Jan Eliasson till Peace & Love Forum

jan-eliassonProgrammet för sommarens Peace & Love Forum, vars tema är Frihet, börjar ta form och en av de medverkande är den internationellt högt respekterade diplomaten Jan Eliasson.

Medverkar på olika sätt gör även Staffan Dopping, Hasse Aro, Nour El-Refai, Liam Norberg, Mian Lodalen, Marcus Birro, Tommy Deogan, Sofia Åkerman, Christian Wass, Caroline Willfox, Magnus Lindkvist, Katarina Di Leva, Yvonne Hirdman samt Lennart Bång.

Fler medverkande kommer att presenteras framöver.
Forumdagarna 2009 gästades av 15 000 personer, att jämföras med de 3000 som gästade 2008.

Några av inslagen på Peace & Love Forum 2010:

– Föreläsning med Christian Wass

– Debatt: “Vad är frihet?”
Inledningstalare: Lennart Bång
Debattledare: Staffan Dopping
Deltagare: Christian Wass, Mian Lodalen, Jan Eliasson

– Föreläsning: ”7.8 på richterskalan, katastrof som ett avstamp för frihet!”
Talare: Jan Eliasson

– Föreläsning med Magnus Lindkvist

– Debatt: ”Din frihet & dess påverkan på mig”
Debattledare: Hasse Aro
Deltagare: Liam Nordberg, Marcus Birro, Sofia Åkerman, Tommy Deogan, Caroline Willfox

– Poesi med Marcus Birro

– Meditation med Katarina Di Leva

-Föreställning med Nour El-Refai: ”Om att vara ett får när man vill vara en fågel”

– Ordfront: Yvonne Hirdman

Om de medverkande:

Jan Eliasson
Det finns antagligen få svenskar som är lika kända internationellt som Jan Eliasson, efter tunga uppdrag såsom Ordförande i FN:s generalförsamling, Kabinettssekreterare vid UD och Sveriges utrikesminister. 2006 blev Jan utsänd av Kofi Annan som FN:s sändebud för att medla i Darfur. Jan är en glädjespridare som jobbar för budskapet som även Peace & Love står för. Jan kommer dels att medverka i debatt samt hålla en egen föreläsning.

Hasse Aro
I snart 20 år har Hasse Aro varit alla skurkars skräck i TV-programmet Efterlyst. Han började dock sin bana som radioreporter via SVT tills han slutligen kom till TV3 och produktionen Dagar som skakade Sverige tillsammans med Bengt Öste. Sedan dess har Aro vunnit utmärkelser på löpande band, fått andra mindre programledarjobb, agerat som skådespelare samt medverkat i Let’s dance. Nu har du chans att lyssna på ett och annat visdomsord från honom på Peace & Love där han agerar debattledare.

Nour El-Refai
Du har sett henne i produktioner som Raj Raj, Ballar av stål och faktiskt även i Melodifestivalen. Nour är inte bara komiker utan i största grad också aktivist och verkar för ett jämställt samhälle och på Peace & Love besöker hon oss med showen ”Om att vara ett får när man vill vara en fågel” som handlar om ” Om varför jag aldrig kan vara ihop, och varför jag vill det över huvudtaget”.

Yvonne Hirdman
Tidigare var hon professor i kvinnohistoria vid Göteborgs universitet och därefter professor i genushistoria vid Stockholms universitet. Nu är hon verksam på samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola och vid Stockholms universitet och har i många år forskat om välfärdsstat och genusordning. Yvonne har skrivit böcker om allt från genusperspektiv, partihistoriska biografier samt en mycket uppskattad biografi om Alva Myrdal.

Mian Lodalen
Lodalen har sedan början av 80-talet har engagerat sig i allt från rätten till ett ungdomshus i Jönköping till veganfrågor och HBT-rörelsen. 1996 blev hon vald till årets kvinna och sedan dess har det utkommit en handfull böcker som rönt stora framgångar. Man känner också igen Mian som krönikor i tidningarna QX, Arbetaren och Ottar. På Peace & Love medverkar hon i debatten gällande vad frihet egentligen är.

Marcus Birro
Ett kärt återseende från en av Sveriges störste nutida poeter. Marcus har gästat oss ett antal gånger tidigare och alltid gjort stor succé som den poet, författare, debattör, radiopratare och fotbollskännare han är. Under senare år har han även blivit ett stort ansikte hos svenska folket genom sin medverkan i På Spåret, Allsång på Skansen och Let’s dance, men det är som poet och debattör vi väljer att bjuda in honom, Sveriges största nutidspoet. Under Peace & Love kommer Marcus dels att sitta med i debatt samt hålla ett eget framförande av sin poesi.

Lennart Bång
Med ena foten i spoken word-landet och den andra i klassisk Ståuppkomik hittar vi Lennart Bång. Du kanske känner igen honom från TV-produktionen Talang 2009 där han efter flera bejublade framträdanden vann svenska folkets hjärtan.

