA)
Ane Brun (NO) Exklusivt
Michael Monroe (FI)
Mikael Wiehe
Sonata Arctica (FI) Sverigeexklusivt
Katatonia
Nikola Sarcevic
Lasse Lindh Exklusivt
Little Dragon
Stiko Per Larsson
Basutbudet
Edith Backlund

Jay-Z (a.k.a. Shawn Corey Carter) är en av nutidens mest framgångsrika artister och absoluta superstjärnor. Han är en av hiphopens största legender och kommer troligtvis att bli ihågkommen i flera generationer framåt.

Han föddes i Brooklyn, New York, och hade en hård och fattig uppväxt i området Marcy Projects. Under 80-talet startade musikkarriären och det första albumet Reasonable Doubt kom 1996. Han blev alltmer ett namn och samarbetade bland annat med ikonen Christopher ”The Notorious B.I.G.” Wallace och Sean ”Puff Daddy” Combs. 1997 fick han ett distributionsavtal med det mytomspunna skivbolaget Def Jam och 1998 rönte han enorm uppmärksamhet även utanför USA genom låten ”Hard Knock Life (Ghetto Anthem)”. Låten blev den vitamininjektion som hela hiphop-scenen, enligt många, var i behov av och Jay-Z blev en världsangelägenhet även för den icke-traditionella hiphop-publiken, samtidigt som han lyckades behålla sin gatukredd.

Det riktigt stora internationella genombrottet kom 2001 med albumet The Blueprint, vilket anses som en modern klassiker. Det lyckades bland annat ta sig upp på förstaplatsen på Billboard-listan och även högt upp på listor över hela världen.

Han har mottagit massor av Grammy Awards och otaliga andra stora utmärkelser under karriären och fick nyligen även en Brit Award som ”Bästa Manliga Internationella Soloartist”.

Med det senaste albumet Blueprint 3, utgivet i höstas, slog han självaste Elvis gamla rekord på den amerikanska Billboard-listan och har erhållit tre Grammys för den. Singlarna ”Empire State of Mind” och ”Run This Town” har certifierats platina i USA och redan sålt i över en miljon exemplar vardera.

Låtarna gästas av bland annat Alicia Keys, Rihanna och Kanye West. Jay-Z var den som upptäckte Rihanna och knöt henne till Def Jam, där han under en tid var CEO.

Jay-Z har besökt Sverige två gånger tidigare. 1997 för en mindre klubbspelning och Globen 2008. I sommar gör han den historiska debuten på en festival i vårt land. 2008 var han toppnamnet bland annat på den brittiska Glastonbury-festivalen. Under 2010 är han toppnamn på flera av de största i Europa.

Den amerikanska rockpoeten Patti Smith är en av de största kvinnliga ikonerna inom musiken och hade stor betydelse bland annat för den tidiga punken. Det är inte utan anledning hon kallas ”The Godmother of Punk”. Debutalbumet Horses från 1975 producerades av Velvet Undergrounds John Cale och räknas som en av de riktigt stora klassikerna. 2007 valdes hon in i ”Rock and Roll Hall of Fame” för sina gärningar och släppte samma år sitt senaste album Twelve. Listan på band och artister som influerats av Patti är lång.
Hon gästade Peace & Love 2006 och gör nu en efterlängtad comeback.

2009 ställde brittiska The Kooks tyvärr in i ett sent skede men nu har Peace & Love bokat dem igen! Bandet ligger mycket högt på listan när publiken själva har röstat via festivalens hemsida. Debutalbumet från 2006 Inside In/Inside Out uppnådde trippel Platina i England och tog sig upp på plats 2 på bland annat UK Albums Chart. Uppföljaren Konk, släppt 2008, gick genast upp på förstaplatsen. Bandet arbetar sedan förra året på det tredje studioalbumet.

Det kanadensiska rockbandet Danko Jones bildades 1996 och är en mycket omtyckt och rutinerad rockakt. De har varit förband till Sepultura, Guns n´ Roses och The Rolling Stones. Under våren släpps det sjunde albumet Below the Belt. Danko Jones gästar Peace & Love för första gången.