Staffan Dopping
Efter otaliga år på Sveriges Radio och SVT med produktioner som Studio Ett, Spanarna och Listan sadlade Dopping om och blev informationsdirektör vid försvarsmakten. Nu är dock Staffan tillbaka på journalistbanan, och den här gången som frilansande kommunikationskonsult.

Liam Norberg
Liam Norberg debuterade i Staffan Hildebrands kultfilm Stockholmsnatt och spelade senare huvudrollen i en annan kultfilm, nämligen Sökarna. 1990 deltog Liam i det största värdetransportrånet i svensk historia, vilket resulterade i ett långt fängelsestraff. Under fängelsevistelsen gjorde Liam upp med sitt förflutna och blev kristen och har på senare år föreläst, gjort ett antal filmer och nu senast skrivit en mycket uppskattad bok. Liam kommer att medverka som debattör i en av festivalens debatter.

Sofia Åkerman
En oerhört uppskattad författare och föreläsare besöker oss på Peace & Love. Sofia Åkerman är kvinnan bakom boken För att överleva – om självskadebeteende, och led under sin uppväxt av självskadebeteende och ätstörningar. Sofia Åkerman har utbildat sig till sjuksköterska och är en av fem initiativtagare till den ideella föreningen ”Shedo – Self harm and eating disorders organisation”. Syftet är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende, stödja drabbade och anhöriga och verka för en bättre vård. Sofia ser vi som deltagare i debatten om ”Din frihet och dess påverkan på mig”.

Caroline Willfox
En vanlig tisdagskväll 2005 utsätts Caroline för en brutal överfallsvåldtäkt av två okända män. Under året som följer skriver hon dagbok för att bearbeta övergreppet, vilket resulterade till hennes fösta bok Våldtagen – men fan i mej inget offer. I Carolines fördrag, som handlar om övergreppet, får vi följa henne genom förnedringen, vilsenheten, sorgen och ilskan. Men också om viljan att få upprättelse och gå stark ur det hemska som hänt. Vänta er ett skakande samtal av en oerhört duktig författare och samhällsdebattör. Caroline medverkar som debattör i debatten om ”Din frihet och dess påverkan på mig”.

Tommy Deogan
Om det är någon som verkligen bör vara en självskriven gäst på Peace & Love så är det än av Sveriges främsta föreläsare mot våld. Tommy Deogans bror blev Sveriges första offer för fotbollshuliganismen och det ledde fram till Tommys engagemang. Förra året kom Tommys bok, Blodsbröder, ut och sedan 2005 driver han det brottsförebyggande företaget Dialogan. En sann glädjespridare som verkar helt i Peace & Loves anda. Under Peace & Love kommer Tommy att sitta med i en debatt rörande ”Din frihet och dess påverkan på mig”

Katarina Di Leva
En av festivalens mest bisarra upplevelser är när en tämligen stressad Borlängepublik stressar fram på Borlänges gågata Borganäsvägen och helt plötsligt får se hundratals människor sitta på Jussi Björlings Torg och meditera tillsammans med Katarina Di Leva. Det här blir ett kärt återseende och även denna gång ska vi få en lektion i hur vi kopplar av och mediterar oss bort långt ifrån en stressig festival.

Magnus Lindkvist
Årets talare 2009 besöker oss på Peace & Love för att visa sin sida av saker och ting och då främst om trender. Magnus Lindkvist är trendspanare, och ägnar sin tid åt att jaga bra idéer världen runt. Magnus talar om trender, om framtiden och om entreprenörskap. Andra ämnen är varumärken och varumärkesstrategier samt ”employer branding”. Magnus menar att man bättre måste strukturera och göra något konstruktivt av de 12 % av ens vakna tid som vi alla i snitt ägnar åt tankar om framtiden.

Christian Wass
När Christian Wass var 20 år låg framtiden klar med antagning till civilekonomprogrammet i sikte. På en sekund förändrades allt efter ett olyckligt dyk från en badbrygga. Christian blev förlamad och fick vid denna ålder lära sig allt på nytt, lära sig äta, skriva och lyssna på signaler från en kropp som inte alls fungerade som förut men kanske framförallt, lära sig möta människor igen utifrån en helt ny livssituation.

Om Peace & Love Forum:
Sedan 2004 har Forumdagarna varit en del av festivalen Peace & Love. Det är en del där debatter, föreläsningar och mycket annat står på agendan under ett för året valt tema. Årets tema är Frihet och hyllar alla de som kämpat, och fortsätter kämpa för frihet på olika sätt runt om i världen, ofta i tystnad. Vi vill även uppmärksamma den frihet som vi lever i och vad vi gör med den samt hur vi uttrycker oss och utvecklas som människor.

Mer info om Peace & Love och Forumdagarna finns på www.peaceandlove.nu.

Scroll to Top