Sedan några år tillbaka har Ane Brun bevisat att Norge också kan producera riktigt grym popmusik. I höstas släpptes live CD:n/DVD:n Live At Stockholm Concert Hall innehållandes en fantastisk spelning på just Stockholms konserthus året före. Just nu är hon dessutom ute och turnerar med världsstjärnan Peter Gabriel.

De som besökt Peace & Love tidigare år vet att vi har en fäbless för Hanoi Rocks och dess sidoprojekt. Förra året kastade dock bandet in handduken och Peace & Love arrangerade deras sista spelning i Sverige. En av dem som gick sin egen väg var Michael Monroe och nu är det dags för honom att visa vad han går för på Peace & Love 2010. Efter fem soloskivor och en uppsjö av olika artistsamarbeten är Michael Monroe här för att stanna och visa upp sina färdigheter i de olika instrument han hanterar.

Mikael Wiehe är proggens, vismusikens och kanske den politiska musikrörelsens största ikon. Det startade med det gamla 60-talsbandet The Mockers, och utvecklades sedan till Hoola Bandoola Band. De senaste åren har Wiehe bland annat tolkat Dylan, spelat på de flesta platserna i Sverige och framförallt fortsatt med sin politiska vismusik.

Det finska power-metalbandet Sonata Arctica bildades i Kemi 1996 under namnet Tricky Beans men dök snart upp under sitt nuvarande namn. Senaste albumet släpptes 2009 och går under namnet The Days of Grays.

Redan 1987 bildades bandet som 2010 skulle bli en av Peace & Loves grymmaste hårdrocksbokningar. Staden bandet bildades i var Stockholm (trummisen kommer dock från Falun) och namnet är Katatonia. De har genom åren släppt åtta album och turnérat världen över. Vi väntar oss en av festivalens tyngsta metalspelningar.

Den 9 juli 1974 föds en liten gosse i Örebro, några år senare ska han starta ett av Sveriges mest framgångsrika punkband och något senare även stå på egna ben vid sidan av bandet. Bandets namn är Millencolin och gossens namn är Nikola Sarcevic. Efter två soloplattor på engelska är det nu dags att utforska ny mark och den här gången är Nikola aktuell med en ny platta på svenska som släpptes i mars 2010.

I Sverige har han hörts med succélåten ”Svenska hjärtan” samt i Melodifestivalen 2008 och 2009. I Melodifestivalen gick det tyvärr ingen vidare men helt plötsligt så var Lasse Lindh en av de största artisterna i Sydkorea och Lasse flyttade faktiskt även dit ett tag. Nu kommer han tillbaka till Sverige och i sommar visar han var skåpet ska stå.

Från Göteborg kommer Sveriges nya stjärnskott inom electro-soul – Little Dragon. Med José Gonzales flickvän i bandet och med en otrolig hype i USA är de i skrivande stund är bandet ute på en omfattande USA-turné.

Stiko Per Larsson har spelat hos oss ett antal gånger tidigare och i år är inget undantag. Med sin gitarr, personlighet och ljuva stämma kommer han även i sommar att sprida glädje i Borlänge. I fjol kom hans andra platta Kap Farväl. I sommar blir det även antagligen en traditionsenlig vandringsturné, där vår hjälte ger sig ut till fots och spelar för mat och husrum.

Oblyg tekno-hiphop som skramlar och smäller på som fn, så väljer han att kalla det själv. Marcus ”Mackan” Price, eller Basutbudet som han kallas när han står på scen är ett fenomen. Basutbudet är synonymt med snabba beats, feta sub-basar, smart och catchig rap. Och allt på svenska. Mackan blev känd som en av rapparna i bandet Fattaru.

Hon har, enligt Neil Young, skrivit en av världens bästa anti-krigslåtar, gjort musik till TV-serien ”One Tree Hill” och har dessutom en roll i den stenhårda rullen Lilla Jönssonligan & Stjärnkuppen. Trots alla dessa meriter har du kanske inte hört talas om Edith Backlund? I och med senaste skivsläppet Death by Honey, producerad av självaste Pär Wiksten från Wannadies, bevisar Edith Backlund att hon verkligen är en artist att hålla koll på.

Rulla till toppen